Rytinėje Lietuvos dalyje įsikūrę Anykščiai, pasak miesto turizmo informacijos centro turizmo vadybininkės Jurgos Žemaitienės, - visapusiškas miestas. Jos manymu, čia veiklos rasti gali tiek aktyvaus ir pasyvaus poilsio mėgėjai, tiek kultūra ir istorija besidomintys žmonės. Daugelis žmonių šiose apylinkėse lankėsi dar mokykloje, kai kartu su klasės draugais apžiūrinėjo vietas siejamas su lietuvių rašytojais - Antanu Baranausku, Antanu Žukausku – Vienuoliu, Jonu Biliūnu. Tačiau Anykščiai kviečia pamatyti ir kitokį miestą bei jo apylinkes – turistiniame žygyje aplankyti pasislėpusius gamtos kampelius, kalvotas vietoves apžiūrėti dviračiais ar klausytis gyvos muzikos gryname ore vykstančiuose festivaliuose.

Į bažnyčią – per beždžionių tiltą

Jurga Žemaitienė
J. Žemaitienė pasakoja, kad Anykščiuose galima praleisti ir savaitgalį, ir savaitę – priklausomai nuo kiekvieno poilsiautojo poreikių. „Jeigu norite prabėgti pro Anykščius bendrais bruožais – galite skirti ir vieną dieną, bet jūs save nuskriaustumėte, nes čia tiek visko gražaus...O jeigu užsibūtumėte savaitę ir pavažinėtumėte visais mūsų siūlomais maršrutais, po patį miestą ar apylinkes, po savaitės jau drąsiai galėtumėte sakyti – pažįstu Anykščius“, - sakė ji.

Sąlygos, mieste ilgiau likti norintiems turistams, sudarytos – pačiuose Anykščiuose įsikūrę du viešbučiai ir vieni poilsio namai, užmiestyje – trisdešimt keturios kaimo turizmo sodybos. Nakvynė vienam žmogui čia gali kainuoti ir 25–30 litų, o mieste – 50–100 litų. Taip pat galima išsinuomoti ir butą, kuriame nakvoti gali net šeši žmonės – para kainuos 145–175 litus. Tikrų turistinių žygių mėgėjai gali apsistoti ir palapinėje. „Norit palapinėje stovyklauti – prašom, yra poilsiaviečių prie Rubikių ežero ir Šventosios, taip pat pagal jūsų poreikį“, - sakė ji.

Tiesa, J. Žemaitienė pataria į miestą atvykti nuosavu automobiliu. „Iki Anykščių galima atvažiuoti autobusu, bet po pačias Anykščių apylinkes reikėtų keliauti savarankiškai. Dviračiais irgi galima, bet čia jau reikia fizinio pasirengimo, nes vieta kalvota, į kalną gali tekti minti dažnai, ne visi tam fiziškai pasirengę. O savo automobiliu būtų geriausia, pavyzdžiui, dviem trims dienoms“, - sakė moteris.

Visgi, nusprendus apylinkes apžiūrėti dviračiu, taip pat galima daug pamatyti. Šiuo metu mieste, pasak J. Žemaitienės, yra įrengtos dviračių takų atkarpos Anykščiai–Puntuko akmuo, Anykščiai–Elmininkai, Anykščiai-Niūronys ir Anykščiai–Liūdiškių kalva, kurias ateityje sujungs jau baigiamas įrengti takas palei Šventosios upę.

J. Žemaitienė sakė, kad norintiems originalaus reginio galima aplankyti ir Inkūnų bažnyčią. Tiesa, šią vietą pasiekti paprasčiausia automobiliu – ji yra apie 25 kilometrus už Anykščių. „Bažnytėlė yra miškuose, į ją patekti reikia beždžionių tiltu, einančiu per Šventosios upę. Tada reikia eiti palei šaltinėlį, stebėti to šaltinėlio vingį. Atradus tą vietą, kur išteka šaltinėlis iš žemių, pakeliat aukštyn akis ir štai jums bažnytėlė“, - sakė ji. Nusprendus šią atkarpą numinti dviračiu, jį mieste galima išsinuomoti už 35 litus visai dienai.

J. Žemaitienė turistams siūlo apžiūrėti ir kitas mažiau lankytinas vietas. Pavyzdžiui, Maleišių kaimą - rašytojo Juozo Tumo–Vaižganto gimtinę. „Atvažiuoji ir žiūrėdamas į tą vietą, jeigu esi jautrus aplinkai, svaigsti. Mėgaujiesi tuo vaizdu ir kaupi sau geras emocijas visai darbo savaitei“, - sakė ji.

Vasarą - pasivažinėti rogutėmis

Rogutės
Bene originaliausia transporto priemonė, kuria galima bent akies krašteliu apžiūrėti Anykščius, - rogutės. Vasaros rogučių trasa yra įrengta ant miesto pakraštyje esančio Kalitos kalno, kur žiemą veikia slidinėjimo trasos. Rogučių trasa kasdien veikia iki 19 val. (savaitgaliais – iki 20 val.). Atrakcionu, kurio ilgis siekia 500 metrų, nusileisti į apačią suaugusiajam kainuoja 5 litus, vaikui – 4 litus.

Liudvikas Avietė, „Kalita“ slidinėjimo centro vadovas sakė, kad didžiausias greitis, kurį galima pasiekti rogutėmis yra 40 km/h, jomis kartu dažniausiai leidžiasi du žmonės. „Važiuoja ir suaugę, atvyksta netgi įmonių kolektyvai, kadangi Anykščiuose yra daug ką pasižiūrėti, papramogauti. Taigi, ne tik vaikai“, - sakė jis. Šiuo metu tokia vasaros rogučių trasa yra vienintelė Lietuvoje.

Norintiems išmėginti ekstremalesnes pramogas, galima užsukti į Anykščiuose įsikūrusį Dainuvos nuotykių slėnį. Bilietas į parką suaugusiajam kainuoja 40 litų, moksleiviams ir studentams – 30 litų. Jame lankytis galima kasdien, nuo 10 iki 19 val. Mieste kasdien nuo 11 iki 16 val. veikia ir kartodromas – už 20 litų kainuojantį bilietą suaugęs trasą gali apvažiuoti penkis kartus.

Lauko takeliais – į Troškūnų vienuolyno rūsius

Kitas lankomas, bet turistams nepabostantis objektas, – Aukštaitijos siaurasis geležinkelis, kuriuo traukinys rieda savaitgaliais dviem reguliariaisiais maršrutais: Anykščiai – Troškūnai bei Anykščiai – Rubikiai, ir atgal. Bilieto kaina žmogui – 20 litų, tačiau norintys grupei žmonių (nuo 24 iki 152) gali išsinuomoti ir visą vagoną. Važiuojant šimtamečiu geležinkeliu galima ne tik dairytis po apylinkes, bet ir užkąsti ar išgerti puodelį kavos (jei vykdomas specialus užsakymas).

Aukštaitijos siaurojo geležinkelio direktorius Gintaras Kerbedis pasakojo, kad į kelionės kainą įeina ne tik atvykimas į vietą ir atgal, bet ir edukacinės ekskursijos. „Jeigu tai yra reguliarus reisas, jis užtrunka iki 4 val., priklausomai nuo maršruto. Atstumas į vieną pusę yra 12 arba 14 kilometrų, žiūrint kuris maršrutas“, - sakė jis. Vyriškis pasakojo, kad vykstant į Troškūnus, pasiekus kelionės tikslą lauko takeliais einama į Troškūnų vienuolyną, leidžiamasi į bažnyčios rūsius ir pristatoma bažnyčios ir vienuolyno istorija, legendos, apžiūrimos sakralinės vertybės. „Keleiviai turi dvi galimybes – pasilikti stotyje ir apžiūrėti siaurojo geležinkelio ekspozicijos stendus su pasakojimu, o jeigu nori – gali eiti su gidu į Troškūnų vienuolyną lauko takeliais“, - paaiškino G. Kerbedis. Tuo tarpu Rubikiuose galima išklausyti edukacinę programą apie Anykščių regioninį parką, yra užkandžių namelis, paplūdimys su kvarciniu smėliu, už papildomą mokestį galima pasiplaukioti valtimi.

Smalsiems gurmanams siūlomos „Vyno kelio“ ekskursijos, kurių metu galima apžiūrėti „Anykščių vyno“ gamyklą (užsisakius ekskursiją, kaina žmogui – 4 – 5 litai) bei dalyvauti degustacijoje. Priklausomai nuo pasirinkto meniu jos kaina yra apie 18 – 20 litų.

Nebuvusiems – Puntukas ir Arklių muziejus

Puntukas
Anksčiau Anykščiuose nesilankiusiems arba juos savo draugams ar artimiesiems pristatyti norintiems žmonėms, būtini aplankyti objektai - Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinyje stūksantis Puntuko akmuo ir penkis kilometrus nuo miesto nutolęs Niūronių Arklio muziejus. Bilietas suaugusiajam - 4 litai, be gido paslaugų. Už dar tiek pat galima pajodinėti ir muziejuje esančiame aptvare.

Tie, kurie apylinkėse poilsiauja ne pirmą kartą, gali skirti laiko ir renginiams, kurių Lietuvos kultūros sostinės 2012-ųjų metų proga gausu. Liepos mėnesį čia vyks tarptautinis alternatyvios muzikos festivalis “Velnio akmuo”, rugpjūtį – nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“. Be to, jau liepos 20 – 22 d. mieste vyks Šv. Onos atlaidai ir miesto šventė.

„Tai didžiulė miesto šventė, ji truks tris dienas, kurios metu pamatysite šviesų ir džiazo opera pagal rašytojo A. Vienuolio – Žukausko legendą „Šventavartė“, - sakė J. Žemaitienė. Visus renginius, kuriuose kviečiami apsilankyti miesto svečiai, galima rasti Anykščių turizmo informacijos centro tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)