Banko teigimu, brangius pirkinius Lietuvos gyventojai mieliau perka susitaupę (64 proc.) negu pasiskolinę (28 proc.). Tačiau tyrimas taip pat parodė, kad vieniems pirkiniams skolinamasi dažniau negu kitiems.

Kelionė yra populiariausias per artimiausius 12 mėnesių planuojamas pirkinys (taip teigė 38 proc.), tačiau tik mažuma keliaus pasiskolinę (7 proc.). Visai kita situacija su nuosavybe susijusiais pirkiniais. Iš tų, kurie planuoja artimiausioje ateityje pirkti išmanųjį įrenginį, 29 proc. ketina skolintis. Taip pat skolinsis 23 proc. perkančiųjų automobilį, 17 proc. - buitinę techniką, 14 proc. - kompiuterinę techniką, 13 proc. - planuojančių būsto įrengimą ar atnaujinimą, baldų pirkimą.

„Lyginant duomenis, kam gyventojai labiau skolinasi, išryškėjo vienas bendras bruožas, - tai su nuosavybe susiję pirkiniai. Lietuvoje nuosavybė yra itin vertinama ir dažniau suprantama kaip investicija. Ir atvirkščiai, toks pirkinys kaip kelionė yra materialiai neapčiuopiamas ir nelaikomas būtinai reikalingu pirkiniu, kuriam būtina skolintis“, - pranešime sakė SEB banko valdybos narys, Mažmeninės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis.

57 proc. kada nors pasiskolinusių per 1 tūkst. eurų apklaustųjų tai darė daugiau nei kartą, o dėl skolinimosi gailisi tik 4 procentai. Anot pranešimo, nepaisant teigiamos patirties praeityje, įsipareigoti stengiamasi kuo trumpiau.

Pasak pranešimo, tokią tendenciją rodo ne tik šis tyrimas, bet ir SEB banko vidinė statistika. Pastaraisiais metais planuojamas vartojimo paskolų grąžinimo terminas sutrumpėjo vidutiniškai 5 mėnesiais, t. y. nuo beveik 4 metų užpernai iki 3,5 metų pernai. Tai, kad sąlyginai trumpas vartojimo paskolų įsipareigojimas yra svarbus, sakė ir 55 proc. tyrimo respondentų.

Vartotojai taip pat stengiasi skolą grąžinti anksčiau laiko. 66 proc. tyrimo respondentų teigė, kad skola yra moralinė našta.

„Nenoras būti skolingiems skatina būti disciplinuotais ir ne tik nevėluoti, bet ir įsipareigojimus įvykdyti anksčiau laiko. Kaip rodo SEB banko statistika, visuomet yra žmonių, kurie dalį ar visą vartojimo paskolą grąžina anksčiau laiko. Per mėnesį būna po kelis šimtus žmonių“, - teigė V. Žagūnis.

Anot tyrimo, beveik pusei tyrimo respondentų (44 proc.) skolinimasis buvo gerai apgalvotas ir racionalus sprendimas, kuriuo jie džiaugiasi.

Dauguma - 61 proc. - tyrimo apklaustųjų skolinasi iš bankų, 30 proc. sakė skolinęsi iš draugų, artimųjų ar kitų pažįstamų asmenų.

Lietuvos gyventojų apklausą SEB banko užsakymu antrus metus iš eilės atliko žiniasklaidos planavimo agentūra „Mindshare“ šių metų vasario ir kovo mėnesį internetu apklaususi 674 gyventojus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)