LNK vidurdienio žinių kalbinti vilniečiai sakė, kad jau yra suplanavę atostogas, o kai kurie jau ir atostogavo. Vieni teigė, kad važiuodami atostogauti bando sutilpti į tam tikrus išlaidų rėmus, kiti atviravo, jog atostogų metu pinigų netaupo. Visgi, atlikta apklausa parodė, kad būtent lietuviai yra linkę kelionei skirti nuo 500 iki 1000 eurų vienam žmogui savaitei. Ar daug tokių lietuvių yra?

„Didžioji dauguma lietuvių šiemet planuoja išleisti nuo 500 iki 1000 eurų, tokiai savaitės standartinei kelionei, žmogui. Panašią sumą planuoja išleisti dauguma europiečių. Gerokai mažiau lietuvių planuoja ilgesnes atostogas, jeigu lygtinumėme su kitom Europos šalim, pavyzdžiui, prancūzai, vokiečiai, austrai, iš tikrųjų, planuoja atostogauti net mėnesį arba dvi, keturias savaites. Tai lietuviai šiemet planuoja trumpesnes atostogas, o renkasi kryptis, tiesą sakant, gana įprastas“, – teigia A. Adomaitytė.

„Pirma pamėgsta lietuvių šalis yra Turkija vasaros atostogų, kai mes klausiame, kuri šalis yra geriausias kainos ir kokybės santykis. Ir kita, tokia labai mums lengvai pasiekiama automobiliu, yra Lenkija. Ten lietuviai vis dažniau vyksta ne tik apsipirkinėti, bet ir atostogauti“, – atskleidžia ji.

Kokias kryptis renkasi kitų Europos šalių gyventojai?

„Šiek tiek dažniau renkasi Pietų Europos šalis: Kroatiją, Italiją, Graikiją. Arba šiek tiek tolimesnes: Tailandą, Lotynų Amerikos šalis, Jungtines Valstijas“, – teigia A. Adomaitytė.

Ar iš tiesų lietuviai renkasi vasaras leisti Lietuvoje ir mėgaujasi mūsų vasaros malonumais?

„Mūsų tyrimas, iš tikrųjų, parodė, kad lietuviai ilgesnėms, tokioms bent savaitės trukmės atostogoms vietos turizmą renkasi mažiausiai. Jeigu kas trečias ispanas, italas renkasi vietos atostogas, tai lietuvių vos kelio procentai nori ilsėtis čia, Lietuvoje“, – dalinasi pašnekovė.

Jos teigimu, turbūt ne tik mūsų turima jūra ir šiltas smėlis yra tie dalykai, kurie nulemia geras atostogas.

„Tie motyvai, kurie, vis dėlto, skatina keliauti, yra ir tradicijos, kažkoks įdomesnis maistas, galimybė apsipirkti, vėlgi, vis daugiau lietuvių traukia į kažkokius sporto renginius, keliauja romantiniais tikslais, susipažinti, galbūt atlikti plastinių operacijų, medicininio turizmo tikslais. Tai tų keliavimo tikslų yra visokiausių“, – pasakoja A. Adomaitytė.

Palanga. M. Milinio nuotr.

Apklausoje buvo ir klausimas apie tai, kas žmonės erzina kelionių metu?

„Lietuviai čia buvo pozityviausi ir didžiausia dauguma, pusė lietuvių sako, kad niekas neerzina ir atostogos, iš esmės, yra susiję tik su gerais, maloniais dalykais. Bet, vis dėlto, likusi pusė pasakė, kad yra tokių organizacinių dalykų arba su atostogom susijusių, kurie erzina“, – teigia pašnekovė.

„Didžiausia yra minios – tai, kad kažkur nuvykus tenka būti su daugybe kitų žmonių. Čia visus europiečius erzina. Labai trikdo, išbalansuoja streikai oro uostuose, transporto streikai, kurie susiję su kelione. Taip pat nemažai žmonių erzina valiutų keitimo kažkokie neaiškūs įkainiai arba tai, kad vykstant į kelionę reikia ieškoti nakvynės per daugybę platformų, kur čia pigiau rasti, kur geresnis variantas. Tai tokie dalykai žmones tikrai erzina“, – atskleidžia ji.

Apklausoje buvo apklausti 11 šalių gyventojai. Kaip bendrame kontekste atrodo lietuviai? Ar jau esame stipriai keliaujanti tauta?

„Mūsų duomenys rodo, kad lietuviai yra vieni iš labiausiai keliaujančių Europoj, yra labai mobilūs, labai linkę rinktis tiek trumpas išvykas, kažkur aplink Lietuvą, tiek ir vietos turizmą trumpom išvykom, tiek ilgesnes keliones. Lietuviai labai daug keliauja ir po tikrai egzotines šalis. Tai lietuviai yra labai keliaujantys žmonės“, – teigia „Revolut“ atstovė.

Visą pokalbį žiūrėkite per LNK: