Iš „Lavenos“ – vaizdas į aikštę

Daugelyje kavinių Venecijoje kava nėra pigi. Pravartu žinoti, jog kur kas pigiau sumokėsite, jei gersite kavą kavinės viduje, o ne lauke prie staliuko. Venecijoje visus metus pilna turistų, todėl nenustebkite, jei kai kuriose kavinėse jums už nugaros grindis ims brūžinti pikta valytoja ar padavėjas nenusišypsos.

Jie jūsų nebrangina – nepriklausomai nuo aptarnavimo kokybės, naujų klientų čia vėl ateis. Tokia miesto specifika.

Vis dėlto ne visos Venecijos kavinės leidžia sau atsainų aptarnavimą. Kavinė „Lavena“, centrinėje Šv. Morkaus aikštėje atidaryta dar 1750 m., labai rūpinasi gera reputacija, todėl čia jus ne tik maloniai aptarnaus, bet ir suorganizuos orkestrą.

Muzikantai kavinėje groja ne šiaip sau. Pasirodo, prie vieno iš staliukų XIX a. pabaigoje muziką operoms kūrė garsus kompozitorius Richardas Wagneris, ateidavęs čia kas rytą ir gerdavęs arbatą. Aikštėje stovi didingoji Šv. Morkaus bazilika, taip pat kampanilė – bokštas, restauruotas XVI a. po to, kai žemės drebėjimo metu apgriuvo ankstesnis bokštas – švyturys, pastatytas XII amžiuje.

Malonumas išgerti kavos puodelį lauke, sėdint elegantiškiausioje Europos vietoje, kainuos apie 6 Eur, tačiau kavinės viduje – pigiau nei kai kuriose Kauno kavinėse – apie 1–2 eurus. Tiesa, muzikantų pasirodymas įtrauktas į meniu, todėl už jį teks mokėti atskirai.

Įžymybių kaimynystė „Landtmann“ kavinėje

Austrijos sostinė Viena garsėja savita kavos gėrimo kultūra, susiformavusia dar imperijos laikais, kai austriška kava buvo garsi visame pasaulyje.

Sakoma, neužsukęs į kavos namus, nepajusi Vienos dvasios. Kavos namuose miestiečiai skiria pasimatymus, pietauja, bendrauja, skaito knygas ir t. t. Skubėjimas čia laikomas blogo tono ženklu.

Viena garsiausių kavinių mieste – „Landtmann“. Nuo XIX a. ji vis dar yra viena populiariausių Austrijos sostinės vietų, kur mėgo ar mėgsta lankytis daug garsenybių, pavyzdžiui, garsusis psichoanalitikas Sigmundas Freudas (1856–1939), kompozitorius Gustavas Mahleris (1860–1911), vokiečių teatro reformatorius Maxas Reinhardtas (1873–1943), aktoriai Marlene Dietrich (1901–1992), Romy Schneider (1938–1982), Burtas Lancasteris (1913–1994), buvusi demokratų kandidatė į JAV prezidentus Hillary Rodham Clinton, eksbitlas seras Paulas McCartney ir daug kitų garsenybių.

Kavą galima gerti „Landtmann“ terasoje arba kavinės viduje. Čia niekas neskuba, todėl kavos, patiekiamos firminiuose „Landtmann“ puodeliuose, gali tekti ir palaukti. Ristreto kavos puodelis čia kainuoja 3,60 Eur, kapučino ir latės kavos – 5,70 Eur, o airiškos kavos – 8 eurai.

„Cosy Corner Cafe“ – turgaus aikštėje

Nors daugeliui tikroji kava asocijuojasi tik su itališku espresu, Švedijoje filtruota kava yra gana kokybiška – ir stipri, ir gaivi. Paprašykite kavos švediškai – „kaffekoppen“ (kavos puodelis), barista bus pamalonintas. Stokholme daugelyje vietų (aišku, Senamiestyje) kava geros kokybės, tačiau brangi, ypač latė ar kapučinas. Todėl geriau rinktis standartišką švedišką filtruotą kavą.

Viena populiariausių Stokholmo vietų – „Cosy Corner Cafe“. Ji įsikūrusi „Stortorget“ – žaviausioje Švedijos sostinės turgaus aikštėje, pačioje Senamiesčio širdyje. Tai puiki vieta seniems pastatams apžiūrėti ir kavos pauzei padaryti (šved. „fika“), t. y. išgerti kavos, kurios čia siūloma ant kiekvieno kampo.

Kavinėje „Cosy Corner“ švediškos kavos puodelis kainuoja 2,60–3,60 euro. Pigiausia espreso kava – 2 eurai. Vis dėlto besidairydami į aikštę supančius gražius XVII bei XVIII a. pastatus ir įsivaizduodami čia viduramžiais šurmuliavusį didžiulį turgų, švediškos didybės įspūdžiui sustiprinti verčiau užsisakykite kiek brangesnės, bet švediškos kavos.

Įtraukta į turistų maršrutus

Paryžius – miestas, į kurį veda visi keliai. Ir kavos atsigerti Paryžiuje būtina. Jei neturite iš anksto nusižiūrėję jokios kavinės, pasivaikščiokite po Prancūzijos sostinės centrą, tikrai rasite ne vieną patinkančią kavinę. Paryžiuje kavos puodelio kaina svyruoja nuo 1 iki 4 eurų. Pigiausiai kavos galima nusipirkti kepyklėlėse, brangiau – lauko kavinėse.

Ieškantiems išskirtinių vietų – viena garsiausių pasaulyje kavinių, įtraukta į turistų maršrutus, „Cafe de Flore“. Nuo pat jos įkūrimo XIX a. čia lankosi įvairių laikų garsenybės: rašytojai, kompozitoriai, dailininkai, kino ir teatro žvaigždės. Kažkada čia kavą gerdavo ir dirbdavo rašytojas Ernestas Hemingway (1899–1961), o dabar neapalpkite prie gretimo staliuko išvydę aktorių Robertą de Niro ar kultinį kino režisierių Quentiną Tarantino.

Nuolatiniai klientai užsisako kavos ne sakydami „coffee“ (kavos), o „coffee pot“ (kavos puodelį). Kava čia pateikiama mažame kavinuke, o tuščias kavos puodelis su lėkštute ir indas su pienu atnešami atskirai. „Cafe de Flore“ pigiausia – juoda kava be kofeino arba firminė „Expresso Flore“– 4,6 eur. Tačiau sėdint ilgiau ar pusryčiaujant rekomenduočiau dvigubą espresą (vartojamas būtent lotyniškas žodis „expresso“, ne itališkas „espresso“ – aut. pastaba) arba juodą kavą su pienu. Už jas sumokėsite atitinkamai 6,80 Eur arba 5,70 euro.

Beje, į šią kainą jau įskaičiuoti arbatpinigiai.

Kitur – skaniau ir pigiau

Nijolė Brazdžiuvienė, profesionali gidė, Kauno gidų draugijos narė sako, kad sunku tiksliai išvardyti, kiek kainuoja kava skirtinguose Europos miestuose. Tačiau nuvažiavęs džiaugiesi galėdamas sėdėti lauke ir gurkšnoti kavą, nors ir Italijoje, kur ji kainuoja vos ne perpus pigiau nei Lietuvoje.

„Kavos kainos ten tikrai kur kas mažesnės. Lietuvoje kavos kaina ne visada atitinka kokybę, dažniausiai neatitinka. Kiek teko važinėti po įvairias šalis, pavyzdžiui, Latvijoje, Estijoje, Čekijoje, kava yra pigesnė ir kur kas skanesnė nei pas mus“, – sako ji.

„Starbucks“ – kone bendrinis žodis

Jaunimas visada ieško, kas madinga. Ne veltui į juos orientuotas tarptautinis JAV kavinių tinklas „Starbucks“, labai madingas ir Europoje, tačiau tikrų kavos gurmanų jis nevertinamas. Kavos gėrimų įvairovė čia didelė: šalta ar karšta kava su įvairių skonių sirupais, užpilais, pabarstukais, patiekiama specialiuose puodeliuose.

Puodelis „Starbucks“ kavos, pvz., Švedijoje kainuoja nuo 6 iki 16 eurų. Ir jį galima nusipirkti tik atstovėjus nemažą eilutę.

Beje, „Starbucks“ radome Stokholmo stotyje, o ne kur nors Senamiestyje. „Starbucks“ kavos populiarumas („Starbucks“ jau virto kone bendriniu žodžiu) yra pasiekęs ir Lietuvą.

Prieš kelerius metus sklido kalbos, kad Vilniuje bus atidaryta „Starbucks“ kavinė, tačiau to neįvyko.