Visoje Europoje atlikto tyrimo duomenimis, 38 proc. lietuvių bent kartą per savaitę valgo patiekalus iš žuvų (dažniausiai jais mėgaudamiesi namuose) - taip jie tik nedaug atsilieka nuo ES šalių vidurkio (42 proc.).

Apklausa atskleidė, kad aukšta kaina yra pagrindinė kliūtis pirkti ir valgyti daugiau žuvų, mitybos specialistų pripažįstamų sveiku ir naudingu maisto produktu. Kainą kaip priežastį įvardijo net 84 proc. lietuvių (ES vidurkis - 58 proc.).

Dar du trečdaliai mūsų šalies vartotojų nepatenkinti dabartiniu žuvų ir jų pardavimo vietų pasirinkimu. Šią priežastį, ribojančią dažnesnį žuvų vartojimą, įvardijo tik kas antras europietis.

Lietuvoje principas "rinkis žuvį lietuvišką" (ar bent jau europietišką) nėra populiarus: kitų šalių pirkėjai beveik dvigubai dažniau nei Lietuvos gyventojai renkasi savo regiono ar savo šalies žuvininkystės produkciją.

Lojaliausi yra graikai, slovėnai ir švedai, mažiausiai lojalūs - lietuviai, olandai ir slovakai. Šiuo aspektu Lietuvos pirkėjai išsiskiria net iš savo kaimynų - latviai, estai ar lenkai savo šalies žvejų sugautos ar akvakultūros ūkiuose išaugintos žuvies parduotuvėse ieško net pusantro karto dažniau negu lietuviai.

Prekybos centrai ir turgus išlieka pagrindinėmis žuvų įsigijimo vietomis, kuriose mūsų šalies piliečiai reguliariai perka šaldytą, šviežią ar konservuotą produkciją.

Be to, gerokai labiau nei statistinis europietis Lietuvos vartotojai yra pamėgę rūkytus, sūdytus, džiovintus ar marinuotus žuvų produktus. Beje, mūsų šalies gyventojai teikia pirmenybę gėlavandenėms žuvims.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)