Jauni žmonės dažnai girdi vadovėlinių rekomendacijų – vos pradėjus dirbti ir gauti pajamų, reikia pradėti ruoštis pensijai. Vis tik jaunam žmogui tai atrodo taip toli, kad daugelis tokius veiksmus tiesiog atideda – juk dar tiek daug laiko – net keturiasdešimt metų....

Bet yra ir artimesnių, realesnių tikslų – pavyzdžiui, nuosavas būstas. Žinoma, sutaupyti tiek, kad būtų galima įsigyti nuosavą būstą, ypač didmiestyje, ne vienam, ką tik baigusiam studijas, atrodo taip pat nerealu, kaip ir pasiruošti pensijai. Todėl pradėti reikėtų nuo tikslo sukaupti pradinę įmoką, kuri yra reikalinga imant būsto paskolą.

Pavyzdžiui, kolegos Švedijoje, remdamiesi atliktais tyrimais, teigia, kad taupymas pradinei įmokai už būstą – viena svarbiausių jaunų žmonių iki 30 metų taupymo priežasčių.

Šiandien mažiausia pradinė įmoka yra bent 15 proc. perkamo būsto vertės. Tarkime, jei už skolintus pinigus norėtume įsigyti 150 tūkst. litų vertės būstą, reikėtų turėti bent 22,5 tūkst. litų savo pinigų.

Pagrindinė priežastis, kodėl ši įmoka reikalinga, – kad dėl nepalankių būsto rinkos kainos svyravimų už paskolą įkeisto būsto vertė netaptų mažesnė už pačią paskolą, t. y. kad paskolos gavėjas bet kada galėtų parduoti būstą ir grąžinti paskolą. 

Yra ir kitokia pradinės įmokos nauda: reikia mažiau skolintis, vadinasi, ir mažiau sumokėti palūkanų; kai jau įdedame dalį savo pinigų, stipresnė motyvacija stengtis grąžinti paskolą ir tapti visateisiu turto savininku; taupydami pradinei įmokai, įgyjame taupymo įgūdžių, tada, kai reikia mokėti paskolos įmokas, nebūtina drastiškai keisti savo vartojimo įpročių.

Jaunam žmogui, per mėnesį uždirbančiam maždaug 1,5 tūkst. litų ir taupyti skiriančiam bent dešimtadalį – 150 litų – sutaupyti pradinei įmokai reikiamą sumą (22,5 tūkst. litų) užtruktų maždaug 12 metų (tarkime, nekilnojamojo turto kainų augimo ir pajamų augimo tempai sutampa, o taupymo palūkanų norma yra ne mažesnė negu infliacija). 

Taupant dviese reikalingas laikas sutrumpėja perpus. Bet vis tiek užtrunka. Štai kodėl reikalinga pradėti ruoštis iš anksto, net dar ir neturint numačius konkretaus pirkinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)