Būtent taip nutiko vienam Klaipėdoje gyvenančiam DELFI skaitytojui. Vyras pasidalijo istorija, kaip būdamas neatidus prarado apie 0,1 eur (0,3 Lt).

Apie klastą klaipėdietis teigė sužinojęs, kai nusprendė kavos aparate nusipirkti gėrimo.

„Ši monetėlė man vakar buvo įkišta kaip grąža turguje. Aš tai pastebėjau tik šiandien, bandydamas atsiskaityti už kavą kavos aparate. Jeigu aparatas nebūtų atsisakęs jos priimti, aš pats būčiau nepastebėjęs jos euro centų krūvoje. Ši monetėlė yra vos vos plonesnė už 20 euro centų, dėl to sveria mažiau. Todėl aparatas jos ir nepriėmė“, - pasakojo skaitytojas.

Klaipėdos gyventojas teigė, kad antradienį Klaipėdos turguje „Eglė“ imant grąžą vietoj 20 euro centų jam buvo atiduota 10 Azerbaidžano giapikų (1 giapikas - 1/100 Azerbaidžano manato).

„Gal tai ir vienintelis toks atvejis, nežinau, bet visi turime pripažinti jo genialumą. Azerbaidžano 10 giapikų ir 20 euro centų yra panašūs kaip broliai Lavrinovičiai“, - šmaikštavo DELFI skaitytojas.

10 giapikų yra verti 11 euro centų. Taigi, pirkėjas prarado 9 euro centus (0,31 Lt). O ir su moneta daryti nelabai klaipėdietis turės ką, nes bankai užsienio šalių valiutos smulkiųjų monetų nekeičia.
Euro centai ir Azerbaidžano giapikai

Faktas, kad Azerbaidžano pinigai gali šiek tiek priminti eurus, nestebina. Būtent Azerbaidžano manato ir banknotų dizainą kūrė tas pats Austrų dizaineris, kurio pasiūlymu pasinaudota kuriant euro banknotus.

Azerbaidžano manato simbolį, kuris primena 90 laipsnių kampu pasuktą euro simbolį, ir banknotų dizainą Robertas Kalina šiai valstybei sukūrė 2006 m. Dizainas euro banknotams buvo pasiūlytas 1996 m.

Portalas DELFI jau rašė ir apie kitus monetų panašumus, kurie gali paploninti pirkėjų pinigines. Skaitytojas pastebėjo, kad panašiai atrodo ir naujai pagamintos 1 euro ir 50 euro centų lietuviškos monetos.

Lietuvos bankas primena, kad gyventojai turėtų atidžiai tikrinti, kiek ir kokios grąžos jie gauna prekybos vietose.

Taip pat primenama, kad Lietuvoje galioja visos euro zonoje išleistos monetos. Jų pusė su verte (skaičiumi) yra vienoda. Skiriasi tik nacionaliniu simboliu paženklinta monetos pusė.

Euro centai ir Azerbaidžano giapikai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)