Pasak prekeivių, šiais metais populiariausios įvairiaspalvės tulpės ir rožės, jų žiedo kaina svyruoja nuo 50 centų iki kelių eurų. Palyginti su įprastomis dienomis, gėlės brangesnės, o vyrai nelinkę išlaidauti, todėl mieliau renkasi pavienius žiedus, o ne puokštes.

„Šiais metais gėlės tikrai brangios. Perku jas iš bazių ir pastebėjau, kad prieš keletą dienų jos buvo gerokai pigesnės. O ir pirkėjai šiemet neišlaidauja. Dauguma jų įsigyja po vieną žiedelį, tačiau mačiau ir tokių, kurie laikė didžiules puokštes. Tačiau svarbu ne kiekybė. Buvo atėjęs vienas vyras su trimis vaikais ir visi jie įsigijo po vieną gėlytę. Manau, toks pasveikinimas pradžiugins net labiau, nei didelė puokštė“, – „Sekundei“ teigė „Žaros“ turgelyje gėlėmis prekiaujanti Birutė.

Jai pritarė ir prekeivė Daiva. Pasak moters, jau tapo įprasta, kad per įvairias šventes kainos padidėja vos ne dvigubai, tačiau pirkėjų tai neatbaido.

„Nepaisant kainų, gėlės vis tiek perkamos, o populiariausios išlieka raudonos rožės. Galbūt skiriasi tik tai, kiek jų nuperkama. Paprastai jaunuoliai dovanoja po vieną žiedą, o vyresni renkasi bent tris ar penkis“, – mintimis dalijosi moteris.

Tačiau dėl didesnių kainų skundėsi ne visi. Vienas iš jų – tulpes auginantis Jonas.

„Pats auginu gėles, todėl galiu jas pardavinėti po 50 ar 60 centų. Manau, tai tikrai nedaug, nes tiek už jas mokėsite ir paprastą dieną. O šiandien pirkėjai tulpes išsirenka labai greitai. Žiemą negalime pasidžiaugti didele spalvų įvairove, todėl pasirinkti dar lengviau“, – pasakojo tulpių augintojas.

Jonas pripažino, kad dauguma vyrų šiais metais pinigų nešykštėjo. Pasak jo, mylimam žmogui nieko negaila, todėl daugelis net nebando derėtis.

Atlygio nesitiki

Gėles perkantys panevėžiečiai neslėpė geros nuotaikos ir tvirtino, kad sveikinti mylimą žmogų – vienas malonumas. Dauguma jų pripažino gerai žinantys, ko nori jų širdies dama, o pinigų šiai progai negaila išleisti.

„Gėlių dar neišrinkau, tačiau žinau, kad žmonai labai patinka rožės. Tik dar nesu tikras dėl spalvos: raudona galbūt jau kiek pabodusi, tad reikėtų paieškoti ko nors kito. O ar pats ką nors gausiu, man visai nesvarbu. Užtektų ir bučinuko“, – „Sekundei“ sakė Egidijus.

Ilgai vargti renkantis neteko ir raudonų rožių įsigijusiam Rolandui. Jis taip pat pripažino, kad noras nudžiuginti mylimą žmogų visus priverčia pasijusti laimingesnius.

„Žinau, kokių gėlių ji nori. Tiesa, visuomet būna kiek sunkiau išrinkti dovaną. Tačiau pinigų niekada negaila. Juk sveikinsiu ne bet ką, o žmoną. Pats nesitikiu nieko gauti. Svarbiausia – šią dieną pasveikinti brangiausią žmogų. Žinodamas, kad ji apsidžiaugs, geriau pasijaučiu ir aš“, – pakilios nuotaikos neslėpė panevėžietis.

Puikiai gyvenimo draugės skonį pažįsta ir Tomas.

„Su dukra ieškome tulpių, jas ketiname padovanoti mamytei. Tai jos mėgstamiausios gėlės, todėl niekada nekyla sunkumų. O kainomis net nepasidomėjau. Meilės diena minima tik kartą per metus, tad gailėti pinigų neverta. Juk taip malonu pradžiuginti brangų žmogų“, – įsitikinęs Tomas.

Tadas prisipažino, kad nuspėti moters norus ne visuomet lengva. Pasak jo, daugumos dailiosios lyties atstovių skonis keičiasi itin dažnai. Tačiau bandymas nustebinti mylimąją – ne kančia, o tikras malonumas.

„Man tarsi savaime suprantama, kad Šv. Valentino dienos proga privalau nupirkti gėlių. Ir to tikrai negalima vadinti pareiga. Veikiau – tai maloni tradicija. Tačiau išrinkti gėles tikrai nelengva. Vienos moterys, pavyzdžiui, mano mama, tiksliai žino, ko nori, ji turi savo mėgstamiausią gėlę, o kitų norai dažnai priklauso nuo madų ar nuotaikos. Žinoma, dar niekada neteko girdėti priekaištų, kad išrinkau negražios rūšies ar spalvos gėlę. Manau, svarbiausia – ne ką nuperki, svarbiausia – kad prisimeni tą žmogų. O pats nenoriu nieko. Vien tai, kad ji yra mano gyvenime – didžiulė dovana. Daugiau nieko nereikia“, – atvirai kalbėjo vyras.