Pasak kelionių agentūros „Makalius“ įkūrėjo, visada įmanoma susiorganizuoti septynių dienų poilsinę kelionę už maždaug 300 eurų, tačiau planuoti iš anksto yra kur kas geriau.

Jam antrina ir kelionių agentūros „Tez Tour“ Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė. Pašnekovės teigimu, birželio, liepos mėnesiais kelionės jau praktiškai išparduotos. Įmanoma rasti tik kompromisų reikalaujančių kelionių, kuomet arba nebėra vietų lėktuve norimu laiku, arba bilietų yra, bet mažas viešbučių pasirinkimas.

„Vasarai tokių užsilikusių kelionių dar turime poilsiui prie Egėjo jūros pakrantės – Turkijos Bodrumo ir Marmario kurortuose, taip pat Graikijos Kretos, Rodo salose. Šiek tiek vietų yra likę lietuviams patinkančiame Bulgarijos pajūryje. Šį sezoną ypatingo populiarumo sulaukė Turkija, tad į populiarųjį Antalijos regioną vietų yra tik liepos pabaigai“, – kalba I. Aukštuolytė.

Gera žinia

Rimvydas Širvinskas-Makalius
Likus dienai iki jūsų atostogų gali atsirasti itin patrauklus poilsinės kelionės pasiūlymas. Pastarosiomis dienomis atsiranda kelios vietos skristi į Turkiją už mažesnę nei 300 eurų kainą, į kurią įskaičiuotas ir visas maitinimas, pažymi R. Širvinskas. Tačiau tai reta išimtis, o ne taisyklė.

„Tokia galimybė skristi jau kitą dieną pasitaiko labai retai. Vienas iš didžiausių paskutinės minutės kelionių trūkumų yra tas, kad nebūna gerų viešbučių pasirinkimo. Dažniausiai viešbučiai paskutinę minutę būna arba prastokai vertinami, arba nepopuliarūs.

Nors vietų pigių skrydžių bendrovių lėktuvuose yra nemažai, viešbučių jau šiek tiek trūksta. Tektų rinktis iš šiek tiek prastesnių arba prabangesnių variantų“, – kalba R. Širvinskas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį į tai, kad nors kelionių organizatoriai beveik visas vietas yra išpardavę, bet pigių skrydžių bendrovės dar šiam sekmadieniui ar kitai savaitei siūlo bilietų į Kosą ar Maltą už mažiau nei 200 eurų. Patiems įsigijus skrydį ir sugebėjus suderinti jį su laiku, kai laisvas iki 300 eurų kainuojantis kambarys, kelionę susiorganizuoti įmanoma.

Bloga žinia

„Paskutinės minutės variantai skamba gerai. Įsivaizduokime: rytoj yra skrydis, laukia keturių žvaigždučių viešbutis, į 270 eurų kainą viskas įskaičiuota. Bet kiek norinčių atostogauti žmonių galės tai padaryti būtent rytoj? Tokie pasiūlymai yra skirti tik tiems, kurie gali išeiti atostogų bet kada.

Jei taip tinka, jūs tikrai sutaupysite, tačiau lygiai taip pat galima ir nudegti, nesulaukus nė vieno paskutinės minutės pasiūlymo. Tuomet paskutines likusias vietas teks pirkti už žvėriškai didelę kainą arba keliauti, pavyzdžiui, iš Varšuvos“, – sako R. Širvinskas.

I. Auštuolytės teigimu, geriausios kainos būna pačioje turistinio sezono pradžioje, kai skelbiami išankstiniai žiemos arba vasaros kelionių pardavimai.

„Tuomet galima sutaupyti net iki 50 proc. už kelionę sumokamos sumos. Tai ypač aktualu keliaujantiems su vaikais, kuomet pajamų šaltinis – vienas ar abu dirbantys tėvai. Tiesa, toks ypač gerų kainų metas ilgai netrunka – vos kelias savaites, o vėliau pamažu kainos kyla“, – aiškina pašnekovė.

Pasak I. Aukštuolytės, per išankstinius pardavimus paprastai išperkama daugiau nei trečdalis kelionių, o perkantys iš anksto laimi ne tik mažiausią kainą ir didžiausią kelionių asortimentą, bet ir įvairių papildomų paslaugų. Pavyzdžiui, pirmiesiems, įsigijusiems iš anksto keliones į kalnus, slidinėjimo inventorius gabenamas nemokamai, pažymi I. Aukštuolytė.

„Paskutinės minutės“ sąvoka nyksta

LRT.lt kalbintų kelionių žinovų teigimu, per pastaruosius keletą metų iš turizmo rinkos „paskutinės minutės kelionės“ sąvoka praktiškai išnyko.

„Mėginančių įšokti į jau riedantį vasaros atostogų traukinį – vis mažiau. Didžioji dalis poilsiautojų kelionėmis pasirūpina iš anksto.

Išankstiniai kelionių pardavimai yra labai gera iš užsienio į Lietuvą atėjusi verslo praktika. Kai kelionės įsigyjamos iš anksto, ir klientas gali jaustis ramus, kad atostogomis pasirūpinta, ir kelionių organizatoriai bei agentūros surenka stabiliam darbui reikalingų apyvartinių lėšų. Išankstiniai pardavimai naudingi visiems rinkos dalyviams“, – kalba I. Aukštuolytė.

Kasmet „Tez Tour“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atliekamų apklausų duomenimis, daugiau nei 30 procentų Lietuvos gyventojų atostogų kelionę įsigyja prieš pusę metų, per 20 procentų – prieš tris mėnesius, o apie dešimtadalis vasaros poilsiu pasirūpina net prieš metus.

„Laukiantys iki paskutinės akimirkos rizikuoja likti be atostogų užsienio kurorte apskritai“, – perspėja I. Auštuolytė.

Savo ruožtu R. Širvinskas pastebi, kad poilsinių kelionių žmonės dažniausiai pradeda dairytis likus pusantro ar dviem mėnesiams iki atostogų. „Likus tokiam laikui žmonės labai sujuda. Manau, kelionių organizatoriai tuomet pakelia kainas. Savarankiškai planuojant keliones su pigių skrydžių bendrovėmis kainos sukeltos nebūna“, – sako R. Širvinskas.