Tačiau Lietuvos bankas tikisi, kad to pavyks išvengti Seimui patvirtinus jo siūlomą pagrindinių mokėjimo paslaugų krepšelį.

Kol kas neaišku, kada ši tvarka įsigalios.

Šiuo metu pervedant pinigus už komunalines paslaugas užtenka pavedimo banko viduje, nes dauguma įmokas renkančių įmonių savo sąskaitą turi kiekviename banke.

Nauja tvarka įmonėms leis lengviau visas įmokas surinkti į viename banke esančią sąskaitą, o tai reiškia, kad kitame banke sąskaitą turinčiam vartotojui gali tekti susimokėti už tarpbankinį pavedimą.

Vienas langelis

Lietuvos banko (LB) Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius DELFI pasakojo, kad SEPA reikalavimai tiesiogiai taikomi tik komunaliniams mokėjimams, atliekamiems iš mokėtojo sąskaitos.

„Dažniausiai tai bankų ar kredito unijų internetinėje bankininkystėje atliekami mokėjimai. Mokėjimo įstaigose, pavyzdžiui, „Perlo“ terminaluose, „Maxima“ kasose, spaudos kioskuose, grynaisiais pinigais surenkamos įmokos nepatenka į SEPA reglamento aprėptį.“, – sakė jis.

T. Karpavičius aiškino, kad SEPA įgyvendinimas atliekant komunalinius mokėjimus reiškia, kad komunaliniuose mokėjimuose bus naudojami vienodi mokėjimų formatai ir apdorojimo taisyklės, todėl daugiausia įtakos tai turės bankams, kredito unijoms bei įmonėms, priimančioms šiuos mokėjimus, t.y. sudarys galimybes įmonėms pasinaudoti „vieno langelio“ principu.

„Įmonės galės surinkti įmokas į vieną sąskaitą iš visų mokėtojų, nepriklausomai kuriama banke mokėtojas turi sąskaitą, taip pat leis įmonėms lengviau pakeisti banką ir derėtis dėl mokėjimo paslaugų sąlygų“, – sakė jis.

LB atstovas dėstė, jog gyventojai, mokėdami už komunalines paslaugas internetinėje bankininkyste, mato įmokų formas ar atsiskaitymo knygelę, kuri tėra vartotojo sąsaja, todėl jos gali visai nesikeisti.

„Dėl to individualiai apsispręs šias paslaugas teikiantys bankai ir kiti mokėjimo paslaugų teikėjai, konkuruodami dėl klientų. Iš mokėjimo paslaugų teikėjų ir įmonių sudarytoje darbo grupėje, kuri kūrė bendrus reikalavimus įmokų paslaugos pakeitimui pagal SEPA reikalavimus, vyravo bendra nuomonė, kad gyventojams sumokėti už komunalines paslaugas turi būti paprasta ir patogu, todėl jie neturėtų pajusti pokyčių atlikdami įmokas“, – nurodė T. Karpavičius.

Sieks, kad nepajustų

„Swedbank“ Lėšų valdymo pardavimų palaikymo departamento direktorius Deimantas Trumpickas DELFI nurodė, kad su SEPA reikalavimų įgyvendinimu susiję pokyčiai aktualiausi bus daugeliui įmokų surinkėjų.

„Jiems reikės įvertinti pokyčių įtaką jų surenkamoms įmokoms, visų pirma tam, kaip su įmokomis pateikiama informacija bus apdorojama vidinėse įmonių informacinių technologijų bei apskaitos sistemose“, – sakė jis.

Tuo metu už komunalines paslaugas mokantiems gyventojams, D. Trumpicko teigimu, „Swedbank“ pokyčius planuoja taip, kad jie turėtų kuo mažiau įtakos.

Įmokas surenkančių įmonių „Teo“ ir „Omnitel“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis sakė, kad jie šiuo metu vertina galimus pakeitimus, kurių, tikėtina, bus.

„Bendradarbiaudami su bankais, visų pirma siekiame, kad planuojamas paslaugos supaprastinimas būtų naudingas ir klientams, kurie už „Teo“ ir „Omnitel“ paslaugas atsiskaito bankuose“, – teigė pašnekovas.

Siūlo krepšelį

Komentuodamas naująją sistemą, T. Karpavičius priminė, kad LB kartu su Finansų ministerija yra parengę Mokėjimų įstatymo pakeitimo projektą, kuris Seimui patvirtinus, įpareigos bankus vartotojui paprašius teikti pagrindinių mokėjimo paslaugų krepšelį už ne didesnę nei nustatyta kainą.

„Krepšelyje bus pakankamai mokėjimų, kad gyventojai galėtų sumokėti visas įmokas už komunalines paslaugas“, – sakė jis.

Be to, LB atstovas nurodė, kad mokėjimo paslaugų įkainiai yra sritis, kurioje mokėjimo paslaugų teikėjai, siūlydami apmokėti komunalines paslaugas, konkuruoja.

„Šiuo metu bankai siūlo skirtingus būdus apmokėti įmokas, vieni pateikia gyventojui atsiskaitymo už butą knygelės formą, kiti leidžia susidaryti savo įmokų krepšelį ar kita, tačiau visuose bankuose pastebima tendencija, kad vartotojams taikomi palankesni įkainiai įmokoms už komunalines paslaugas sumokėti nei už įprastus mokėjimo pavedimus“, – dėstė T. Karpavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)