Taip esą ne tik rodo gerumą, bet ir negaišta laiko juos keisdami į eurus.

Po žiemos švenčių ilgai vartojamus maisto produktus žmonės aukoja gana vangiai, bet štai aukų dėžutės pilnos lietuviškų centų. Žmonės nenori jų laikyti piniginėse, kad nesimaišytų su euro centais ir verčiau paaukoja.

Didžiųjų prekybos tinklų darbuotojai sako, kad su įvairiomis labdaros organizacijomis bendradarbiauja ne pirmus metus. Priklausomai nuo akcijų trukmės smulkiais pinigais žmonės suaukoja net iki kelių šimtų tūkstančių litų, kuriais remiami vaikai, senukai ar neįgalūs žmonės. Ir nors prieš šventes pirkėjai parduotuvėse esą visada dosnesni, keičiantis valiutoms lietuviški centai ypač gausiai keliauja į aukų dėžutes.

„Dar per Kalėdas mūsų visi šulinėliai pardėjo smarkiai pilnėti ir šiuo metu mes užsakinėjame papildomas inkasacijas, kad tuos šulinėlius ištuštinti ir kad žmonės galėtų ir toliau aukoti centus“, – kalbėjo „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

„Tos mažytės dėžutės šalia mūsų kasų jos inkasuojamos dažnai kartą arba du kartus į savaitę, bet šiuo periodu vienareikšmiškai teko inkasuoti ir du kartus į dieną“, – teigė „Maximos“ prekybos tinklo atstovė spaudai Renata Saulytė.

Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė žmonių dosnumu džiaugiasi. Ji sako, kad štai tokioje baltų centų pilnoje aukų dėžutėje yra maždaug 50–60 litų suma, ir tik penkių litų pakanka pamaitinti 3 dienos centrą lankančius vaikučius.

Lietuvoje šiai dienai yra virš 20 tūkst. vaikų, kurie yra iš socialinės rizikos šeimų ir jiems kiekvieną dieną reikia pagalbos, o mūsų organizacija kuruoja 30 vaikų dienos centrų visoje Lietuvoje, kur tokie vaikai ateina“, – pasakojo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Duomenų už praėjusius metus statistikos departamentas dar neturi, tačiau 2013 metais Lietuvos gyventojai ir užsieniečiai iš viso yra paaukoję daugiau kaip 37 mln. litų. Didžiausia paramos dalis buvo skirta sportui remti, kiek mažiau – socialinei globai ir rūpybai.