Infliacijos mažinimas – tokia yra pagrindinė priežastis, kuri lemia ECB keliamas bazines palūkanų normas.

Dar rugsėjį jos buvo didinamos 75 procentiniais punktais, toks pat sprendimas priimtas ir spalį, o gruodžio 15 d. laukia dar vienas ECB nuosprendis.

Kol kas ekspertai vienbalsiai sutinka, kad ECB ir toliau kels palūkanų normas, tačiau ar trečią kartą jos bus padidintos 75 procentiniais punktais, lieka neaišku.

Visa tai, galiausiai, atsiliepia tarpbankinių paskolų normai EURIBOR, kuri tiesiogiai lemia gyventojų bankams sumokamas įmokas.

Didėjusios įmokos tuština pinigines

Vilniuje gyvenantis ir būstą su paskola įsigijęs Karolis pasakojo, kad jam paskutinį kartą palūkanos buvo perskaičiuotos rugsėjį.

Kilęs 6 mėn. EURIBOR vyrui įsigyto buto paskolos įmokas kol kas pakėlė nedaug. Jis skaičiavo, jog anksčiau mėnesinė įmoka bankui iš viso siekdavo 220,5 Eur, tačiau perskaičiavus palūkanas ji didėjo iki 241,56 Eur.

„Kol kas tai nėra labai ženkli suma, tačiau 10 proc. brangimas bendrai nėra mažai.

Jei mokėtume įmokas po 700 Eur, jos būtų didėjusios iki 770 Eur“, – teigė jis ir tikino, kad kitas palūkanų perskaičiavimas jo laukia vasario pradžioje.

Vilniuje gyvenanti Laura, priešingai, kalbėjo nežinanti, ko laukti toliau.

„Mano paskolos įmoka iki didinimo buvo 256 Eur, po didinimo – 301 Eur“, – dalijosi ji.

Moteris teigė, kad toks įmokos didėjimas jai atrodo ženklus.

„Tikrai tikėjausi mažiau. Visi aplink sakė, kad pakels 10, daugiausiai 20 Eur. Mane tai nustebino ir kartu nežinau, ko laukti toliau. Manau, čia dar ne pabaiga“, – svarstė ji.

Eurai

Kiek ramiau kalbėjo Tomas. Jis tikino, kad nuo pirminės paskolos įmokos, jam įmoka, prieš kurį laiką perskaičiavus palūkanas, tada dar taikant 1,29 proc. EURIBOR, didėjo apie 20 Eur, tačiau tokios palūkanų normos vyrui galios tik iki kovo pradžios.

Jis aiškino, jog palūkanų didėjimas jo negąsdina.

„Man nebaisu, nes imant paskolą buvau įspėtas, kiek maksimaliai gali didėti mėnesinė įmoka.

Tąsyk buvo paaiškinta, kad, tarkime, nuo 200 Eur per mėnesį, ji gali pakilt net iki 500 didžios krizės ar karo atveju.

Iš anksto, žmogus, priimi sprendimą, ar blogiausiu atveju esi pasirengęs mokėti tiek. Jei nebūčiau apsisprendęs, nebūčiau ėmęs paskolos“, – ramiai aiškino jis.

Taip pat kalbėjo ir klaipėdietė Virginija. Jai, perskaičiavus palūkanų normas, paskolos įmokos augo nuo 185 Eur iki 216 Eur ir paskutinį kartą buvo perskaičiuotos rugsėjį.

„Ar bijau padidėjimo? Jei bijosiu, juk nieko nepakeisiu. Tiesiog džiaugiuosi, kad šešerius metus mokėjau labai mažas palūkanas, na, o dabar teks mokėti daugiau.

Bet esu tos nuomonės, kad nereikia dejuoti, o reikia stengtis daugiau uždirbti“, – sakė ji.

Sujudo ir socialiniuose tinkluose

Socialiniuose tinkluose gyventojai taip pat dalijasi įmokų sumomis, kurios vieniems kol kas dar nesikeitė, o kitus jau privertė gerokai patuštinti kišenes.

Jurgis pasakojo, kad jam po palūkanų perskaičiavimo įmoka bankui padidėjo 30 proc., tačiau kokios tiksliai tai sumos, gyventojas nenurodė.

Ingrida tikino turinti dvi banko paskolas, o abiem joms palūkanos jau buvo perskaičiuotos.

„Bendra suma, kurią dabar kas mėnesį turiu sumokėti bankams, didėjo. Vienos paskolos palūkanos buvo perskaičiuotos dar rugpjūtį. Prieš tai įmoka siekė 284 Eur, po perskaičiavimo – 308,57 Eur.

Kitos paskolos palūkanos taip pat buvo perskaičiuotos lapkričio pradžioje. Įmoka prieš tai siekė 229,45 Eur, tačiau dabar, nuo gruodžio, mokėsime po 240,24 Eur.

Nors kol kas bendras kilimas nėra didelis, su nerimu laukiame vasario pradžios. Mūsų skaičiavimais, vienos iš paskolų įmoka perskaičiavus palūkanas augs apie 100 Eur“, – pasakojo Ingrida.

Pateikė prognozes

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas teigė, kad gruodį sprendimą priimsiantis ECB bazines palūkanų normas didins dar 75 procentiniais punktais.

Tadas Povilauskas

„Jos didės nuo 1,5 proc. iki 2,25 proc.“, – teigė jis, tačiau pridūrė, kad žmonėms dėl to labai baimintis nereikėtų, nes šis bazinių palūkanų kilimas jau yra „įskaičiuotas“ į šiuo metu esantį EURIBOR.

„Gruodžio sprendimas įtakos EURIBOR palūkanų normai neturės. Nebent bus padidinta mažiau.

Visa esmė bus ECB komentaruose, atnaujintose makro prognozėse ir kokios bus indikacijos dėl palūkanų didinimo ateityje“, – aiškino T. Povilauskas.

Pasak jo, bendrai rinkoje yra konsensusas, kad trijų mėnesių EURIBOR kitų metų pabaigoje turėtų siekti apie 3 proc. ir toliau nebekilti.

„Tai atspindi, kad dabar bazinės palūkanų normos bus padidintos 75 procentiniais punktais, o kitų metų pirmą susitikimą, vasario pradžioje, pakeltos dar 50 bazinių punktų.

Ir čia ECB sustos ties 2,75 proc., kas daugmaž ir išsiverčia į 3 proc. EURIBOR“, – sakė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)