„Tokia situacija buvo, grynųjų pinigų poreikio padidėjimas buvo laikinas. Pirmąją, antrąją, gal trečiąją karo dieną, o paskui jau mes matėme, kad situacija gerėjo, keitėsi. Grynųjų pinigų poreikis sparčiai mažėjo, sugrįžo į įprastą situaciją“, – sakė Lietuvos banko vyriausioji specialistė Edita Lisinskaitė.

Ji „LNK Žinioms“ paaiškino, kad grynųjų pinigų pristatymo įmonės tada nespėjo laiku užpildyti bankomatų.

„Gyventojai labai dideliais tempais pinigus išsiimdavo. Bet paminėsiu, kad Lietuvos bankas ir grynųjų pinigų įmonės dirbo ir savaitgaliais, ir po darbo valandų, padidintu režimu, kad bankomatai būtų kuo operatyviau užpildyti. Ta situacija kelių dienų bėgyje buvo sureguliuota“, – sakė ji.

E. Lisinskaitė nuramino, kad Lietuvos bankas grynųjų pinigų atsargų turi pakankamai.

„Grynųjų pinigų aprūpinimas šalyje yra Lietuvos banko pagrindinė funkcija. Mes ją vykdėme, vykdome ir vykdysime ateityje. Taip pat gyventojams noriu priminti, kad esame Eurosistemos dalimi, bet kada pinigų galėtume atsivežti iš kitų šalių.

Tikrai pergyventi ir panikuoti nereikia. Išlaikykime šaltą protą, remkitės patikima informacija“, – sakė ji.

Lietuvos banko atstovė dar sakė, kad per pirmas karo dienas grynųjų pinigų išėmimas buvo padidėjęs 3–4 kartus.

„Verta pabrėžti, kad žmogus išsiimdavo daugmaž tokią sumą kaip paprastai. Tai buvo 300–400 eurų. Tiesiog išsiimti norinčių žmonių buvo daugiau.

Šiai dienai situacija yra stabili. Grynųjų pinigų paklausa yra sugrįžusi į prieškarinį laikotarpį“, – sakė ji.

Pašnekovė dar nurodė, kad panaši situacija buvo visoje Lietuvos teritorijoje.

„Dalis žmonių jaučiasi saugesni turėdami pinigų kišenėje ar kažkur paslėpę, po čiužiniu ar stalčiuje. Kiekvienas sprendimą turėtume priimti patys. Jei nusprendėme grynųjų turėti su savimi, reikėtų įvertinti savo ar šeimos poreikius. Pasižiūrėti, kiek pravartu jų turėti.

Žinoma, bėgti į banką ir išsiimti visų santaupų tikrai nerekomenduojame. Visų pirma, tas sumas turėti su savimi ar namie yra nesaugų. Yra visokios apgavystės ir vagystės. Tai neracionalu, nes pasibaigus kriziniam laikotarpiui, dalis žmonių vėl tuos pinigus neš į banką“, – sakė ji.

E. Lisinskaitė sakė, kad pati piniginėje turi 100 eurų smulkiomis kupiūromis, visada užpiltą mašinos benzino baką, maisto šaldytuve. „Manau, tiek užtektų“, – sakė ji.

Čia galite pažiūrėti LNK video: