Į Lietuvos šiltnamiuose augusias gėles kai kurie žmonės dar žvelgia atsargiai, kiti gi džiaugiasi ir net įžvelgia papildomą augalų naudą.

„Serga įvairiomis psichinėmis ligomis, įtampa, ypač jaunimui, tai tikrai kambaryje pasistatyti tokį žieduką...‟, – mintimis dalijasi Panevėžio turgaus lankytoja Ramutė, pasveikinusi žiedus ir poezijos posmu.

Pardavėja Vaida kol kas nejaučia konkurencijos, ji – pirmoji turguje prekeivė gėlėmis.

„Daugelis sako, kad yra per anksti, bet iš tikrųjų, čia pirmos vežamos gėlės, kurios atsparesnės šalčiui: išbūna maždaug iki 8 laipsnių šalčio. Tai, ypač jeigu jos būna pagrūdintos, tikrai pilnai išstovi‟, – apie augalų atsparumą pasakoja jauna moteris.

Grūdinamos gėlės reiškia, kad dar šiltnamyje jos pamažu pratinamos prie lauko sąlygų.

„Būna pravertos durys ar langai, nes vis tiek turi pasigrūdinti: kas norės ar kieme, ar kapinėse sodinti‟, – sako Vaida.

Vis dėlto dalis pirkėjų į tokius augalus žiūri nepatikliai, mano, kad gėlėms dar per anksti, orai šaltoki. Šie pirkėjai dažniau dairosi į daržovių, pavyzdžiui, pomidorų sėklas.

Gėlės atvažiavo iš Lietuvos augintojų šiltnamių, pasirinkimas pradžiai nedidelis, kainos – kol kas kaip pernai, bet vėliau augs, teigia LNK.

Našlaitės kol kas yra po 80 centų už vienetą, raktažolės – po du (eurus), dobiliukai, kurie didesniais žiedais, tai jie kainuoja po tris‟, – sako gėlių prekeivė.

Prekyba gėlėmis turėtų įsibėgėti kitą savaitę.

Čia galite pažiūrėti LNK video: