Atotrūkis tarp vyrų ir moterų atlyginimų – 12 proc.

Naujausi Statistikos departamento duomenys skelbia, kad 2020 m. moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis šalies ūkyje sudarė 12,1 proc. ir, palyginti su 2019 m., sumažėjo 0,3 proc. Viešajame sektoriuje skirtumas siekė 11 proc., privačiajame – 15,7 proc.

Didžiausias moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis buvo finansinės ir draudimo veiklos įmonėse – 34 proc., informacijos ir ryšių – 29 proc., žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo – 27 proc.
Vertinant pagal amžių, didžiausia atlyginimų atskirtis fiksuota tarp 35–44 metų amžiaus darbuotojų (17,5 proc.), mažiausia – vyresnių nei 65 metų darbuotojų (7,6 proc.).

Tiesa, kai kuriose srityse moterų atlyginimai lenkia vyrų. Transporto ir saugojimo bei statybos įmonėse moterų atlyginimai didesni atitinkamai 3,5 proc. ir 1,8 proc.

Kad per pandemiją mažėjo vyrų ir moterų atlyginimų atotrūkis, rodo ir „Sodros“ duomenys. Nors padėtis buvo skausmingesnė moterims – daugiau jų, lyginant su vyrais, neteko darbo, tačiau moterų vidutinės darbo pajamos per pandemiją augo sparčiau negu vyrų – vidutiniškai 18 proc., lyginant šių metų kovą su pernai tuo pačiu laikotarpiu. Vyrų pajamos tuo pačiu laikotarpiu augo 14 proc.

Delfi apžvelgia, kokiose įmonėse atlyginimų atotrūkiai tarp vyrų ir moterų yra didžiausi, kodėl ekspertai įžvelgia kitokius skaičius ir ką daryti, kad situacija pasikeistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)