Sulaukia daug klausimų

Finansų ministras Vilius Šapoka konferencijos pradžioje priminė, kad kaip žinia, Vyriausybė yra patvirtinusi ekonomikos ir verslo skatinimo priemonių planą koronaviruso padariniams mažinti, o jame yra numatytas platus mokestinės pagalbos paketas.

Jis, kaip tikino, apima tiek supaprastintą sutarčių sudarymą, tiek atleidimą nuo delspinigių ir kt.

Visgi, anot jo, šiandien sulaukiama labai daug klausimų dėl bendros tvarkos: ką reiškia VMI prieš kurį laiką paskelbtas įmonių sąrašas, ką joms reikia daryti, kokie mokesčiai taikomi ir pan., todėl šiandien norima dar kartą atsakyti į visus klausimus.

„Šios priemonės, tiek dėl mokesčių atidėjimo, tiek delspinigių netaikymo, tiek dėl išieškojimo stabdymo, taikoma dėl absoliučiai visų mokesčių.

Tai taikoma tiek pelno siekiantiems subjektams, tik didelėms, tiek mažoms įmonėms, tiek ne pelno siekiantiems subjektams, tiek gyventojams, kurie užsiimantiems individualia veikla, iš esmės – visiems“, – pabrėžė jis.

Ministras taip pat priminė, kad VMI yra sudariusi verslo įmonių sąrašą, kurios be jokio kreipimosi į VMI yra atleistos nuo delspinigių ir jie nebus išieškomi.

„Jame – 35 tūkst. įmonių“, – tikino V. Šapoka.

Sudarė ekonominių veiklų sąrašą, kuriam teiks pagalbą

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovė Edita Janušienė taip pat prakalbo apie sudarytą sąrašą.

„Šiandien tame sąraše yra 35 tūkst. įmonių. Tokioms įmonėms mes praėjusią savaitę pradėjome asmeniškai siųsti el. pranešimus, kokios pagalbos priemonės bus taikomos iš VMI ir „Sodros“: atleidimas nuo delspinigių, mokesčių neišieškojimas ir mokestinės paskolos sutarčių sudarymas be palūkanų.

Akcentuoju, kad įmonėms, kurios yra sąraše, iki ekstremalios situacijos pabaigos nereikia rašyti jokių prašymų nei VMI, nei „Sodrai“, – priminė ji.

Ji taip pat aiškino, kad kai karantinas baigsis, tada įmonės turės 2 mėnesius sudaryti mokestinės paskolos sutartis su VMI ir „Sodra“ bei išsiskirstyti mokėjimus.

„Ką daryti įmonei, kuri vykdo uždraustą veiklą, tačiau į sąrašą nepakliuvo?

Kreiptis į VMI ir į sąrašą būsite įtraukti. Mes suprantame, kad yra veiklų, kurios šiandien nėra tiesiogiai uždraustos, bet yra glaudžiai susijusios su tomis uždraustomis veiklomis, todėl šiandien jų veikla yra dalinai paralyžuota. Mūsų puslapyje yra paskelbta informacija verslui dėl COVI-2019, ten yra supaprastinta forma ir teikiama vienu kanalu, tas kanalas yra VMI. Atskiro prašymo „Sodrai“ teikti nereikia. Papildomų dokumentų taip pat“, – aiškino ji bei pridūrė, kad šiuo metu VMI tokių prašymų dėl įtraukimo į sąrašą jau turi apie 5 tūkst.

Bendrai kasdien VMI sulaukia apie 4 tūkst. skambučių ir, kaip teigė, sulaukia daugybės klausimų tiek iš smulkaus verslo, tiek iš dirbančių pagal individualią veiklą, verslo liudijimus.

„Tiems kas turi įsigiję verslo liudijimą ilgesniam nei kovo 16 d. terminui, nesijaudinkite, jūsų sumokėtas GPM niekur nedingsta, jūs pateikę prašymą VMI permoką galite susigrąžinti arba įskaityti, kai ateityje norėsite įsigyti verslo liudijimą kitam laikotarpiui“, -sakė ji.

Edita Janušienė

VMI vadovė taip pat prakalbo apie dar vieną sudarytą sąrašą.

„Ir šįryt mūsų puslapyje buvo paskelbtas sąrašas ekonominių veiklų, kurios yra uždraustos ir tie gyventojai, kurie vykdo tą individualią veiklą, ir vykdo ją būtent tokią, kuri yra įtraukta į šį sąrašą, jiems galioja tokios pačios taisyklės, kaip ir įmonėms, esančios sąraše. Dėl to niekur kreiptis ir nieko daryti kol kas nereikia.

Kai turėsite mokėtinų mokesčių, kas, tikėtina, bus po liepos 1 dienos, kreipsitės į VMI ir „Sodrą“ ir sudarysite mokestines paskolos sutartis“, – aiškino ji.

Kitaip tariant, ai reiškia, kad individualią veiklą vykdantys gyventojai, kurių ekonominė veikla yra įtraukta į nukentėjusių sąrašą, bus automatiškai, be prašymo, atleidžiami nuo delspinigių ir jiems nebus inicijuoti nauji mokesčių išieškojimo veiksmai. Daugiau informacijos apie tai galima rasti čia.

Vadovė taip pat sakė, kad VMI nepamiršo iš tų, kurie turi senų skolų, tačiau jų negalėjo sumokėti iki kovo 16 dienos.

„Tokios įmonės turi kreiptis į mus ir sudaryti mokestinės paskolos sutartis be palūkanų, o tos įmonės, kurios turėjo mokestinės paskolos sutartis ir šiandien negali jų sumokėti, taip pat turi kreiptis į VMI ir iš naujo perdėlioti sąlygas“, – informavo ji.

E. Janušienė taip pat prasitarė apie gyventojų pajamų deklaravimo pradžios datą.

„Šiemet gyventojų pajamų deklaravimas vyks kiek kitokiu būdu. Mes naudosime veido principą, tai turėtų būti dar lengviau.

Planuojamas startas – kitą savaitę bet artimiausiu metu tikrai informuosime apie konkrečią datą. Pinigus grąžinkime laiku, kai bus pateikta deklaracija. Tai nėra procesas, kad pasibaigia visų deklaracijų teikimo laikotarpis ir tik tada grąžiname. Kai tik gauname, tada jos vertinamos“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)