„Karantinas sustabdė ekonomiką ir kai kurių gyventojų pajamoms tai jau atsiliepė neigiamai, kiti ima skaičiuoti ir planuoti įvairius ateities scenarijus. Pasirinkimai, susiję su taupymu, investavimu ar pensijos kaupimu šiuo metu ypač svarbūs“, – teigia „Luminor“ pensijų produkto vadovė Aistė Paliukaitė.

Pasak jos, priimant sprendimus, svarbu žinoti, kad pensijų kaupimas – ilgalaikis procesas. Būtent dėl to siūloma išlaikyti esamus įnašus į II ir III pakopos pensijų fondus, kurie ir toliau būtų investuojami ir turėtų
galimybę uždirbti grąžą.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu vidutinė senatvės pensija Lietuvoje siekia 376 eurus, arba maždaug 44 proc. vidutinio šalies atlyginimo. Būtent dėl to ir yra svarbu papildomai kaupti pensijai – kitu atveju, pajamos senatvėje gali sumažėti iki lygio, gerokai žemesnio, nei Bostono koledžo Pensijos tyrimų centro (JAV), taip pat įvairių asmens finansų specialistų rekomenduojama 70–80 proc. nuo dabartinių pajamų norma. Kitaip tariant, jei tenka svarstyti, kokios išlaidos yra svarbios šiuo metu, reikia turėti omenyje, kokią vertę kaupimas gali suteikti ateityje“, – sako A. Paliukaitė.

Pasirinkimai II ir III pakopoje – skirtingi

Be abejo, kai kuriems kaupiantiesiems šiuo metu gali būti svarbus kiekvienas euras, tokiu atveju svarbu žinoti, kokius pasirinkimus dėl kaupimo turi kiekvienas.

„Jei kalbame apie II pakopą, kurioje dalyvauja didžioji dalis dirbančiųjų, čia įmokos skaičiuojamos nuo atlyginimo ir, kaupiant maksimaliai, sudaro 3 proc., o dar 1,5 proc. nuo šalyje apskaičiuoto vidutinio atlyginimo prideda valstybė. Jei kaupiantysis prarado darbą, kasmėnesinės įmokos taip pat sustoja. Kita vertus, pablogėjus finansinei situacijai, įmokas galima sustabdyti ir pačiam, pasiėmus kaupimo atostogas, kurios gali siekti iki 12 mėnesių per visą dalyvavimo II pakopoje laikotarpį“, – aiškina A. Paliukaitė.

III pakopoje – kiek kitaip.

„Šiuo atveju kaupimas yra savanoriškas. Esant būtinybei, yra trys pasirinkimai: pirmas – mažinti įmokų dydį, antras – kaupimą sustabdyti, paliekant visas lėšas fonde, kur jos būtų toliau investuojamos, trečias – nutraukti kaupimą ir atsiimti lėšas“, – sako „Luminor“ pensijų produkto vadovė.

Jos teigimu, susidūrus su sunkumais pirmiausia reikėtų svarstyti mažinti arba stabdyti įmokas, o sutarties nutraukimo imtis kraštutiniu atveju.

„Nutraukiant sutartį ne tik tektų grąžinti dėl gyventojų pajamų mokesčio lengvatos sutaupytą sumą – iki 20 proc. nuo įmokų – bet ir nubraukti visą progresą. Vėliau tektų kaupimą pradėti nuo nulio ir, siekiant užsitikrinti tas pačias pajamas senatvėje, investuoti daugiau. Be to, investicijų vertės svyravimas yra natūralus bei pasikartojantis reiškinys, todėl prieš priimant bet kokį sprendimą, verta pasikonsultuoti su finansų specialistais, kurie gali padėti susidėlioti prioritetus ir atrasti balansą tarp dabartinių poreikių ir pajamų ateityje“, – teigia A. Paliukaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)