aA
Tradiciškai Kūčių vakaras Lietuvoje įsivaizduojamas namie, su šeima, prie didelio ir 12 patiekalų nukrauto stalo. Tačiau atsiranda vis daugiau restoranų, kurie pasiūlė permainas: žmonės Kūčias švenčia ir mieste.
© Organizatorių nuotr.

Tiesa, ši tendencija kol kas stiprėja tik sostinėje, kur šventinės vakarienės kaina siekia apie 30 – 50 eurų asmeniui.

Restoranų „Žuvinė“ Vilniuje ir Palangoje vadovė Rūta Sakalauskienė šiemet sostinėje planuoja ketvirtus metus iš eilės restorane patiekti Kūčių vakarienę.

„Palangoje nė karto per dvylika metų neruošėme Kūčių vakarienės ir to neplanuojame daryti, dažniausiai šią dieną kurorte dirbame iki pietų, o vakare žmonės, matyt, būna su šeimomis, galbūt Palanga toks miestas. Tačiau Vilniuje situacija visai kitokia“, - kalbėjo pašnekovė.

Sostinėje, pasak jos, į restoraną Kūčių vakarą traukia užsieniečiai, o kartu daugėja ir vietos gyventojų, kurie renkasi Kūčias sutikti ne namie.

Rūta Sakalauskienė
Rūta Sakalauskienė
© DELFI (D.Lauručio nuotr.)

„Paruošti Kūčių vakarienę mus paskatino žmonių susidomėjimas, nes jie ėmė klausinėti, ar bus Kūčių vakarienė“, - pasakojo R. Sakalauskienė.

Kūčių vakarą svečiai sodinami prie didelio bendro kukliai puošto stalo su tradiciniais lietuviškais valgiais ir gėrimais: kelių rūšių silke, pyragėliais su grybais ir daržovėmis, žuvies patiekalais, kūčiukais, aguonų pienu, spanguolių kisieliumi ir kitais pagal tradiciją tinkamais patiekalais.

„Valgius mes paruošiame tradiciškai, be jokių gyvulinių riebalų ir mėsų, tad užsieniečiams tai yra labai įdomu. Jei ateina svečiai, kalbantys lietuviškai, dažniausiai tai yra brandesnio amžiaus poros, kurios galbūt dviese yra šeima, arba draugai, kurie ateina keliese. Šeimos su vaikais dar nelabai ateina“, - sakė R. Sakalauskienė, skaičiuojanti, kad paprastai per vakarą sulaukiama 50-60 svečių.

Antrą kartą iš eilės Vilniuje Kūčių vakarienę ruošia viešbučio „Ramada” restoranas „Imperial”. Pasak restorano šefės Aldonos Gečienės, pernai tokia vakarienė pasiteisino ir sulaukė beveik 20 svečių.

„Aš įsivaizduoju, kad Kūčių vakarienę restorane renkasi tie, kurie susitinka su iš užsienio atskridusiais svečiais ar patys jau yra senokai išvykę iš Lietuvos, bet nori pavalgyti Kūčių. Jeigu žmogus atskrenda trumpam, bet nori prisiminti, ką seneliai valgė per Kūčias, manau, tai yra labai įdomu“, - kalbėjo A. Gečienė.

Pasak jos, Kūčių vakarienę valgyti mieste renkasi ir vilniečiai.

Aldona Gečienė
Aldona Gečienė
© GCI Vilnius

„Kai kurie žmonės gi dirba vos ne iki paskutinės minutės ir kai po darbų grįžta namo, nebėra kada šventinį stalą ruošti. Manau, yra ne viena šeima, kuri mielai ateitų į restoraną ir gražiai sutiktų Kūčių vakarą, nereikėtų papildomai ruoštis ir gaminti namie“, - svarstė A. Gečienė.

Restorano svečiams Kūčių vakarą ruošiama tradicinė vakarienė iš 12 patiekalų, o kiekviena šeima ar svečių būrys yra sodinami prie atskiro staliuko. Tuomet jiems iš eilės yra patiekiama po kelis patiekalus.

„Tai yra vakarienė restorane, bet norime, kad pasijaustų ir Kūčių tradicija, tad ant stalo visko yra“, - kalbėjo ji.

Svečiai į restoraną Kūčių vakarienei ateina dažniausiai rezervavę staliukus, tačiau priimami ir spontaniškai atėję lankytojai: maisto ruošiama daugiau, kad pakaktų ir viešbutyje viešintiems žmonėms. Viešbučio gyventojai ar miestiečiai Kūčių vakarą gali rinktis patiekalus iš europietiškos virtuvės, jei nenori tradicinės Kūčių vakarienės.

Abu restoranai savo svečiams siūlo patiekalus ir išsinešti, jei Kūčių vakarienę norėtų valgyti namie.

Druskininkų viešbučio „Grand SPA Lietuva“ restorano „Keturi vėjai“ vadovė Inga Uleckienė sako, kad miestiečiai į restoraną neateina valgyti Kūčių, bet tradicinė vakarienė siūloma viešbučio gyventojams.

„Svečiams, kurie gyvena mūsų viešbutyje ir vakarieniauja pas mus, yra siūloma dalis tradicinės Kūčių vakarienės arba europietiškos virtuvės patiekalai. Žinoma, aguonpienio, kūčiukų, silkės turime, bet užsukusiems tik į restoraną Kūčių vakarą specialios vakarienės neruošiame, bet, jei būtų poreikis ir žmonės užsisakytų, paruoštumėme“, - komentavo I. Uleckienė.

Ji patikino, kad kiti viešbučio svečiai, kurie Kūčių nešvenčia, patiekalus gali pasirinkti iš siūlomos europietiškos virtuvės meniu.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė pastebėjo, kad valgyti Kūčių vakarienę ne namie dar yra neįprasta.

„Lietuvoje yra nedaug restoranų, siūlančių Kūčių vakarienę, nes yra labiau įprasta susirinkti prie stalo su šeima, namuose, nebent kas turi svečių ar užsieniečiai nori pavalgyti mieste. Manau, kad tradicija Kūčias sutikti su šeima namuose yra stipri, pamatinė“, - svarstė ji.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Įvertino Lietuvos ekonomiką: į Disneilendą galite nebevažiuoti (181)

Kol pasaulio ekonomika banguoja tarsi linksmieji kalneliai, o euro zonos ekonomikos augimas...

Seimas tarė žodį dėl GPM ir NPD didinimo – keisis atlyginimai (184)

Ketvirtadienį Seimas sprendė dėl gyventojų pajamų mokesčio ( GPM ) ir neapmokestinamųjų...

Lietuviai sunkmečio nebijo: nors gyvena geriau, santaupų nekaupia (219)

2019 m. gyventojų pajamos augo, skurstančiųjų skaičius šalyje mažėjo, tačiau lietuviai...

Vieniša mama dirbo per du darbus, bet kai prireikė pagalbos, valstybei pasijuto „per turtinga“ (174)

Viena auginau vaikus, dirbau per du darbus, tačiau staiga tapau per turtinga, – taip į DELFI...

LB: skaitmeninės valiutos gali tapti nauja centrinių bankų leidžiamų pinigų rūšimi (3)

Lietuvos bankas , kitų metų pradžioje planuojantis išleisti pirmąją pasaulyje blokų grandinės...

Top naujienos

Tikėjosi lengvo kelio, o gavo tikrą pragarą: kaip suomiams pavyko sustabdyti sovietų ordą (343)

Iš daugybės Antrojo pasaulinio karo mūšių ir įvykių vienas sunkiausiai suvokiamų yra...

Dėl prarasto siuntinio į teismą padavė Lietuvos paštą: jei netinka, kreipkis į privačias bendroves (149)

Dėl išsiųstos ir nežinia kur dingusios registruotos siuntos Lietuvos paštą į teismą padavęs...

Pasiskundęs, kad šeimyniniai džiaugsmai užgožė vyriškus, sulaukė palaikymo: tu ne vienas, brolau (387)

Du mažamečius vaikus su žmona auginantis vyras tvirtina, kad jau kone trejus metus jų šeimoje...

Lietuvė išbandė karališką kelionę traukiniu po Airiją: čia keleiviai prabangą kabina šaukštais (132)

Kai Dublino geležinkelio stotyje sustoja prabangusis „Grand Hibernian“, visų perone esančių...

Kaune automobilis rėžėsi į stulpą: keleivis žuvo, vairuotojas girtas bus papildyta (13)

Sekmadienio vakarą policija, medikai ir ugniagesiai skubėjo į avariją Kaune. Pranešta, kad...

Į avariją Vilniuje lėkė trys greitosios, keli sužaloti žmonės ligoninėje (13)

Sekmadienį Vilniuje, Salomėjos Neries gatvėje, į avariją skubėjo policija ir net 3 medikų...

Miestas Žemaitijoje, prieš šimtmetį išgyvenęs tikrą aukso amžių: žmonės sulaukdavo „amerikoniškų“ uždarbių (37)

Miestelis, kurį vagoja Bartuvos upė. Ramus žemaitiškas kampelis pačiame pasienyje su Latvija ....

Rusijos dailiojo čiuožimo žvaigždė Zagitova stabdo karjerą būdama 17-os (1)

Rusijos dailiojo čiuožimo gerbėjai sekmadienį buvo šokiruoti – viena talentingiausių šalies...

Įrodyta moksliniais tyrimais: šie penki papildai lieknėjimui yra tik pinigų metimas į balą (1)

Paieškoje įvedus „svorio metimas“, iškyla nemenkas iššūkis: reikia atskirti faktus nuo...

Nauji mokesčiai sukėlė klausimų: ar dabar svarbiausi tie, kurie nedirba ir visko nori už dyką? (70)

Seimas pritarė nuleisti kartelę ir NT mokestį įvesti visiems, kurių vertė nuo 150 tūkst. eurų....