LNK žiniose buvo teigiama, kad Lietuvoje kai kuriuose šiltnamiuose jau pasirodė pirmieji pomidorai, o derlius šiemet planuojamas toks pat, kaip ir pernai ar net geresnis.

Visgi kitose šalyse situacija nėra tokia gera. Kaip kalbėjo „Kietaviškių gausos“ vadovas Mindaugas Pupienis, kai kurie sezoną vėlino, kiti neaugino, o dar kiti supranta, kad metus baigs nuostolingai.

Dėl pabrangusių gamtinių dujų, trąšų ir kitų žaliavų, dalis šiltnamių savininkų šių metų derliaus neaugins ir Lietuvoje.

„Sąnaudos energetikos prasme yra stipriai išaugusios nuo 4 iki 5 kartų. Savikainoje tai atsiliepia labai stipriai. Šiandien dienai tuščių šiltnamių Lietuvoje yra daugiau nei pasodintų, dalis tušti dėl energetikos kainų“, – sakė šiltnamių asociacijos valdybos pirmininkas Paulius Andrejevas.

Išaugus ūkininkavimo savikainai neišvengiamai brangs ir derlius. Statistikos departamentas tai pastebi jau dabar, mat daržovės tampa kainų augimo rekordininkėmis.

„Iš maisto produktų, kovo mėnesį lyginant su praėjusių metų kovo mėnesiu, per metus daugiausia pabrango daržovės. Kainų kilimas siekė daugiau nei 34 proc., toliau neatsiliko aliejus ir riebalai, jų kainų kilimas sudarė beveik 26 proc., o toliau rikiuojasi pienas ir jo produktai, sūriai, kiaušiniai, kainų pokytis – daugiau nei 23 proc.“, – sakė Statistikos departamento atstovė Virginija Jasionienė.

Be maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų apie 40 proc. brango vanduo, elektra, dujos bei kitas kuras. Iš paslaugų labiausiai kilo transporto kainos, per metus – penktadaliu, o viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos – jau 13 proc.

„Vartotojų kainų indeksas sako, kad kainos augo ir jeigu imsime paskutinį dešimtmetį, <...> tai augimas šiais metais yra rekordinio tempo, kuris mane neramina“, – teigė KTU finansų profesorius Rytis Krušinskas.

Pasak jo, kainų augimas piką galėtų pasiekti po 2-3 mėnesių, o iki to laiko gamintojai gali imtis vieno iš dviejų scenarijų.

Kaip sakė, vienas jų, dalis verslų augančias sąnaudas gali kompensuoti per mažinamą pelno dedamąją, kitas – norėdami išlaikyti tą pačią pelno maržą jie gali didinti kainas.

Remiantis statistikos departamento teigimu, Lietuvos gamintojai pramonės produkciją per metus jau pabrangino daugiau nei už Lietuvos ribų.

„Lietuvos rinkoje parduotos gamintojų produkcijos kainos pasikeitė 39 proc., o ne Lietuvos – 11 proc.

Šiam kainų pakilimui įtakos turėjo rafinuotų naftos produktų kainų pokyčiai priklausomai, kaip jie keitėsi Lietuvoje ir ne Lietuvos rinkoje“, – sakė V. Jasionienė.

Buvo teigiama, kad pramonė kalba, kad kainos kils ir jų sektoriuje, bet esą tai jau nebus ženklus brangimas.

„20-30 proc., kaip ir visos daržovės, manau, brangimas bus ir šiemet“, – teigė šiltnamių asociacijos vadovas.

Statistikos departamento teigimu, metinė infliacija kovą pasiekė beveik 16 proc.