Šiemet informacinių technologijų (IT) bendrovė „Revel systems“ Vilniuje planuoja įdarbinti per 100 naujų žmonių, nuo jos veiklos pradžios 2015 m. rugsėjį įmonėje dirba 97 žmonės.

„Premijų sistemą įvedėme tik prieš porą savaičių, o iki tol darbuotojai naujus kolegas net rekomenduodavo patys savo noru ir be papildomo atlygio. Tačiau, suprasdami, kad darbuotojai, norėdami, kad prie komandos prisijungtų puikūs ir profesionalūs kolegos, į jų paiešką įdeda ir patys darbo, todėl nusprendėme už tai papildomai atsilyginti. Premija už rekomenduotą ir įdarbintą darbuotoją siekia 250 eurų jau atskaičius visus mokesčius“, - DELFI pasakojo bendrovės vadovas Baltijos šalims Tadas Vizgirda.

Tadas Vizgirda

Užsieniečiai šiuo metu „Revel SystemsLietuvos biure sudaro apie dešimtadalį visos komandos, jie taip pat aktyviai dalyvauja naujų specialistų paieškoje.

„Pavyzdžiui, pas mus įsidarbino atvykęs į Lietuvą gyventi kanadietis, - dėstė T. Vizgirda. - Jis rekomendavo mus lietuviui, kuris prisijungė prie mūsų kolektyvo ir tokiu pat principu „įdarbino“ dar kelis draugus. Panaši istorija yra nutikusi ir su italais, o neseniai užbaigėme naujo kolegos iš Nyderlandų įdarbinimo procesą.“

Didžiąją dalį bendrovės darbuotojų Lietuvoje sudaro tarptautinis klientų aptarnavimo centras, kuris dirba su klientais JAV ir Europoje, tačiau plečiama ir programuotojų Lietuvoje komanda.

„Sunkiausia rasti itin aukšto lygio iOS bei Python inžinierių, kurie galėtų prisidėti prie „Revel Systems“ kuriamų inovatyvių produktų tobulinimo“, - komentavo T. Vizgirda.

Premijas už tinkamus kandidatus siūlo ne tik IT sektoriaus bendrovės. Pavyzdžiui, anksčiau skelbta, kad premijas už rekomenduotus naujus darbuotojus savo personalui moka ir prekybos tinklas „Maxima“.

Bendrovės darbuotojui draugą, artimą, pažįstamą rekomendavus dirbti įmonės prekybos, gamybos ar logistikos padaliniuose premija siekia 47 eurus.

Premijos gali siekti ir 1000 eurų

Personalo atrankos ir laikino įdarbinimo įmonės „Manpower Lit“ direktorė Božena Petikonis-Šabanienė komentavo, kad darbuotojams siūlomos premijos už naujo darbuotojo rekomendaciją priklauso nuo kelių kriterijų.

Pirma, svarbu, kaip yra apibrėžta priedų sistema, ar ji yra susieta su ieškomo specialisto kategorija ar atlyginimu.

„Pavyzdžiui, jeigu ieškoma jaunesniojo specialisto, priedas už rekomenduotą žmogų gali būti mažesnis, o jeigu tai yra retas specialistas, premija gali būti kelis kartus didesnė“, - dėstė pašnekovė.

Pasak jos, antras kriterijus – kaip labai įmonei reikia ieškomo specialisto.

„Paprastai, jei ieškomą talentą yra nesudėtinga pritraukti, jį pasiūliusiam darbuotojui mokestis bus daugiau už lojalumą, bendradarbiavimą, už norą reklamuoti savo įmonę ir darbdavį kitiems, neįspūdingo dydžio. Bet jei kalbame apie IT architekto lygio specialistus, tuomet jau reikia gerokai daugiau pastangų ir laiko naujam darbuotojui rasti, tad jis gali būti ieškomas keliais būdais: per kolegas, ties tuo gali dirbti įmonės personalo skyrius ir išorės bendrovė. Tokiu atveju sėkmės mokestis visiems gali būti labai panašus ir premija yra gana nemaža“, - sakė B. Petikonis-Šabanienė

Tokiu atveju, anot jos, darbuotojams tenka įdėti nemažai pastangų, kad sudomintų jų darbdavio ieškomą kandidatą.

„Apie didelio premijavimo atvejus ne taip dažnai tenka girdėti, bet jų pasitaiko, žmonės po tokių premijų planuoja didesnius pirkinius. Yra ir sistemos internete, kur galima į tam tikras pozicijas siūlyti kandidatus. Sėkmės atveju, ypač, jei kalbame apie IT sektorių, premijos siekia ir 400, ir 500 eurų“, - kalbėjo B. Petrikonis – Šabanienė.

Personalo paieškos ir atrankos bendrovės „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė dėsto, kad toks personalo paieškos būdas yra populiarus tarptautine patirtimi besivadovaujančiose įmonėse, o premijos gali būti įspūdingos.

Rita Karavaitienė

„Siūlomos premijos darbuotojams priklauso nuo ieškomo specialisto pozicijos. Pavyzdžiui, IT specialistų ne taip lengvai pavyksta surasti, ypač, naujai atėjusioms įmonėms, kai jų vardai nėra labai žinomi Lietuvoje. Tokiu atveju ieškomus specialistus tenka viliotis, tad kai kur premijos, priklausomai nuo ieškomo kandidato, gali siekti iki 1000 eurų“, - vardijo ji.

Paprastai darbuotojų rekomendavimo sistema veikia taip: esamas darbuotojas rekomenduoja žmogų ir, jeigu jis yra įdarbinamas ir išdirba bandomąjį laikotarpį, rekomendavusiajam mokama premija.

„Naujai surastas specialistas įmonėje turėtų įsidarbinti ir šiek tiek padirbėti, bet kai kuriose įmonėse bandomojo laikotarpio pabaigos nelaukiama norint darbuotojus paskatinti dažniau ir daugiau rekomenduoti, gauti pinigų čia ir dabar“, - dėstė R. Karavaitienė.

Anot jos, įmonei paprašyti savo darbuotojus siūlyti kandidatus į laisvą darbo vietą už pinigus – dažnai taikoma praktika užsienyje.

„Įmonėje, kurioje yra gera komunikacija, naujojo darbuotojo paieškai pasinaudojama esamų darbuotojų turimais kontaktais. Darbuotojų paieška per pažintis yra vienas iš efektyviausių būdų. Kai rekomendacijos yra priimamos už atlygį, tai tiesiog perauga į kitą lygį“, - mano ji.

Personalo paieškos ir atrankos bendrovių duomenimis, premijos darbuotojams siūlomos ne tik IT, prekybos, bet ir paslaugų centrų, konsultacijų ir kitose verslo srityse.

IT sektorius šiuo metu specialistus darbina intensyviausiai, tačiau yra žinoma, kad ir paslaugų centrai, kuriems sunkiau sekasi surasti su kai kuriomis kalbomis dirbančių specialistų taip pat turi darbuotojų rekomendavimo ir skatinimo sistemas, jas naudoja ir prekybininkai. Šią priemonę įdiegia vis daugiau įmonių, tad, manyčiau, ilgainiui ji bus tradiciniu darbuotojų paieškos būdu, lygiai tokiu pat, kaip skelbimai ar personalo atrankos įmonės paslaugos“, - apibendrino B. Petikonis-Šabanienė.

Šių metų vasario 1 d. šalyje buvo registruota 169,5 tūkst. bedarbių. Darbo biržoje registruoti neturintys darbo asmenys sudarė 9,4 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų, tai yra 0,2 proc. punkto mažiau negu prieš metus.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, šiuo metu šalyje paklausiausiais darbuotojais yra: reklamos ir rinkodaros specialistai, vairuotojai, krovikai, sandėlininkai, pakuotojai, sekretoriai, pardavėjai, verslo paslaugų agentai, siuvėjai, virėjai, buhalteriai, dažytojai, valytojai ir pagalbininkai.

Taip pat - mechanikos inžinieriai, suvirintojai, slaugos specialistai, transporto priemonių mechanikai ir taisytojai bei nekvalifikuoti inžinerinių statinių statybos darbininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (724)