DELFI žurnalistas taip pat paskambino telefonu, kuris nurodytas prie skelbiamų darbo pasiūlymų (padavėjams, virėjams, administratoriams ir kt.) vienoje populiarioje užeigoje J. Basanavičiaus gatvėje. Norėdamas sužinoti, kokios sąlygos siūlomos darbuotojams, jis neprisistatė.

Telefonu atsiliepęs vyriškis paaiškino, kad padavėjai dirba dvejomis pamainomis po 12 val. – arba dieninė nuo 6 val. ryto iki 18 val. vakaro, arba atvirkščiai – nuo 18 val. iki 6 val.: „Dvi dienas dirbate – viena išeiginė, tada tris dienas dirbat ir viena išeiginė“.

Paklaustas, ar yra kokia nors minimali suma, kuri garantuotai sumokama padavėjams, pašnekovas nedaugžodžiavo.

„Atlyginimai priklauso nuo apyvartos. Jei „nesuprekiaujate“ minimalaus atlyginimo, tai metam lauk. Minimaliai vidurkis yra tarp penkių ir šešių šimtų. Plius „arbata“ (t. y. arbatpinigiai), kurios nereikia dalintis“, – aiškino įmonės atstovas ir atsisveikindamas maloniai paprašė atsiųsti gyvenimo aprašymą.

Ir studentai iš didmiesčių, ir vietiniai

Naujoje Palangos autobusų stotyje veikiančioje „CanCan“ picerijoje ant stiklinių durų kabo skelbimas apie siūlomą darbą picų kepėjui ir virėjui.

Kaip DELFI pasakojo picerijos vadovė Vilma Petrauskienė, naujų darbuotojų prireikė, kadangi kai kurie dabartiniai keičia darbą – išeina dirbti pagal specialybę.

Paklausta apie reikalavimus ieškomiems darbuotojams vadovė teigė, kad svarbiausias iš jų – patirtis.

„Na, kad žmogus būtų dirbęs maisto gamybos srityje. Nes kad ir picą kepant, reikia mokėti ją sukti tešlą gaminti. Žinoma, jei turi patirties kitoje srityje, bet labai nori tobulėti, taip pat siūlome pabandyti“, – aiškino pašnekovė.

Anot jos, picerijoje galimas skirtingas darbo grafikas – pvz., tris dienas dirbi, trys dienos laisvos. Taip pat galima dirbti „slenkančiu“ grafiku – t. y. nuo šeštadienio iki pirmadienio, tada antradienis, trečiadienis laisvi, o kitas dienas. Paprastai dirbama nuo 9 val. ryto iki 21 val. vakaro, darbuotojams vietoje suteikiamas ir maitinimas.

Vadovė neatskleidė, koks atlyginimas siūlomas ieškomiems darbuotojams. Esą tai priklauso nuo jo darbo patirties, motyvacijos ir kt. Pirmiausia darbuotojas išbandomas, tuomet sprendžiama, kokį atlyginimą jam nustatyti.

Galutinis padavėjų atlyginimas šiame picerijų tinkle priklauso ir nuo klientų paliekamų arbatpinigių, ir nuo to, kaip jų darbą įvertina slaptas pirkėjas.

Pati į darbą važinėjanti iš Klaipėdos Vilma Petrauskienė sakė, kad į panašias darbo vietas paprastai pretenduoja vietiniai gyventojai, tačiau pasitaiko ir sezoninių.

„Kai kurie darbuotojai mokosi Vilniuje, Kaune, o per vasarą atvažiuoja padirbėti čia. Paprastai apsistoja pas tėvus arba pas gimines“, – pasakojo pašnekovė, pripažinusi, kad jos vadovaujamoje maitinimo įstaigoje dirba ne tik jaunimas bet ir vyresnio amžiaus kolegos.

Seniai prisimena tiek pasiūlymų

Lietuvos darbo biržos Palangos skyriaus vedėjo pavaduotoja Lilija Želvienė pripažino, kad šiemet darbo pasiūla kurorte bene didžiausia per visą laiką, kiek ji prisimena.
Klaipėdos teritorinės darbo biržos Palangos skyriaus vedėjo pavaduotoja Lilija Želvienė

„Pasiūlymų pikas buvo gegužės mėnesį. Ir tada, ir dabar daugiausia darbo pasiūlymų yra klientų aptarnavimo srityje – kambarinėms, padavėjoms, barmenams, maitinimo įstaigų virtuvės darbuotojams. Nemažai darbo pasiūlymų jaunimui – ledų pardavėjams, atrakcionų prižiūrėtojams ir kt.“, – vardijo pavaduotoja.

Jos teigimu, darbo siūloma ir ieškoma tiek per darbo biržą, tiek tiesiogiai. Tiesa, kaip pripažino vedėja, ne visos darbo vietos užimamos. Esą jaunimas ne visada progai pasitaikius nori įsidarbinti.

Kaip vieną iš to priežasčių ji įvardijo nedidelius atlyginimus.

„Darbdaviai labai nenoriai atskleidžia, kokį atlyginimą mokės vienam ar kitam ieškomam darbuotojui. Sako, kad alga bus nustatyta pagal susitarimą. Tačiau kiek teko girdėti, neretai siūloma minimali mėnesinė alga ir kažkokie priedai“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, šiuo metu Palangoje yra mažiau nei 500 registruotų bedarbių. Darbdaviai per darbo biržą yra paskelbę apie 65 laisvas darbo vietas.

Naujausiais „Sodros“ duomenimis, Palangos miesto savivaldybėje yra apie 6,8 tūkst. apdraustųjų. Vidutinės jų draudžiamosios pajamos neatskaičius mokesčių yra apie 680 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (654)