Tabakas „yra viena pagrindinių pirmalaikių mirčių, kurių galima išvengti, priežasčių, o kasdien rūkančių paauglių vis daugėja“, antradienį pareiškė Prancūzijos ministras pirmininkas Edouardas Philippe.

Prancūzijoje kasmet užfiksuojama 80 tūkst. su tabaku susijusių mirties atvejų ir „nieko nedaryti negalima“, pažymėjo vyriausybės vadovas, kalbėjęs Nacionalinėje Asamblėjoje.

Kada bus padidinta cigarečių kaina, premjeras nenurodė. Tačiau jis pabrėžė, kad pakėlus kainą, kartu bus „negailestingai kovojama su kontrabandininkais, kurie trukdo įgyvendinti šią politiką“.

Brangiau negu Prancūzijoje už cigaretes Europos Sąjungoje moka tik Didžiosios Britanijos ir Airijos rūkaliai.

Maždaug 80 proc. cigarečių pakelio kainos atitenka vyriausybei ir jos įplaukos iš šio mokesčio per metus sudaro apie 14 mlrd. eurų.

Prancūzijoje bent retkarčiais rūko maždaug 16 mln. žmonių, t. y. maždaug trečdalis 15–85 metų amžiaus gyventojų.

Gegužę išrinktas prezidentas Emmanuelis Macronas per savo rinkimų kampaniją yra sakęs, jog yra linkęs sutikti, kad cigarečių pakelio kaina būtų padidinta iki 10 eurų. Tačiau jis taip pat paragino kaimynines šalis imtis tokios pat priemonės, kad rūkaliai neturėtų paskatų vykti į užsienį, kur galėtų pigiau įsigyti rūkalų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)