Ketvirtadienį Seimas balsuodamas pritarė NPD didinimui, kuris buvo padidintas 60 Eur, nuo 400 iki 460 Eur. Kaip buvo kalbama ir anksčiau, NPD padidėjimą pajus tik iki 1 VDU uždirbantys asmenys.

Visgi NPD formulės keitimas neaiškumų įnešė ir į uždirbančiųjų daugiau pusę.

Anot Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentės Daivos Čibirienės, antrąją NPD formulę taikantys ir daugiau 1 VDU uždirbantys gyventojai kitąmet pajus pajamų sumažėjimą, nes, kaip teigė, 2022 m. NPD formulėje MMA (730 Eur) buvo pakeistas mažesniu fiksuotu dydžiu 642 Eur, kuris nuskriaus dalį gyventojų.

Kaip skaičiavo asociacija, nukentės tie, kurie į rankas gauna 1100-1200 Eur arba 1678 iki 2950 Eur popieriuje, jiems per metus pajamos į rankas mažės 38 Eur. Tai yra, jeigu NPD formulė nebūtų buvusi pakeista, uždirbantys daugiau būtų gavę 38 Eur daugiau, tačiau buvo priimtas kitas sprendimas – formulę keisti. Dėl to šia suma piniginės ir nepasipildys.

„Aš neturiu paaiškinimo, nes Seimo puslapyje ar visose kitose deklaracijose, kurios keliavo su projektu, apie tai nieko nebuvo pasakyta.

Dabar padaryta tokia takoskyra, kad kas uždirba daugiau nei VDU, jam formulė MMA nebeturėtų egzistuoti ir viskas.

Dabar mes kalbame apie nukenčiančius gyventojus, kurio atlyginimas 1200-1300 Eur į rankas ir klausimas, ar jiems svarbūs tie 38 Eur? Manyčiau, kad taip“, – sakė ji.

Pasak jos, situacija mažų mažiausiai keista.

„Aš manau, kad tai – nesusipratimas. Galbūt tikrai reikėtų kai kam mažinti NPD, bet iš tikrųjų tai reikėtų daryti kvalifikuotai, išlaukiant 6 mėn. intervalo.

Situacija keista. Arba mes turime labai neprofesionalius asmenis, kurie priima įstatymus ir jie nesugeba išgirsti specialistų pastabų, arba yra tokios nesveikos ambicijos, jeigu net 3 Eur iš gyventojų tampa tokiu tašku, dėl kurio galima pažeisti teisėkūros įstatymą“, – teigė ji.

Reaguodama į Buhalterių ir auditorių asociacijos paskelbtą informaciją, Finansų ministerija komentare nurodo, kad NPD pokyčiai buvo būtini, nes tai padės mažinti nelygybę ir skurdą šalyje.

„Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programoje vienas iš numatytų tikslų – pajamų nelygybės ir skurdo mažinimas. Tad svarstant, kaip taikyti NPD kitais metais, buvo siekiama ribotus išteklius išnaudoti kuo efektyviau. Finansų ministerijos skaičiavimai parodė, kad norint mažinti pajamų nelygybę ir skurdą veiksmingiau yra reikšmingiau didinti NPD tik uždirbantiems iki 1 VDU, nei mažiau reikšmingai didinti NPD visiems, kuriems šiuo metu taikomas NPD.

Norint tai įgyvendinti, asmenims, uždirbantiems virš 1 VDU formulėje vietoje MMA įrašyta konkreti suma – 642 eurai, taip užtikrinant, kad šiems asmenims per metus taikomas NPD 2022 m. nesikeistų ir liktų 2021 metų lygyje, o taip pat, kad nesikeistų ir NPD taikymo aibė, t.y. NPD būtų taikomas iki 2864 eurų bruto atlyginimo per mėnesį, kaip ir 2021 metais.

Gyventojams, uždirbantiems virš 1 VDU, dėl formulės keitimo, pajamos „į rankas“ 2022 m. lyginant su 2021 m. nesumažės“, – rašoma Finansų ministerijos komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)