Mokės daugiau

VERT veiklos valdymo skyriaus vyr. specialistė Aira Pikčiūnienė redakcijai pasakojo, kad VERT 2022 m. birželio 6 d. nutarimu suderino UAB „Vilniaus vandenys“ perskaičiuotas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų bazines kainas.

Nuo rugpjūčio mėnesio, kaina vartotojams didėja 10,1 proc., todėl vartotojai, perkantys paslaugas bute, mokės – 1,20 Eur/m3 be PVM. Su PMV tarifas sieks 1,45 euro už kubinį metrą.

Gyvenantieji individualiuose namuose už kubinį metrą mokės 1,18 euro be PVM, arba 1,43 euro su PVM – taip pat dešimtadaliu daugiau.

Pasak specialistės, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina keičiasi dėl infliacijos, technologinių medžiagų kainų pokyčio, aplinkos taršos mokesčių pokyčio, ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudų ir investicijų grąžos, įgyvendinus investicinius projektus, darbo užmokesčio fondo pokyčio ir kitų neišvengiamų būtinųjų sąnaudų.

Ji skaičiavo, kad vartotojų, atsiskaitančių už paslaugas bute, mokama suma už geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas sudarys 0,48 proc. vidutinių šeimos pajamų.

„Pavyzdžiui, jeigu šeima suvartoja 5 m3 vandens per mėnesį, tai mokama suma (su PVM) dabar sudarys 8,04 Eur“, – skaičiavo ji.

Kitiems kainas jau padidino

VERT atstovė A. Pikčiūnienė aiškino, kad neseniai įmonių tarifai buvo padidinti ir kitiems vartotojams.

Paskutinės geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos, anot jos, buvo padidintos keletui įmonių. Tarp jų – UAB „Pagėgių komunalinis ūkis“.

Gyventojams, kurie už paslaugas atsiskaito bute, taikoma 2,88 Eur/m3 (be PVM) kaina.

Jos, kaip buvo aiškinama, didėjo dėl išlaidų personalo išlaikymui, mokesčių už aplinkos teršimą, dėl einamojo remonto, kuro sąnaudų.

Buvo aiškinama, kad VERT suderintos kainos bus pradėtos taikyti jas patvirtinus Pagėgių savivaldybės tarybai– tai turi būti padaryta per 30 kalendorinių dienų.

Vartotojų, atsiskaitančių už paslaugas bute, mokama suma už geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas sudarys 1,57 proc. vidutinių šeimos pajamų, t. y. neviršys 4,0 proc. vidutinių šeimos pajamų.

Taip pat kainos buvo keltos ir UAB „Kelmės vanduo“. Vartotojai, perkantys paslaugas bute, mokės – 3,36 Eur/m3 (be PVM).

Jos taip pat didėjo dėl infliacijos, didesnių mokesčių už elektros energiją, pasikeitus elektros energijos kainai, ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudų ir investicijų grąžos, įgyvendinus investicinius projektus, didesnio gamtos išteklių, darbo užmokesčio fondo pokyčio, ir kitų neišvengiamų būtinųjų sąnaudų.

Taip pat kainos buvo keliamos UAB „Giraitės vandenys“.

„Didėjo dėl infliacijos, elektros energijos kainų pokyčio, darbo užmokesčio fondo, gamtos išteklių mokesčių, ilgalaikio turto nusidėvėjimo, įgyvendintų investicinių projektų“, – vardijo specialistė.

Nauji įkainiai, kaip skelbiama, įsigalios taip pat nuo rugpjūčio 1-osios.

Pasiteiravus, ar artimiausiu metu įkainių neketinama kelti ir kitiems vartotojams, VERT atstovė sakė, kad informacijos apie įmonių tarifų padidėjimą, kol projektai nėra pristatyti ir apsvarstyti Tarybos posėdyje, ji pateikti negali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)