„Esame pakėlę 10-15 proc., nes viskas brangsta, tai automatiškai ir paslaugos turi brangti. Viskas susiję. Mokame brangiau už elektrą, mokame brangiau už dujas, šildymą. Žiemą užimtumas 10-20 proc., tai reikia išsilaikyti“, – „Delfi“ teigė verslininkas Artūras iš Palangos.

Verslo atstovai pasidalijo su „Delfi“ ir kitu rūpesčiu: karas Ukrainoje koreguoja užsieniečių planus atostogauti Baltijos šalyse.

Nenori „gąsdinti žmonių“

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė teigia, kad kainos Palangoje neišvengiamai augs.

„Infliacija yra iš tikrųjų didelė ir kad kainos dėl to auga ir augs – vienareikšmiškai. Nes jau dabar, tuo šaltuoju sezono metu tie energetiniai kaštai viešbučiams ir kavinėms yra baisiai išaugę. Prognozė tokia, kad 10-15 proc. kažkur tose ribose jos gali augti“, – sakė asociacijos prezidentė.

Ingrida Valaitienė

„Paslaugų kainos, maisto produktų, energetiniai ištekliai, darbo užmokestis – visos eilutės auga. Tai čia nėra kur trauktis“, – pridūrė ji.

Kelionių agentūros „West Express“ produktų skyriaus vadovė Laura Šepetienė pažymi, kad viskas priklauso nuo komforto lygio, kurio ieško poilsiautojai.

„Bus randančių lovą parai už 10 Eur ir bus tokių, kuriems reikės kokybiškų paslaugų, patogios lovos, skanaus maisto ir bus pasiruošę sumokėti ir kelis šimtus už naktį. Vidutiniškai savaitgalis dviem Palangoje kainuos apie 100 Eur, Nidoje apie 150 Eur“, – komentavo L. Šepetienė, turėdama omenyje tik apgyvendinimo kainas, be maitinimo.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė pastebėjo, kad kainos Neringoje tikrai kils. Ji pabrėžė, jog paslaugų kainų diapazonas yra labai platus.

„Privačiame sektoriuje 2 kambarių butą galima išsinuomoti už 100-150 Eur. Pavyzdžiui, 4 asmenų šeima apsistojimui viešbutyje Nidoje liepos ar rugpjūčio savaitgalį gali sumokėti nuo 350 iki 820 Eur, poilsio namuose – nuo 280 iki 390 Eur. Du asmenys apsistoti Nidoje viešbutyje savaitgalį gali už 320-560 Eur, poilsio namuose už 140-240 Eur“, – sako E. Lubickaitė.

Pasak jos, vakarienė viešbučio restorane asmeniui gali kainuoti 19 Eur, specifinė degustacinė vakarienė – 50 Eur. Standartiniai pusryčiai asmeniui kainuoja apie 10 Eur. Valandos pasiplaukiojimas po Kuršių marias vienu iš Nidos uoste siūlomų laivų asmeniui kainuoja 10 Eur, o 5 val. išvyka laivu į kitą marių krantą – 30 Eur.

Nidoje šeimos versle dirbantis Vytautas, kalbėjęs su „Delfi“ dar iki karo Ukrainoje pradžios, minėjo, kad rezervacijos vyksta įprastai ir reikia tikėtis, jog žmonės vis tiek poilsiaus.

„Žmonės pradės taupyti, yra gandai, kad ir nekilnojamojo turto pardavimai mažėja (...). O dėl poilsio – kai baigėsi Rusijos klientų antplūdis, tai dabar daugmaž stabiliai – lietuviai, Nidoje bent jau, nėra iš „biedniausių“, liaudiškai sakant. Važiavo ir važiuos“, – įsitikinęs Vytautas.

Nida, Kuršių nerija

Pašnekovo atstovaujamas verslas įsikūręs, anot jo, „pakankamai geroje ir žmonėms patinkančioje“ vietoje, daugelis apartamentų žiemos pabaigoje jau buvo rezervuoti.

„Kažkiek pabranginome. Brango gal, bandau paskaičiuoti, apie 10-15 proc., vėlgi santykinai jau eilę metų mes nekeldavome, nes labai nesinori išgąsdinti žmonių“, – sakė Vytautas.

Jo teigimu, viskas reikalauja išlaidų: po sezono reikia remontuoti tai vienus, tai kitus apartamentus, auga energijos kainos ir „viskas Neringoje yra brangiau“.

Neringoje galima rasti įvairų apgyvendinimo pasirinkimą.

„Pavyzdžiui, pas mus dviejų kambarių apartamentai – 165 eurų parai piko metu, keturi žmonės gali gyventi“, – sakė jis.

Dalis užsieniečių laiko nesaugiu regionu

Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė tikisi, kad vietos turizmas klestės, nes koronaviruso pandemija galbūt sumažins Lietuvos gyventojų entuziazmą keliauti į užsienį.

„O užsienio turistų tikimės, bet tiktai tiek, kad labai daug priklauso nuo išorinių veiksnių. Tai ir karo tema, ir išlieka ta pati kovido tema“, – sakė R. Kmitienė.

Anot jos, karas Ukrainoje veikia užsienio turistų pasirinkimą – meta nesaugumo šešėlį net už kelių šimtų kilometrų nuo kovos veiksmų.

„Ypač vokiečių kelionių agentūros atsisako, bent kol kas atšaukia savo planuotus atvykimus, taip pat Lenkijos kelionių agentūros irgi nedrąsiai pradeda savo turistinį sezoną (vežant keleivius į Lietuvą – red.). Tai vienas iš pagrindinių veiksnių turistui – keliauti į saugią šalią“, – sako R. Kmitienė.

Rasa Kmitienė

„Tikėkimės, kad viskas išsispręs į gerą pusę ir mes sulauksime turistų iš užsienio“, – pridūrė ji.

„West Express“ atstovaujanti L. Šepetienė mano, kad poilsiautojų skaičius pajūryje šią vasarą turėtų šiek tiek sumažėti.

„Suvaržymai laisvėja ir daugelis keliauja poilsiauti į Turkiją, Bulgariją, Graikiją, kur sumoka dažnu atveju ženkliai mažiau, gaudami daugiau paslaugų, įskaičiuotą maitinimą ir garantuotai saulėtą orą“, – kalbėjo ji.

Pasak L. Šepetienės, Rusijos invazijos į Ukrainą pradžioje kelionės buvo sustojusios ir žmonės tą savaitę „buvo sulaikę kvėpavimą, tačiau dabar vėl visi keliauja kaip iki karo“.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė E. Lubickaitė sako, kad įvykiai pasaulyje neabejotinai daro įtaką turizmui.

„Šiuo metu vokiečių ar austrų grupių rezervacijų atšaukimai indikuoja mus kaip nesaugią teritoriją“, – teigia „Agilos“ vadovė.

Jos teigimu, vien dvejus metus trunkanti pandemija pakeitė ne tik Neringos turistų rinką, bet ir jos elgseną.

„Pastaraisiais metais sulaukėme daug daugiau vietinių turistų, nei užsieniečių. Jie čia apsistoja po 2-4 paras, domisi įvairiomis aktyvaus laisvalaikio paslaugomis, renginiais, ieško kur skaniai pavalgyti. Be abejo, išlieka ir tam tikras procentas vietinių turistų, kurie į Neringą atvyksta kasmet, ir čia praleidžia savo atostogas“, – sakė ji.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė I. Valaitienė komentuoja, kad išankstinis rezervavimas nebėra toks, kaip iki pandemijos – dabar jis pavienis, o ne tendencija.

„Dar COVID-19 pandemija mums padarė tą blogą darbą, kad neberezervuoja žmonės taip anksti, kaip anksčiau, iki pandemijos. Tai tas bruožas išlieka dar ir dabar (...).

Galbūt tai lemia ir karas Ukrainoje, žmonės dar čia nori pasižiūrėti, kaip čia kas, į kurią pusę pasisuks tie įvykiai“, – aiškino ji.

I. Valaitienė kita vertus pastebi, kad būtent vietos poilsiautojai per pandemiją dvejus metus padėjo kompensuoti užsieniečių srautus ir ši tendencija turbūt išliks.

„Kurortiniams miestams labiau pasisekė, tarp jų ir mums, kad užsieniečių srautą kompensavo mums lietuvaičiai“, – sakė pašnekovė.

Apartamentų Palangoje, Kunigiškiuose savininkas Artūras pažymi, kad šiemet rezervavimas vėlavo, nes praėjusiam sezonui žmonės rezervavosi dar nuo lapkričio, o šįkart – nuo Naujųjų.

Paklaustas, kokie lūkesčiai dėl sezono ir ar pavyks konkuruoti su užsieniu, verslininkas teigia, kad viskas priklauso nuo oro.

„Jeigu geras oras, tai lietuviai važiuoja, blogas – nevažiuoja. Bus geras oras, bus ir pelnas“, – kalbėjo jis.

Anot jo, keturvietis kambarys savaitgaliui Palangoje kainuos mažiausiai 120 Eur.

„Šventiniu laikotarpiu, Joninės, tikrai bus 150 Eur (...) Nežinau, kiti ir gal dar daugiau prašys. Bet savaitgalis – 120 Eur mažiausiai“, – sakė jis.

E. Lubickaitė teigė, kad Nidoje rezervacijos atliekamos aktyviai.

„Apklausus apgyvendinimo paslaugų teikėjus aiškėja, jog rezervacijos atliekamos pakankamai aktyviai. Anot privataus sektoriaus atstovų, populiariausias laikas birželio pabaiga - rugpjūčio mėn. Vyrauja ilgalaikės nuomos poreikis. Pigesni nakvynės variantai, pavyzdžiui, kaip galimybė 4 asmenims apsistoti už 100 Eur, jau rezervuoti iki rugsėjo mėnesio pabaigos“, – komentavo ji.

Baltijos jūra

Pasak E. Lubickaitės, didelės grupės apgyvendinimui sezono metu jau dabar sunku rasti laisvą viešbutį. Vis dėlto, dalis šių rezervacijų yra kintančios, ypač jei dirbama su grupėmis ir užsienio rinkomis.

„Pavyzdžiu, vokiečių, austrų grupės jau dabar atšaukinėja anksčiau suformuotas rezervacijas. Tos apgyvendinimo įstaigos, kurios dirba su individualiais keliautojais, yra labiau užtikrintos, kad visi svečiai, rezervavęsi jų kambarius, atvažiuos“, – komentavo informacijos centro vadovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad pagal rezervacijų aktyvumą booking.com sistemoje, Nidoje siūlomų apgyvendinimo įstaigų užimtumas rodomas daugiau kaip 90 proc.

„Visgi, šie duomenys nėra tikslūs, nes dalis apgyvendinimo paslaugų teikėjų, dirbančių su šia sistema, dar nėra atrakinę savo pardavimų, kiti apgyvendinimo paslaugų teikėjai renkasi airbnb.com rezervacinę sistemą, treti dirba su priejuros.lt ar kopos.lt internetiniais puslapiais“, – atkreipia dėmesį E. Lubickaitė.

Remiantis bent jau booking.com matyti, kad laisvų vietų gali tekti paieškoti.

Žvelgiant į šio internetinio resurso duomenis, matyti, kad Palangoje liepos viduryje šeima iš dviejų suaugusiųjų ir vaiko galėtų praleisti savaitgalį 4 žvaigždučių viešbutyje už 600-730 Eur (tai būtų dvi nakvynės dviejuose kambariuose, su pusryčiais). Nidoje analogiškai viešbutyje tektų išleisti apie 640 Eur. Šventojoje – 400 Eur.

Du suaugusieji, liepos viduryje Nidoje pasirinkę vieną kambarį 4 žvaigždučių viešbutyje, už dvi nakvynes (su pusryčiais) sumokėtų apie 520 Eur. Palangoje toks sprendimas jiems kainuotų 320-360 Eur. Šventojoje – 200 Eur.

Statistikos departamento teigimu, kovo mėnesį (palyginti su pernai kovu) metinė infliacija šalyje siekė 15,7 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)