Tačiau verslininkai tikino, jog į viešai skelbiamus atlyginimus neverta kreipti dėmesio, nes tai yra klaidinanti informacija.

Šalies vidurkio nesiekia

„Sodra“ nuo kovo 1-osios pradėjo skelbti apie apdraustiesiems asmenims apskaičiuotų pajamų vidurkį, jei jų įmonėje dirba daugiau nei trys. Visi atlyginimai skelbiami iki mokesčių, o tai reiškia, kad realiai žmonės uždirba dar mažiau.

Darbo ieškantys ar darbovietę keisti norintys asmenys dabar gali pasidomėti, koks yra atlyginimų vidurkis bendrovėje, kurioje jie pretenduoja ar norėtų dirbti.

DELFI pasidomėjo, kokius atlyginimus moka prabangiausių Palangos viešbučių, populiarių kavinių savininkai. Skaičiai tokie, jog retas gali ryžtis eiti dirbti už siūlomą atlygį.

Viešai skelbiama, jog penkių žvaigždučių viešbutyje „Vanagupė“, kurį valdo bendrovė „Eskom“, dirba 90 darbuotojų, o jų vidutinis atlyginimas iki mokesčių sausį buvo 577,06 euro.

Kitame prabangiame kurorto viešbutyje „Palanga“, kuris taip pat įvertintas penkiomis žvaigždutėmis, dirba 139 darbuotojai, o jų vidutinis atlyginimas sausį siekė 487,09 euro prieš mokesčius.

Arvydui Saboniui priklausančiame viešbutyje „Pušų paunksnėje“ dirba 35 darbuotojai, kurių vidutinis atlyginimas sausį buvo 423,66 euro.

Viešai skelbiama, kad bendrovėje „Palangos vėtra“, kuri valdo vieną viešbutyje Palangoje ir dar du Klaipėdoje, dirba 33 darbuotojai. Jiems sausį vidutiniškai buvo mokamas 610,29 euro dydžio atlyginimas prieš mokesčius.

Legendinėje viloje „Auska“, kurią šiuo metu valdo bendrovė „Ambra investicijos“, dirba 27 darbuotojai, kurie sausį vidutiniškai uždirbo 685,11 euro prieš mokesčius.

Mėnesio alga – 236 eurai

Palangos kavinėse darbuotojai vidutiniškai uždirba dar mažiau nei viešbučiuose.

Bendrovėje „Palangos tauras“, kuri valdo viešbutį „Tauras, kavinę „Feliksas“ bei restoraną „Žuvinė, dirba 42 darbuotojai, kurie sausį gavo vidutiniškai 382,01 euro atlyginimą prieš mokesčius. Minimalus atlyginimas Lietuvoje šiuo metu yra 380 eurų prieš mokesčius.

Vienoje populiariausių Palangos kavinių – „Floros simfonijoje“ sausį dirbo 33 darbuotojai, kurių vidutinė alga sausį buvo vos 245,99 euro.

Šiek tiek daugiau darbuotojams mokėta bendrovėje „Sporto lizdas“, kuri priklauso buvusiam Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentui Dariui Miklovui. Ši bendrovė valdo J. Basanavičiaus gatvėje esančią kavinę. Nurodoma, kad sausį bendrovėje dirbo 12 darbuotojų, kurie vidutiniškai gavo 254,21 euro atlyginimą prieš mokesčius.

Kavinėje „Molinis ąsotis“', kuri veikia visus metus ir yra vertinama poilsiautojų, sausį dirbo 19 darbuotojų, o jų vidutinis atlyginimas siekė 345,47 euro.

Populiariausiame Palangoje naktiniame klube „Laukinių vakarų salūnas“, kaip skelbiama viešai, dirbo 46 darbuotojai, kurių vidutinė alga sausį prieš mokesčius siekė 236,44 euro.

Vasarą skaičiai bus kitokie

Naujoji Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė, kuri yra viešbučio „Palangos vėtra“ direktorė, tvirtino, jog negalima vadovautis šiais viešai skelbiamais atlyginimais, nes realybė yra visai kitokia.

„Atlyginimų vidurkis skaičiuojama labai paprastai – sudedami visi atlyginimai ir padalijami iš darbuotojų skaičiaus. Tačiau visiški nevertinama, jog kai kurie darbuotojai dirba tik puse ar ketvirčiu etato, todėl ir uždirba mažiau.

Drąsiai sakau, o tai jau patvirtina ir ekonomistai, jog ši vieša atlyginimų skelbimo sistema yra klaidinanti. Juk negalima sudėti vadovo ir kambarinės atlyginimo, padalyti pusiau ir taip išvesti vidurkį. Atlyginimai turėtų būti išskirstomi ir skelbiami pagal pareigybes. Dabar sistema yra iškreipta“, – teigė I. Valaitienė.

Ji pabrėžė ir tai, jog Palanga yra vasaros kurortas, todėl natūralu, kad žiemą atlyginimai yra mažesni.

„Daugelis darbdavių darbuotojų skaičių, atlyginimus sumažina iki minimumo. Jei atlyginimai ir toliau bus skelbiami, reikia pažiūrėti, kokie jie bus, pavyzdžiui, liepą. Akivaizdu, kad jie bus gerokai didesni nei sausį. Daugelyje įstaigų yra tokia tvarka, jog darbuotojams mokamas atlyginimas yra iš dviejų dalių: pastovios ir kintamosios. Pastarajai įtakos turi tai, kokios bendrovės pajamos, apyvarta, koks darbuotojo užimtumas, kitos aplinkybės. Vasarą ta kintamoji dalis gerokai išauga“, – kalbėjo I. Valaitienė.

Balandį ir gegužę darbuotojai pradeda žvalgytis darbų vasarai Palangoje. Tikėtina, kad rinkdamiesi būsimą darbovietę, jie dabar pasižiūrės ir į viešai skelbiamus vidutinius atlyginimus. „Tačiau būsimi darbuotojai neturėtų vadovautis šia informacija, nes, kaip minėjau, ji nėra teisinga“, – dar kartą akcentavo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mėnesinis atlyginimas šalies ūkyje prieš mokesčius 2016 metų trečiąjį ketvirtį sudarė 783,3 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)