Jeigu jums yra daugiau nei trisdešimt, neabejotinai savo pensijai turite būti sukaupęs dvigubą metų atlyginimą. Tokį patarimą duoda „Transamerica“ pensijų studijų centras.

Y kartos žmonėms šis tikslas nėra lengvai pasiekiamas, ir tai nestebina: didelės būsto nuomos kainos ir toliau auga, o susitaupyti pirmajam nuosavam būstui atrodo itin sudėtinga. Kai kuriuos dar slegia studentiškų paskolų našta, o turintiems vaikų nemažą pajamų dalį tenka skirti būtent jiems. „Admiral Loans“ praėjusiais metais atlikta apklausa parodė, kad tėvai vaikams skiria 55 procentus savo atlyginimo.

Tad visiškai nenuostabu, kad išgirdę tokį paprastą taupymo patarimą Y kartos atstovai ima nervintis. Tikriausiai suprantate, kad taupyti reikia, tačiau ką daryti, jei nepavyksta? Juk nėra taip paprasta atsidėti pinigų senatvei, kai kas mėnesį reikia mokėti paskolos įmokas ar vis dar nepavyko įsigyti nuosavo būsto.

Ko jauniems žmonėms reikia, kad užsitikrintų finansinį saugumą ateityje, ir ką daryti, kad pavyktų sutaupyti kuo daugiau, pasakoja nepriklausomi finansų patarėjai.

Niekas neprarasta: savo ateities dar nesusigadinote

Viena iš priežasčių, kodėl pasiūlymai taupyti senatvei daugelį žmonių liūdina, yra pasiūlyme slypinti potekstė, kad jau visiškai susigadinote savo ateitį, jei nepasiekėte šio tikslo.

Tačiau finansų planavimo įmonės „Balance: Wealth Planning“ vykdančioji direktorė Rebecca Aldridge teigia, jog 35-erių ir jaunesniems žmonėms taupymas būsimai pensijai gali būti visiškai netinkamas prioritetas.

„Susitelkimas vien į santaupas senatvei neatitinka daugumos jaunesnių nei 35-erių gyvenimo realybės. Daugelis turi paskolų, o auginantys vaikus, ko gero, išgyvena daugiausiai išlaidų reikalaujantį gyvenimo laikotarpį. Mano manymu, labiausiai neramina tai, kad dauguma turi labai mažai lengvai pasiekiamų santaupų. Dėl to tokie žmonės tampa nepaprastai pažeidžiami: jiems iškiltų sunkumų netekus darbo, susirgus, panorėjus ilgesnių vaiko priežiūros atostogų ir panašiai. Pensijų fondo santaupos tokiais atvejais nepadės“, – aiškina finansų specialistė.

Ką reikėtų daryti žmonėms, kurie nori pasirūpinti savo ateitimi, tačiau neturi galimybės atsidėti tam pinigų iš savo atlyginimo? „Aš patarčiau daugiausia susitelkti į tai, kaip kiekvieną mėnesį šiek tiek sutaupyti tam, jog būtų galima į priekį sumokėti paskolos įmoką ir turėti santaupų, padėsiančių pragyventi šešis mėnesius. Kai tai padarysite, galėsite skirti lėšų ilgalaikiams taupymo fondams. Jūsų santaupos pensijai kol kas nebus įspūdingos, tačiau pasieksite kitų svarbių tikslų: įgysite finansinės disciplinos, sumažinsite paskolų naštą ir turėsite atsarginį variantą, jei staiga netektumėte pajamų“, – teigia R. Aldridge.

Vėlyvų santaupų gali pakakti

Labai lengva pareikšti, kad taupantiems kiekvieną mėnesį reikia skirti tam tikrą sumą, jei jie nori pasiekti savo tikslą susitaupyti senatvei.

Visgi finansinių patarėjų įmonės „Boolers“ finansų planuotojas Chrisas Ballas teigia, jog visiškai suprantama, jei santaupoms skirtos sumos dydis skirtingais laikotarpiais svyruoja. Jeigu negalite pakankamai susitaupyti būdami trisdešimties, galbūt galėsite tą padaryti vėliau.

„Kuo anksčiau pradėsite taupyti savo pensijai, tuo geriau. Atidėliojimo kaštai gali turėti daug įtakos. Tačiau griežtas taupymo grafikas dažnai neatsižvelgia į realybę, su kuria susiduria taupantysis. Nemažai žmonių atsigriebia įžengę į šeštą ar net septintą dešimtį ir tik tuomet imasi kaišyti taupymo spragas. Tuomet, baigus mokėti būsto paskolą, dažniausiai atsiranda galimybė skirti nemažą sumą senatvės santaupoms“, – dėsto Ch. Ballas.

Žinoma, jis nesiūlo visiškai atsipalaiduoti ir manyti, kad santaupų klausimas išsispręs vėliau. Būtinas planas, kuris ne tik numatytų dabartinius finansinius poreikius, bet ir atsižvelgtų į santaupų svarbą.

„Patariu taupantiems nusistatyti realius tikslus, sukurti tinkamą taupymo planą ir susitaikyti su tuo, kad kintant aplinkybėms taupymo strategija taip pat gali keistis“, – sako Ch. Ballas.

Skaičiuokite

Vienas iš būdų kontroliuoti senatvės santaupų planus yra vengti išsisukinėjimo ir daryti viską, ko reikia, kad senatvėje gyventumėte patogiai.

Finansų planuotoja ir finansų patarėjų kompanijos „ISJ Independent Financial Plannig“ vadovė Lena Patel siūlo tiesiog pasiimti popieriaus lapą, rašiklį ir susirašyti realius tikslus – tokius, kurie numatytų daugiau nei minimalias kasdienes pragyvenimo išlaidas.

„Sudarykite savo taupymo tikslų sąrašus ir susidėliokite prioritetus, kam taupysite – namui, būsimiems vaikams, ypatingoms atostogoms, pragyvenimui senatvėje. Tuomet paskirstykite likusias laisvai disponuojamas pajamas pagal nusistatytus prioritetus“, – pataria L. Patel.

„Pinigų leidimas, kaip ir jų taupymas, yra svarbus gyvenimo planavimo elementas. Gyvenimas skirtas mėgautis, todėl pusiausvyra tarp pinigų leidimo ir jų taupymo yra kelias į užtikrintas senatvės santaupas“, – neabejoja finansų planuotoja.

Alasdairas Walkeris, finansų planuotojų įmonės „Hunter Aitkenhead & Walke“ specialistas, tvirtina, kad nėra reikalo pulti į neviltį, net jei jums jau 35-eri, o santaupų dar neturite. Paprasčiausiai reikia sugalvoti, ką daryti toliau.

„Gera žinia ta, kad būnant 35-erių galima pradėti taupyti senatvei visiškai nuo nulio ir išėjus į pensiją gyventi oriai. Gali prireikti šiek tiek pastangų, bet viskas neabejotinai įgyvendinama. Visuomet galioja nykščio taisyklė: kad ir kokio amžiaus pradėtumėte taupyti, padalinkite savo amžių perpus ir atsidėkite būtent tokio dydžio procentinę savo kasmetinio atlyginimo dalį. Taip darykite visą likusį gyvenimą. Ypatingais taupymo įgūdžiais pasižymintis dvidešimtmetis sutaupys 10 procentų, o štai keturiasdešimtmetis – jau 20 procentų. Tad ši užduotis nėra nei neįmanoma, nei skausminga“, – tikina A. Walkeris.

„Kaip palengvinti taupymą? Mano mėgstamas metodas vadinasi „Sutaupyk daugiau rytoj“. Lengviau paskirti rytdienos, o ne šiandienos biudžeto dalį, tad nuo rytojaus skirkite tiek, kiek galite. Būtų geriausia, jei su savo pensijų fondo tvarkytoju ar kitu atsakingu asmeniu sutartumėte, kad savo įmokas artimiausius penkerius metus didinsite kasmet. Tyrimai rodo, kad toks metodas gali būti neįtikėtinai efektyvus. Štai vienu atveju atidedamų santaupų procentas išsaugo nuo 3,5 iki 13,6, o taupantysis nepatyrė diskomforto“, – sako finansų specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)