Daugelio produktų, kuriuos perkame kasdien, kainos Varšuvoje yra panašios į lietuviškas. Tokie produktai kaip duona ar pienas kainuoja apie 3 zlotus (apie 2,54 Lt). Įvairūs saldainiai ir šokoladai taip pat kainuoja panašiai, mėsa ir sūriai kainuoja nuo 15 iki 30 zlotų (12-25 Lt) už kilogramą.

Jeigu varšuviečiai ar miesto svečiai nori pavalgyti kavinėje, dienos pietums išleis apie 15-20 zlotų (12,75-16,97 Lt). Kavos puodelis, priklausomai nuo kavinės vietos, gali kainuoti nuo 6 iki 20 zlotų (5,90-16,97 Lt). Alaus miesto centre galima įsigyti už 8-10 zlotų (6,97-8,48 Lt). Gana populiarūs Varšuvoje sumuštiniai (su mėsa, vištiena, daržovėmis ir t.t.) kainuoja apie 10 zlotų, priklausomai nuo pardavimo vietos.

Pigūs spektakliai ir tikri išpardavimai

Įvairių paslaugų kainos Varšuvoje taip pat yra panašios į lietuviškas. Apsikirpti Lenkijos sostinėje galima už 20-100 zlotų (16–84 Lt), priklausomai nuo plaukų ilgio ir norimos paslaugos - pavyzdžiui, plaukų dažymas kainuos brangiau.

Varšuvietės, paklaustos, kurį gydymo būdą renkasi – valstybines poliklinikas ar privačias, atsakė, jog renkasi pastarąsias, mat valstybinės poliklinikos turi tą pačią problemą, kaip ir Lietuvoje – milžiniškas eiles. Pasak jų, dažniausiai vienas gydytojo vizitas privačioje klinikoje kainuoja apie 100 zlotų (apie 84 Lt).

Norintiems pramogauti žmonėms Varšuvoje tikrai yra ką veikti. Aplankyti renginius galima ir visai nebrangiai – štai taupantys į teatrus gali įeiti pigiau – už bilietą moki mažiau, tačiau nesi tikras, kokią vietą gausi, gal net teks stovėti. Paprastai bilietai į teatrą, priklausomai nuo spektaklio, kainuoja nuo 20 iki kelių šimtų zlotų.

Pažinti lenkišką kultūrą galima ir visai nemokamai – štai, pavyzdžiui, visą vasarą sekmadieniais du kartus per dieną rengiami Frederiko Šopeno koncertai žymiausiame Varšuvos parke Łazienki. Kūrinius iš F. Šopeno repertuaro kiekvieną sykį groja vis kitas atlikėjas.

Be abejo, nereikėtų pamiršti ir įvairių Varšuvos muziejų, kur nebrangiai galima apžiūrėti įvairiausias ekspozicijas.

Ne tokios intelektualios programos norintys gali apsilankyti kino teatruose, kuriuose, be abejo, rodomi ne tik naujausi ir pasaulyje populiarus filmai, bet ir lenkiški filmai. Įėjimas į kino seansą gali kainuoti nuo 15 iki 30 zlotų (12,72-25,45 Lt). Varšuvos naktinis gyvenimas taip pat egzistuoja – jaunuoliai renkasi klubuose ir įvairiuose originaliuose baruose (pavyzdžiui, kaljanų baras). Įėjimas yra nemokamas arba kainuoja nuo 5 iki 15 zlotų (kai kuriose vietose merginoms įėjimas nemokamas).

Varšuvos prekybos centruose galima pamatyti įvairiausių prekės ženklų. Drabužiai ir avalynė šiame mieste kainuoja panašiai kaip ir Lietuvoje. Tiesa, Lenkijos sostinėje galima įsigyti tikrai pigių drabužių išpardavimų metu, kai kainos būna tikrai labia žemos, o ne nuleistos vos keliais zlotais vien tam, kad tai galima būtų pavadinti nuolaida.

Pigus ir patogus viešasis transportas

Tų sumų, už kurias lietuviai gali įsigyti būstą Vilniuje, Varšuvai neužteks. Nekilnojamasis turtas šiame mieste yra gana brangus, o būsto įsigijimui dažniausiai reikalinga paskola. Štai už 200 tūkst. Lt Vilniuje galima nusipirkti visai neblogą dviejų kambarių butą, tačiau Varšuvoje tokios sumos neužteks arba užteks tik mažam vieno kambario butui miesto pakraštyje. Butai namuose, kurie yra netoli metro stotelių, yra brangesni.

Vilniečiai tikrai gali pavydėti varšuviečiams viešojo transporto – tiek sistemos, tiek kainų. Varšuvoje egzistuoja trys viešojo transporto rūšys – metro, autobusai ir tramvajai. Pavyzdžiui, šiame mieste galima nusipirkti 20 minučių, 40 minučių, valandai, vienkartinį bilietą, paros, trijų parų bilietus, kurie galioja visose viešojo transporto rūšyse. Varšuvos autobusai kursuoja ir naktį.

Mėnesinis bilietas suaugusiajam, galiojantis visose viešojo transporto priemonėse bet kuriuo paros metu kainuoja 90 zlotų (76 Lt), kai tuo metu Vilniuje toks pat bilietas viešajam transportui, važiuojančiam tik dienos metu, kainuoja 110 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)