Pusė asmenų neperskaitė pranešimų

Apie automatinį įtraukimą į pensijų kaupimą „Sodra“ šiemet išsiuntė 67 713 pranešimų. Iki šiol asmeninėse paskyrose juos perskaitė maždaug pusė įtrauktų gyventojų (34 235). Žmonėms, kurie neatidarė pranešimų asmeninėse paskyrose, buvo išsiųsti registruoti laiškai.

Apsispręsti laiko lieka vis mažiau – nenorintieji dalyvauti II pensijų pakopoje, atsisakyti gali iki birželio 30 d. To nepadarius, nuo liepos bus automatiškai sudaryta sutartis su priskirta pensijų valdymo bendrove ir kas mėnesį nuo atlyginimo bus nuskaitomi 3 proc.

„Sodra“ patikina, kad pranešimų perskaitymo rodiklis panašus kaip ankstesniais metais.

„Paprastai žmonės skaito siunčiamus pranešimus įtraukimo laikotarpio pradžioje – sausio mėnesį, ir pabaigoje – birželio mėnesį. Vis dėlto skiriame didelį dėmesį gyventojų informavimui, kadangi labai svarbu, kad įtrauktieji gautų visą reikiamą informaciją ir priimtų jiems tinkamą sprendimą.

Šiuo metu, be pranešimų žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, taip pat dirbame su tikslinėmis auditorijomis – aukštosiomis mokyklomis, įvairių sričių darbdavių asociacijomis“, – komentuoja „Sodra“.

Iki šiol kaupimo atsisakė 29 566 įtrauktųjų, 381 įtrauktųjų savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis su savo pasirinkta bendrove, dar 2 140 žmonės sudarė naujas pensijų kaupimo sutartis, nors šiemet nebuvo įtraukti į kaupimą.

Ką daryti, gavus pranešimą apie įtraukimą į pensijų kaupimą?

Delfi primena, kad į pensijų kaupimą kiekvienų metų pradžioje įtraukiami tie gyventojai, kurie sausio 2 d. buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, dirbo samdomą darbą ar vykdė savarankišką veiklą Lietuvoje: turėjo galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą, buvo individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai ir kita.

Kiekvienas 18 metų sulaukęs Lietuvos gyventojas turi savo asmeninę „Sodros“ paskyrą. Prisijungus prie paskyros www.sodra.lt/gyventojui per elektroninės bankininkystės sistemą, su elektroniniu parašu ar per elektroninius valdžios vartus, paskyroje galima rasti visą gyventojui aktualią informaciją: „Sodros“ siunčiamus pranešimus, informaciją apie įmokas, išmokas, savo socialinio draudimo laikotarpius, stažą ir kita.

Sprendimą, ar kaupti pensijai papildomai, turi priimti pats žmogus. Sau tinkamiausią variantą galima pasirinkti iki birželio 30 d. Svarbu prisiminti, kad praleidus šį terminą ir neatsisakius pensijų kaupimo, galimybės iš jo pasitraukti nėra.

Gavusieji „Sodros“ pranešimą turi tris pasirinkimo variantus: nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas; sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove; arba iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje arba „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

Vieną kartą atsisakyti nepakanka

Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Šiemet į kaupimą pakartotinai įtraukti tie gyventojai, kurie 2020 m. nepanoro tapti kaupimo dalyviais.

Kai žmogus sulaukia 40 metų, jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.

Siūlo koreguoti tvarką

Delfi primena, kad visuomenėje netylant diskusijoms dėl pensijų antrosios kaupimo pakopos, pavasarį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė, kad asmuo, atsisakęs dalyvauti antrosios pakopos pensijų kaupimo procese, pakartotinai į sistemą automatiškai būtų įtraukiamas tik vieną kartą, o sustabdžiusiems dalyvavimą automatinis įtraukimas nebūtų kartojamas.

Įtraukimo periodiškumas išliktų kas 3 metai arba galėtų būti pailgintas iki 5 metų. O dalyviai, kurių sutartys sudarytos iki 2018 metų, susistabdę kaupimą, automatiškai į sistemą pakartotinai nebebūtų įtraukiami.

„Naujiems dalyviams, kurie bus įtraukiami naujai į antrąją pakopą, būtų kartojamas įtraukimas vieną kartą – tai reiškia, vieną kartą juos pakviečiame, ir jeigu žmogus atsisakė, mes po trejų ar penkerių metų dar kartą pakartojame. Tų, kurie sustabdė kaupimą iki 2018 metų ir buvo pakviesti praėjusiais metais, mes nebekviesime‟, – pristatė viceministras Martynas Šiurkus.

Taip pat siūloma naujai įtrauktiems dalyviams, pradėjusiems mokėti įmokas ir gaunantiems sumažėjusį darbo užmokestį, numatyti apsisprendimo laikotarpį, pavyzdžiui 3 mėnesių, kuomet būtų galima atsisakyti kaupimo ir susigrąžinti įmokas.

„Naujai įtrauktiems dalyviams norime numatyti papildomą laikotarpį – tarkime, liepos–spalio mėnesiais, kai žmogus pamato, kad gavo sumažėjusį darbo užmokestį, (...), ir galima kreiptis dėl atsisakymo kaupti ir įmokų grąžinimo‟, – kalbėjo viceministras.

Dėl šių siūlymų dar turi apsispręsti Seimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)