Pirmiausia, E. Radišauskienė priminė, kad „Sodra“ pensijų anuitetų mokėtoju pasirinkta, nes ši institucija turi gyventojų pasitikėjimą, išvystytą infrastruktūrą, klientų aptarnavimo centrus visoje Lietuvoje ir ilgametę pensijų ir pensinio pobūdžio išmokų mokėjimo patirtį.

„Mūsų tikslas užtikrinti pensijų anuitetų mokėjimą jų gavėjams iki gyvenimo pabaigos, siekiant didžiausios naudos pensijų anuitetų gavėjams, be to, pensijų anuitetų fondo lėšas valdant skaidriai bei finansiškai tvariai“, – dėstė viceministrė.

Ji priminė, kad jau nuspręsta, kaip bus išmokama antroje pensijų pakopoje sukaupta suma.

Be to, gyventojai galės pasirinkti iš kelių anuitetų rūšių, t. y. standartinio (su arba be paveldėjimo) ir atidėtojo.

E. Radišauskienė dar papasakojo, kad pensijų anuitetų fondas bus valdomas atskirai nuo kitų anuitetų mokėtojo valdomų lėšų ir naudojamas tik pensijų anuitetams mokėti.

„Pensijų anuitetų fondo turtas negalės būti skolinamas ar įkeičiamas, juo negalima garantuoti, laiduoti ar kitaip užtikrinti kitų įsipareigojimų vykdymo. Jis turės būti investuojamas pagal patvirtintą investavimo strategiją ir diversifikuotas“, – sakė ji.

Pensijų anuitetų mokėtojo veiklos ir finansinį auditą atliks Valstybės kontrolė.

Viceministrė nurodė, kad už pensijų anuitetų fondo valdymą bus atsakingas nepriklausomas penkių narių komitetas.

„Šis komitetas valdys visus finansinius ir materialinius pensijų anuitetų fondo išteklius, tvirtins su pensijų anuitetų apskaičiavimu susijusias tvarkas ir metodikas ir nustatys pensijų anuitetų mokėjimo veiklos strateginius tikslus ir priemones jiems pasiekti“, – sakė E. Radišauskienė.

Ji dėstė, kad pensijų anuitetų mokėtojo veikla bus finansuojama iš pensijų anuitetams administruoti skirtų lėšų.

„Ilguoju laikotarpiu skiriant ne daugiau kaip 3 proc. pensijų anuitetų mokėtojui pervedamos dalyvio vardu sukauptos sumos, o veiklos pradžioje Finansų ministerijos suteiktomis paskolomis“, – sakė ji.

Pensijų anuitetų mokėjimo veiklos priežiūrą vykdys Lietuvos bankas.

Nuo ko priklausys dydis

E. Radišauskienė trečiadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, „Sodros“ ir Europos Komisijos surengtos konferencijos dalyviams pasakojo, kad pensijų anuiteto dydžių apskaičiavimo metodiką tvirtins minėtas komitetas.

„Pensijų anuitetų dydžiai priklausys nuo besikreipiančiojo amžiaus, gavėjų gyvenimo trukmės, situacijos finansų rinkose, gavėjo pasirinktos pensijų anuiteto rūšies ir kt. Pensijų anuiteto dydis negalės priklausyti nuo gavėjo lyties“, – sakė ji.

Eglė Radišauskienė

Viceministrė nurodė, kad pensijų anuitetų apskaičiavimo metodikos bus viešos, o gyventojai galės pasinaudoti pensijų anuitetų skaičiuokle.

„Nuo liepos 1 dienos mokamų pensijų anuitetų dydžiai bus peržiūrėti. Jei jie bus mažesni, nei komiteto nustatytieji, pensininkams bus išmokėtas skirtumas, o jei pensijų anuitetų gavėjams bus palankiau gauti pagal laikinuosius direktoriaus sprendimus nustatytus pensijų anuitetus, jų dydis nebus keičiamas“, – sakė E. Radišauskienė.

Ji patikslino, kad šios sąlygos bus taikomos tik „Sodros“ mokamiems anuitetams.

Kaip žinia, 2019 metais vykdant pensijų kaupimo reforma, apsispręsta pensijų anuitetų tiekėjo funkcijas perduoti „Sodrai“.

Lietuvos banko duomenimis, antros pakopos pensijų fonduose 2019 metais kaupė apie 1,3 mln. dalyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)