aA
Mano pasiteisinimas būtų toks: taip, ėjau ne vakarinio valgiaraščio bandyti, bet pusryčių, tai kaip ir nesiskaito, kad buvau pažadėjęs neiti į „Gaspar‘s“. Nors ką aš čia kalbu, aš eisiu ten ir vakarienės. Po to, kai nuėjau pusryčių, aš dabar noriu ten eiti visą laiką.
A. Užkalnis ropos keliais į restoraną, kur buvo pažadėjęs nekelti kojos
© A.Užkalnio nuotr.

Istorijos pradžia yra tokia: restoraną sostinės Pylimo gatvėje buvau išbraukęs iš lankytinų vietų sąrašų iš įniršio. Tokia buvo mano užgaida: aš negaliu pakęsti, kai minios sostinės gurmanų ir pižonų pradeda man brukti kurią nors vietą, pirma rašo „patariu aplankyti“, paskui prasideda „būtinai aplankykite“, tada jau būna peržengta riba: „privalote aplankyti“ (pakartosiu – aš niekam ir nieko neprivalau, įsikalkite į smegenis). Na ir tada toliau jau eina visiška bjaurastis: „kada aplankysite“, ir „kodėl dar nebuvote“.

Vienas toks restoranas, esantis prekybos centre „Ozas“, taip ir užsidarė, nesulaukęs mano vizito, nes visiems jo darbuotojams buvo liepta ne tik man laiškus siuntinėti, bet ir komentuoti prie bet ko, susijusio su „Laukinių žąsų“ vertinimais, ir zyzti, kad jau prašau ateiti, na, ateikite pagaliau, nepamirškite mūsų, tikrai jūs nebandėte itališko maisto, kol nebuvote pas mus. Išbraukiau iš sąrašo ir nudžiugau, kai jie užsidarė: bent jau paliks mano paštą ramybėje.

Modernios indų ir europiečių virtuvės restoranui „Gaspar‘s“ nepasisekė, kad jie turėjo nemažai draugų ir geranorių, kurie užplūdo mano pašto adresus savo brukalų pasiutpolke, ir kantrybė nutrūko, kaip nutrūkusi styga, ir aš pasakiau tai, ko gal nereikėjo sakyti, ir pažadėjau pas juos neiti.

Tačiau vasara gali ištirpdyti ir storiausius ledus. Draugė pasiūlė ten eiti pusryčių savaitgalį (nes dažnai dėl pinigų pertekliaus pusryčiaujame ne namie), ir aš numojau ranka ir sakau, einam. Maža dėl ko galiu pakeisti nuomonę. Jei premjeras gali keisti nuomonę, tai tikrai galiu ir aš.

Pasakyti, kad aš nepasigailėjau, būtų nepakankamai stipru. Ar žmogus, išlošęs loterijoje milijoną, nesigaili, kad nusipirko bilietą? Taip ir aš šį kartą.

Restoranas yra nedidukas (sakyčiau, gal 25 vietos ar panašiai, ir dar yra staliukai lauke, bet jūs žinote, koks tas lietuviškas oras). Viskas atrodo labai paprastai ir ūkiškai, tokia šiokia tokia kūrybinė betvarkė, kaip vienas iš tų neformalių restoranų, kuriuos atidaro arba tie, kas labai myli maistą, arba tie, kas labai nori atidaryti restoraną.

Skaitytojau, šitie žmonės tikrai myli maistą. Valgiaraštis buvo toks, kad norėjosi visko, bet mes pasirinkome po pusryčių patiekalą.

Benedikto kiaušiniai (€5) buvo patiekti ant indiškos naan duonos (su kuria indų ir bengalų restoranuose taip smagu išdažyti aštrius padažus), ir Hollandaise padaže jautėsi indiškas kalendros skonis – lyg tokį švelnų karį valgytum. Benediktai buvo gana sūrūs, bet ne per daug. Kiaušinių, virtų marškinėliuose, tryniai bėgo ir švytėjo. Aš jau žinojau, kad čia grįšiu.

Angliški pusryčiai (€7) pasirodė kaip toks sudėtingas sumuštinis ant speltos miltų duonos, gerokai permirkusios sviestu – bet ne per daug, o skaniai – ir buvo su chorizo dešra, labai gera šonine (parašyta – pancetta) ir tokiu pat kiaušiniu, virtu marškinėliuose. Tai buvo angliški pusryčiai Lietuvos restorane, geresni už visus angliškus pusryčius, kuriuos esu valgęs. Gal nebent Dubajuje ar Delyje, super-brangiuose viešbučiuose, kurie labai rūpinasi atkurti kolonijų madas ir įtikti buvusių imperijos šeimininkų skoniui, man yra buvę panašiai skanu.

Tai buvo taip nuostabu, kad dabar, rašydamas, net susigraudinau dėl Britanijos referendumo rezultatų. Man bus labai gaila, kai reikės į Angliją keliauti su viza, jei apskritai ten mane įleis. Gal net pasiilgsiu tos šalies, kur prabėgo šešiolika gyvenimo metų. Visos šios mintys man atėjo iš paprastų pusryčių. Paragavęs jų tik šiek tiek, aš jau buvau danguje.

Desertui buvo blyneliai su kokosais ir bananais (€4), su ypatingu karameliniu padažu, kuris yra sumeistrautas iš kokosų cukraus, atvežto iš Goa, Indijos pietuose. Aš nekenčiu kokosų, aš galėčiau kovoti su viskuo, kas turi kokosų skonį, todėl blynelių vos paragavau, tačiau per savo neapykantos miglą supratau, kad tai buvo puikus gaminys. Tiesiog man nepatinka kokosai. Mano draugė sakė, kad blyneliai buvo nuostabūs ir jie buvo tų pusryčių vinis.

Ir tada man pasidarė gėda ir apmaudu. Man buvo gėda, kad taip negražiai buvau juos išbraukęs iš sąrašo. Atsiprašau. Man buvo apmaudu, kad tik dabar atėjome čia. Galėjome juk dažnai eiti.

Sumokėjome už pusryčius, turint galvoje neįtikėtinai aukštą kokybę ir patiekalų išmanumą, nedidelę €28,60 sumą ir palikome arbatpinigių. Ar absoliučiai, tikrai, neginčytinai penkios žąsys iš penkių? O taip. O taip. O taip. Kitą sykį aš ten atroposiu, jei reikės, net ir keliais ir alkūnėmis.

Gaspar‘s, Pylimo g. 23-3, Vilnius. Tel. +370 657 07050. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo vidurdienio iki 22:30, penktadieniais ir šeštadieniais – nuo vidurdienio iki 23:00, sekmadieniais nuo 10:00 iki 16:30.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Palygino gyventojų išlaidas: kiek pinigų reikia gyvenant Taline, Rygoje ar Vilniuje (20)

Minimali suma, reikalinga Taline gyvenančiai šeimai, yra 1 063 eurai per mėnesį – daugiau nei...

Raminta Rakauskė | D+

Pasaulyje įsibėgėja maisto kainų augimas: tai – signalas ir Lietuvai

Pasaulinis maisto kainų augimas įsibėgėjo iki 25 proc., – rodo Jungtinių Tautų maisto ir...

„Moody's“: vartotojai pasaulyje per pandemiją papildomai sukaupė 5,4 trln. dolerių (1)

Vartotojai visame pasaulyje nuo COVID-19 pandemijos pradžios papildomai sukaupė 5,4 trln. JAV...

Iš VMI – perspėjimas 133 tūkst. gyventojų: laiku nedeklaravus pajamų gresia įspėjimai ir nuskaitymai (98)

Pamažu artėja gyventojų pajamų deklaravimo finišas. Iki jo likus mažiau nei dviem savaitėms,...

Lietuviai darbų dairosi užsienyje: už tą patį darbą gauna dvigubai daugiau nei Lietuvoje (678)

Paprastai sezoninių darbuotojų Lietuvoje pradedama ieškoti prasidėjus pavasariui. Tačiau...

Top naujienos

Dailius Dargis | D+

16 valandų su savo pagrobėju praleidęs žinomas Lietuvos aktorius papasakojo, kaip viskas vyko: aš tapau jo savotišku pagalbininku

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje buvo kelios, tačiau plataus atgarsio sulaukusios įkaitų...

Psichologė pasakė, kada santuokoje jau laikas sukti skirtingais keliais: svarbu viską matyti skaidriai (93)

Kai lyčių stereotipai trinami laikmečio ar kitų procesų, kuo gi skiriasi vyras ir moteris? O...

Iš COVID-19 duomenis nagrinėjančių ekspertų – nerimo ženklai: kertasi dvi pandemijos (70)

Kai Ziyado Al-Aly vadovaujama tyrimų grupė pranešė jam, kaip dažnai diabetas kerta...

Restoranuose drastiškai trūksta darbuotojų: sugrįžusieji iš prastovų susirenka išmokas ir patraukia kitur (256)

Neseniai atsidarius lauko terasoms, maitinimo įstaigos jau jaučia darbuotojų stygių. Pusę metų...

Mirė garsi virtuvės šefė, „barbekiu mama“ Halina Bovševič (197)

Gegužės 9-ąją nuo koronaviruso mirė žinoma virtuvės šefė, barbekiu mama vadinta Halina...

Lyg tikra vasara: į Lietuvą plūstelės šiluma – įdienojus net iki 23 laipsnių (1)

Šiandien Lietuvos orus lems anticiklono vakarinė – šiltoji dalis. Su smarkokais pietiniais oro...

Nepavykęs Kremliaus noras įgelti: lietuviai, rinkitės – ginklai arba vakcinos (574)

Lietuvos kariuomenės įsigijimai visada buvo ir išliko Kremliaus propagandistų dėmesio centre: tai...

Pavydas poroje: kada jis santykius griauna, o kada jiems padeda? (10)

Meskite į mane akmenį tie, kas niekada nejautė pavydo. Iš tiesų šis jausmas mus lydi nuo...

Gydytojas įvardijo, koks skausmas mus labai sendina: patarė nedelsti du skaičiai parodys, ar efektyviai sportuojate (18)

Pradėdami sportuoti, ypač vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, sporto salėje kartais nesupranta...

Orijus Gasanovas papasakojo, kodėl dabar pats geriausias laikas keliauti: stebina prabangių viešbučių kainos ir galimybės (38)

Dabar, kai pasaulis stengiasi išsivaduoti iš COVID–19 sukeltos pandemijos, vis dažniau iškyla...