Vis dėlto nereikia pamiršti, kad užsienio kelionės susijusios ne vien su malonių įspūdžių antplūdžiu, bet ir su įvairiais neplanuotais nutikimais. Šiuolaikinės bankininkystės priemonės ir pačių keliautojų atidi elgsena gali gerokai sumažinti nelauktų finansinių nuostolių tikimybę.

„Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė Jūratė Gumuliauskienė pateikia septynis patarimus, kaip apsaugoti savo pinigus ir išvengti finansinių netikėtumų keliaujant po užsienio šalis.

Pasikliaukite mokėjimo kortele. Debetinė ar kredito kortelė yra vienas veiksmingiausių būdų apsisaugoti nuo pinigų praradimo.

Šiandien bankomatai ir mokėjimo kortelių skaitytuvai yra plačiai paplitę visame pasaulyje, todėl daug kur galite patogiai ir saugiai atsiskaityti kortele. Be to, net ir praradę savo kortelę, išsaugosite pinigus sąskaitoje, nes kortelę galite užblokuoti. Svarbiausia – saugoti ir niekam neatskleisti savo kortelės PIN kodo.

Sumažinkite praradimo nepatogumus. Niekada nelaikykite visų svarbių ir vertingų daiktų, tokių, kaip mokėjimo kortelės, asmens dokumentai ar grynieji pinigai, vienoje vietoje. Į kelionę verta pasiimti dvi mokėjimo korteles ir su savimi nešiotis tik vieną iš jų.

Jei vieną kortelę prarasite, savo banko sąskaitose esančiomis lėšomis galėsite pasinaudoti su kita kortele. Jei kelionėje vien su mokėjimo kortele išsiversti sudėtinga, grynuosius pinigus padalinkite mažesnėmis sumomis ir jas taip pat laikykite keliose skirtingose vietose.

Naudokitės išmaniais sprendimais. Išmanieji sprendimai, kaip, pavyzdžiui, „Swedbank“ išmanioji programėlė, suteikia daugiau galimybių valdyti savo korteles ir banko sąskaitoje esančias lėšas kelionėje.

Naudodamiesi programėle galite įjungti ir išjungti pasirinktą mokėjimo kortelę, akimirksniu papildyti kortelę lėšomis iš kitos sąskaitos. Be to, galite patogiai stebėti kasdienį lėšų judėjimą ir, kilus įtarimams, laiku apie tai informuoti banką.

Kišenėje turėkite smulkių kupiūrų ar monetų. Patariame su savimi turėti pinigų smulkioms išlaidoms. Jos pravers, kai užsinorėsite buteliuko vandens, ledų ar prireiks įsigyti viešojo transporto bilietėlį. Taip nereikės kas kartą traukti piniginės.

Net jei ir taptumėte kišenvagio auka – jūsų praradimas, kaip ir jo grobis, nebus didelis, o piniginė su mokėjimo kortelėmis ir kitais dokumentais išliks saugi.

Pasirūpinkite kelionės draudimu. Skubi medicininė pagalba užsienio šalyse gali kainuoti itin daug, todėl vykstant į bet kokią kelionę verta iš anksto apsidrausti. Turintys kredito kortelių šiuo atveju gali būti ramūs – daugelis bankų jiems užtikrina medicininių išlaidų draudimą.

Pavyzdžiui, kredito korteles turintys „Swedbank“ klientai kartu su savo šeimos nariais kelionėse apdraudžiami nuo 50 tūkst. iki 500 tūkst. eurų siekiančia medicininių išlaidų draudimo suma. Tuo metu aukštesnio lygio kredito kortelės turi platesnę draudimo apsaugą, į kurią įeina draudimas nuo nelaimingų atsitikimų, civilinės atsakomybės draudimas.

Taip pat tokių kortelių turimas draudimas kompensuos išlaidas esant nesklandumams, tokiems kaip atšaukta ar nutrūkusi kelionė.

Brangius daiktus laikykite viešbučio seife. Jeigu galvojate, kad visi jūsų vertingi daiktai už užrakintų viešbučio durų bus saugūs, klystate.

Dažnai viešbučio administracija neatsako už kambariuose paliktų daiktų saugumą, jeigu jie nebuvo patalpinti į specialų seifą. Todėl pasinaudokite seifu vertingiems daiktams ir dokumentams, ypač tuo atveju, jei viešbutyje apsistojote ilgiau negu vienai nakvynei ir kambaryje ketinate nebūti ilgesnį laiką.

Apsaugokite ir savo pirkinius. Iš kelionės grįžote ne tik su daugybe malonių įspūdžių, bet ir išskirtiniu pirkiniu? Jei už jį mokėjote kredito kortele, prireikus greičiausiai galėsite pasinaudoti pirkinių draudimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją