Tokia išvadą jis padarė pabendravęs su keliais šimtais turtingų žmonių. Milijonieriaus įsitikinimu, ne visi moka išnaudoti savo potencialą.

Businessinsider.com pateikia 10-ies požymių sąrašą, kuris padės suprasti, ar nesate tarp tų, kuriems nelemta praturėti.

1. Dirbate sunkiai, o ne sumaniai

Jau mokykloje išmokstama, kad sunkiu darbu galima daug pasiekti ir užsitikrinti turtingą gyvenimą, tačiau vienas žymiausių Amerikos finansų ekspertų Ricas Edelmanas su šia mintimi nesutinka:

„Tai tik pusė pasakojimo. Jei viskas, ką darote – tik sunkus darbas, niekada netapsite pasiturinčiais. Nepakanka daug dirbti, norint atsidėti pinigų.“

R. Edelmano teigimu, norint užsitikrinti finansinę gerovę, reikalingas ir sumanumas. Jis pataria išmintingai investuoti į akcijas arba į pensijų fondą – taip pinigai uždirba pinigus.

„Galia investuoti, per daug nerizikuojant. Tam nereikia daug pastangų. Galima investuoti neskiriant per daug laiko“, – teigia R. Edelmanas.

2. Stengiatės taupyti, o ne uždirbti

S. Sieboldas įsitikinęs – reikia stengtis ne tik taupyti, bet ir daugiau uždirbti. Anot jo, taupyti svarbu, bet turtingi žmonės daugiau dėmesio skiria uždarbiui.

„Žmonės praleidžia svarbiausias savo galimybes, karpydami akcijų kuponus“, – teigia milijonierius.

Žinoma, nereikia pamiršti taupumo, bet jei norite būti turtuolis, koncentruokitės ne į tai, kaip sutaupyti, o kaip daugiau uždirbti.

3. Perkate daiktus ne pagal kišenę


Jei gyvenate išlaidaudami, ne pagal galimybes, netapsite turtingi. Net jei ėmėte daugiau uždirbti ar gavote premiją, tai ne pagrindas išlaidauti.

„Nusipirkau pirmą prabangų laikrodį tik tada, kai mano verslai ir investicijos jau generavo stabilias ir saugias pajamas. Tapęs milijonieriumi tebevairavau „Toyota Camry“, – prisimena JAV žinomas verslininkas Grantas Cardone‘as.

4. Jūs tenkinatės pastoviu atlyginimu

S. Sieboldo teigimu, viduriniosios klasės atstovai džiaugiasi laiku gavę fiksuotą ar valandinį atlyginimą, o turtingieji mieliau gauna atlygį už rezultatą, dažniausiai jie patys sau direktoriai.

„Tai nereiškia, kad tarp lyderių nėra tokių, kurie laukia atlyginimo dienos, kita vertus, akivaizdu, kad daugeliui šis kelias į milijonus yra pats lėčiausias, nors ir saugus.

Patys geriausi žino, kad dirbant sau, galima daug greičiau pasiekti finansinių laimėjimų“, – sako S. Sieboldas.

Jis pabrėžia, kad sėkmingi žmonės patys mėgina kurti savo verslus ir išbando laimę, kol masių atstovai džiaugiasi vidutiniu finansiniu stabilumu, kurį garantuoja nors ir kuklus, bet vis tik atlyginimas.

5. Nepradėjote investuoti

Vienas veiksmingiausių būdų užsidirbti – investuoti, o kuo anksčiau pradėsite – tuo geriau.

„Milijonieriai kasmet investuoja vidutiniškai 20 proc. savo pajamų. Jų turtas matuojamas ne pagal tai, kiek jie kasmet uždirba, o pagal sumas, kiek jie sugeba išsaugoti ir investuoti“, – rašė verslininkas Ramitas Sethis savo labai populiarioje knygoje „Aš išmokysiu tave būti turtingu“ („I Will Teach You to Be Rich“).

Norint investuoti nereikia būti finansų ekspertu ar vartoti įmantrų ekonominį žargoną, nereikia būti kilus iš įtakingos šeimos, nereikia nė uždirbti įspūdingų sumų.

6. Stengiatės įgyvendinti ne savo svajones

Jei norite, kad jums sektųsi, turite mėgti savo veiklą – vadinasi, reikia siekti savo svajonių. Daugybė žmonių stengiasi įgyvendinti kažkieno kito, pvz., tėvų, svajones, sako Thomasas Corley‘is, penkerius metus tyrinėjęs milijonierių gyvenimą.

„Jei bandai įgyvendinti kito svajonę, sieki ne savo tikslų, būsi nepatenkintas pasirinkta profesija“, – rašo jis savo knygoje „Pakeisk savo įpročius, pakeisk savo gyvenimą“ („Change Your Habits, Change Your Life“). – Jūs nebepajėgsite našiai dirbti, tai turės įtakos finansams. Būtina kažkam jausti aistrą, be to sėkmė neįmanoma.“

7. Retai išeinate iš savo komforto zonos

Jei norite būti turtingas, sėkmingas, pirmauti gyvenime, turite įprasti prie nežinomybės, diskomforto. Turtingiems žmonėms netikrumas yra komfortiškas.

„Psichinis, psichologinis ir emocinis komfortas – bazinis viduriniosios klasės mąstymas, – teigia S. Sieboldas. – Pasaulinės klasės lyderiai anksti įsisąmonina, kad būti milijonieriumi nėra lengva, o komforto poreikis gali trukdyti. Jie išmoksta justi komfortiškai ir veikti vyraujant nežiniai.“

Turtingi žmonės žino, kad norint būti turtingu, reikia įveikti baimę ir pamatuotai rizikuoti.

8. Nežinote, ką veiktumėte su pinigais

Jei norite praturėti, šis procesas būtų lengvesnis ir smagesnis, jei turėtumėte konkretų tikslą, prieš kurdami konkretų finansinį planą.

Norite nusipirkti namą? Gyventi užsienyje? Keliauti kartą per mėnesį? Mėgautis aprūpinta senatve? Užsirašykite šiuos tikslus.

Milijonieriumi tapusio T. Harvo Ekerio teigimu, norint praturtėti, reikia drąsos, žinių, pastangų, bet tai įmanoma, turint tikslus ir aiškią viziją.

„Dauguma žmonių negauna, ko nori, pirmiausia todėl, kad jie nežino, ko nori“, – sakė jis. – Turtingi žmonės puikiai žino, kad nori turto.“

9. Išleidžiate, o tada taupote tai, kas liko

Piggy bank

Pirmiausia sumokėkite sau, tik paskui kitiems.

„Vos gavę uždarbį dauguma žmonių pirmiausia skuba sumokėti sąskaitas už nuomą, padengti kreditinės kortelės išlaidas, pervesti pinigus už telefono ryšį ir sumokėti mokesčius valstybei“, – knygoje „Automatinis milijonierius“ („Automatic Millionaire“) rašo Davidas Bachas ir pabrėžia, kad tai anaiptol nėra teisingas būdas tvarkyti savo finansus.

Pasak jo, gavus algą, protingiau dalį jos iš karto pervesti į kokį nors fondą. Sumos dydis sudaromas kiekvieną dieną atidedant tiek, kiek gaunama už vieną darbo valandą. Šį procesą patartina automatizuoti. Laikui bėgant investuotos sumos išaugs dėl sudėtinių palūkanų.

10. Galvojate, kad negalite būti turtingas

S. Sieboldo teigimu, dažnas galvoja, kad turtai – privilegija, kuria apdovanojami tik tie, kuriems pasiseka. Iš tiesų kapitalistinėje santvarkoje kiekvienas žmogus turi tokias pat teises ir galimybes tapti turtingu, jei siekia sukurti kažką, kas bus vertinga ir kitiems.

„Iš pradžių paklauskite savęs: „O kodėl ne aš?“. Tuomet kelkite sau didelius tikslus ir galvokite plačiau. Kodėl gi neuždirbus milijono?“ – aiškina milijonierius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)