Kapliškiai žuvininkai savo turtą labiausiai saugo nuo žuvis mėgstančių paukščių. Jie daro dvejopą žalą: vieni skuba sulesti į tvenkinius subertą pašarą, skirtą žuvų maitinimui, o kiti - negailestingai gaudo pačias žuvytes.

Prie garsų greitai pripranta

Daugiausia žuvies pasigrobia dančiasnapiai. Šie triukšmingi paukščiai taip vadinami, todėl, nes jų snapai turi aštrius raginius dantelius. Dančiasnapiai žuvis gaudo nardydami 3-5 metrų gylyje. Tačiau šie paukščiai Kapliuose svečiuojasi iki čia esančius tvenkinius užkloja ledas, vėliau jie išskrenda į šiltesnius kraštus. Kaplių tvenkiniuose žuvauja ir pilkieji bei baltieji garniai. Čia taip pat galima sutikti ir kelis jūrinius erelius.

Jau keleri metai tvenkinius pamėgo kormoranai, o pernai vasarą čia laiką puikiai leido net trisdešimt dvi gervės. Jei paukščiai žuvį gaudytų tvarkingai, tai būtų pusė bėdos, tačiau jie daug nuostolių pridaro sužeisdami žuveles. Tada atsiranda pavojus plisti ligoms. Su paukščiais bandoma kovoti vasarą juos baidant dujinėmis patrankomis, bet tai labai laikina priemonė. Antys ir gulbės visai nebijo jų šūvių, o kiti paukščiai labai greitai pripranta prie triukšmingų garsų.

„Kad ir kaip kenčiame nuo paukščių, kiekvieną pavasarį su nekantrumu laukiame jų grįžtančių. Jau dabar aplankydamas tvenkinius stebiu perėti besiruošiančias gulbes, sugrįžusį jūrinį erelį, drąsiai antis vaikantį kormoraną", - sako A. Šurkus.

Dėmesys žuvivaisai

Bendrovėje „Kaplių žuvys" treji metai auginamos tik ekologiškos žuvys, turinčios gerą vardą ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Lenkijoje. Net patys priekabiausi specialistai pastebi, kad kapliškių išvestos karpių veislės auga labai gerai ir pasižymi atsparumu ligoms.

„Pasikeitus akcininkams pasikeitė ir bendrovės veiklos kryptis. Mes atsisakėme prekinių žuvų auginimo, o atsigręžėme į įžuvinimą. Išanalizavę rinką savo darbo prioritetu pasirinkome žuvų veisimą. Kadangi pastaruosius dvejus metus įžuvinimo medžiaga tapo paklausi, tai jai ir skiriame visą dėmesį atsisakę prekinių karpių auginimo. Pas mus iki vienų ar dvejų metų auginami karpiai, karosai, lynai, starkiai, amūrai plačiakakčiai, kitos žuvys, kurios skirtos įvairiems vandens telkiniams įžuvinti", - vardija bendrovės vadovas.

Pasak „Kaplių žuvų" direktoriaus, per metus parduodama apie 100 tonų įžuvinimo medžiagos. Vieni pirkėjai perka mažytes lervutes. Tačiau jos lepios, tad jų išlieka tik apie 30 procentų. Paklausūs būna vienerių metų karpiukai, sveriantys iki 50 gramų. Jų išlikimas gerokai didesnis - iki 90 procentų. O pačios atspariausios yra dvejų metų žuvytės, sveriančios nuo 150 iki 500 gramų.

„Vieni perka pigesnes, kiti brangesnes žuvis. Pirkėjų poreikiai gana skirtingi. Dabar vis dažniau sulaukiame klientų, kurie nori greito rezultato. Tokiems siūlome dvimečių didesnių karpiukų. Juos pavasarį išleidus į savą tvenkinuką liepos pabaigoje jau galima žvejoti", - sako A. Šurkus.