Didžiausias kąsnis tenka vokiečiams

Turkijos žemės ūkyje sukurtos darbo vietos sudaro 35 proc. visų šalies darbo vietų. Ši ūkio šaka sukuria 14 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Maždaug 1,2 mln. hektarų žemės plote iš viso išauginama 30 mln. t daržovių. Kasmet gamyba didėja 3,5 proc. Net 75 proc. šviežių daržovių sunaudojama šalies viduje, 22 proc. perdirbama ir tik 3 proc. eksportuojama, tačiau pusė perdirbtų daržovių taip pat eksportuojama.

Turkijos statistikos instituto duomenimis, didžiausią 2010 m. šalies vaisių ir daržovių metinės produkcijos dalį sudarė pomidorai – jų užauginta 10,8 mln. t. Melionų užauginta 5,5 mln. t, bulvių – 4,5 mln. t, vynuogių – 3,8 mln. t, obuolių – 3 mln. t, svogūnų – 2 mln. t, pipirų – 1,9 mln. t, o agurkų ir apelsinų – po 1,8 mln. t. Palyginimui: Lietuvoje bulvių užauginta 0,7 mln. t, obuolių – 0,07 mln. t, svogūnų – 0,03 mln. t.

Pagrindiniai daržovių auginimo plotai yra kurortiniuose Viduržemio ir Egėjo jūrų regionuose bei Marmaros pakrantėse. Antalijos regiono, kuriame yra ir lietuvių pamėgtas Alanijos kurortas, žiemos periodu (žiemos mėnesiais laikomi 7 mėnesiai nuo spalio iki gegužės) vaisių ir daržovių pardavimai sudaro net 70 proc. visos Turkijos pardavimų. Šiame indėlyje Alanijos apylinkių „duoklė“ – 20 proc.

H.Parlajukselis Alanijos centrinio turgaus didmenos skyriui vadovauja jau 23 metus. „Mūsų klientai yra atvykėliai iš kitų miestų, kurie nėra turtingi vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, sostinės Ankaros turgūs, halės ir kitos prekybos vietos. Taip pat produkciją eksportuojame – daugiausia į Vokietiją, Bulgariją ir Rumuniją“, – pasakojo H.Parlajukselis ir pridūrė, kad visa išvežama produkcija atitinka ES keliamus reikalavimus.

Alanijos centrinio turgaus didmenos skyrius primena Kauno urmo bazę, tik čia viskas priklauso savivaldybei. Alanijos bazė turi

62 angarus-parduotuves, kuriose dirba 300 darbuotojų. „Dar 15 žmonių dirba administracijoje. Parduotuvės yra savivaldybės nuosavybė, kuri jas nuomoja. Savininkai moka nuomą ir 1 proc. nuo metinės apyvartos į savivaldybės biudžetą, – pasakojo direktorius. – Be mūsų bazės, dar yra trys poskyriai (mažosios bazės).“

Perteklių „karpo“ kainų svertais

Pasak vadovo, daugiausia prekiaujama vietiniuose Alanijos ūkiuose išaugintais bananais, apelsinais, baltažiedžiais liandros vaisiais – mušmalomis (jų sezonas prasideda gegužės mėnesį). Iš daržovių čia itin daug užauginama pomidorų, taip pat agurkų, baklažanų, šparaginių pupelių. Pagrindinės eksportuojamos daržovės yra pomidorai ir agurkai.

Metinė vaisių ir daržovių pardavimo apyvarta mažosiose bazėse siekia 100 tūkst. t. „15 tūkst. t produkcijos keliauja į užsienį. Iš likusių 85 tūkst. t vaisių ir daržovių 70 proc. produkcijos (59 500 t) keliauja į kitus Turkijos miestus ir regionus“, – aiškino direktorius. Tokių didmenininkų, kaip H.Parlajukselio vadovaujamas skyrius, visame Antalijos regione yra 24, tad tenka konkuruoti ir vidaus rinkoje.

Turkija užsiaugina visų rūšių vaisių ir daržovių, tačiau jei pasitaiko prasti ir nederlingi metai, tenka iš užsienio įsivežti tam tikrų atogrąžų vaisių. Pavyzdžiui, kiviai čia auginami savo reikmėms ir jų užtenka vos 3 mėnesiams.

Paklaustas, kaip elgiamasi su daržovių pertekliumi, H.Parlajukselis sakė, kad naudojami kainų svertai. „Ūkininkams pradėjus per daug auginti tam tikrų daržovių, nustatome mažesnes jų supirkimo kainas, ir kitais metais didelio daržovių pertekliaus nebebūna. Ūkininkai žino, kad gali tekti produkciją parduoti vos ne už savikainą, tad rizikuoti nelinksta“, – pasakojo direktorius. Ekologiškų ūkių produkcija, pasak H.Parlajukselio, į bazes nepatenka, nes ūkininkai tiesiogiai bendrauja su prekybos centrais ir jiems parduoda savo derlių.

Už kiaušinį – pusantro lito!

Su didmenos skyriaus direktoriumi lankėmės ir didžiausiame Alanijoje penktadieniniame turguje, dėl kurio specialiai uždaromos kelios gatvės. Čia siūloma gausybė šviežių daržovių, vaisių, riešutų ir prieskonių. Šiuo metu Alanijos regione – apelsinų, bananų, špinatų, brokolių ir šiltnaminių braškių sezonas, tad šie vaisiai, uogos ir daržovės į turgų keliauja ką tik nuskinti.

Gana aukštos kopūstų ir cukinijų kainos. Taip yra todėl, kad šiuo metu šviežių šių daržovių neįsigysite, jos dera vasaros mėnesiais. Dabar ir obuolių šviežių nėra. O špinatų nerasite vasarą. Žiediniai kopūstai, įvairios prieskoninės žolelės auginamos visus metus. Citrusinių vaisių čia surenkami net 3 derliai per metus.

Šiais metais buvo itin šalta žiema, teko kūrenti šiltnamius, tad apskritai daržovių kainos kiek ūgtelėjusios.

10 paukštyno kiaušinių turguje kainuoja 3,4 Lt – dvigubai pigiau nei Lietuvoje, o ūkininkų produkcija čia brangesnė – už vieną „laimingų“ vištų kiaušinį prašoma beveik pusantro lito!