Po to, kai premjeras Algirdas Butkevičius, grįžęs iš susitikimo su žemės ūkio eurokomisaru Philu Hoganu pranešė, kad pienininkai gali tikėtis ir 50 mln. eurų paramos iš Europos Sąjungos (ES) fondų šiemet, o Prezidentė Dalia Grybauskaitė tokia suma suabejojo, Lietuvos pieno gamintojų tarybos pirmininkas Jonas Vilionis teigia esąs pasiruošęs viskam.

„Mums jau nėra kur trauktis. Tas, kuris vien ant karvių, tai jam jau „šakės“, – sakė ūkininkas.

J. Vilionis teigė, kad antradienį vyks į susitikimą su A. Butkevičiumi, o po to ruošiasi į Briuselį, kur rugsėjo 7 dieną protestuos per ES žemės ūkio ministrų tarybos posėdį dėl pienininkų problemų.

„Vyks apie 30 žmonių, be to, mes įstoję į tarptautinę pieno gamintojų asociaciją“, – priminė pašnekovas.

Variantų turi

Pienininkai jau anksčiau yra užsiminę, kad jeigu negaus pakankamai paramos pradės kelių blokadą. J. Vilionis sutiko, kad tokia priemonė būtų radikali, tačiau jos neatsisako.

„Dar nesame apgalvoję, kuriuos kelius blokuosime. Pavyzdžiui, gali kiekviename šalies rajone išvažiuoti technika. Galime ir prie Prezidentūros atvažiuoti. Gali būti ir toks variantas, kad „Maximoje“ karvės bus paleistos“, – kalbėjo ūkininkas.

Į Prezidentūrą J. Vilionis nusitaikęs dėl to, kad D. Grybauskaitė nevertina premjero pastangų padėti pienininkams.

Į prekybininkus – nes nepavyksta jų sureguliuoti. Esą jie visada pasiima, „kas jiems priklauso“, nesvarbu, pieno gamintojams sunku ar lengva. „Ir tuos perdirbėjus jie savotiškai pasiglemžę“, – tikino J. Vilionis.

Parduoda karves

J. Vilionis pasakojo, kad žmonės iš nevilties jau parduoda karves. „Vienas Alytaus rajono ūkininkas 200 karvių likvidavo – visą fermą. Kitas karves lenkai išsiveža. Bus taip, kad nebus lietuviško pieno čia, atsiveš gal, dar geriau taip. Ūkininkai tai nekalti dėl Rusijos embargo. Bankai nelaukia, reikia kreditus grąžinti. Žmonės buvo pasiėmę paskolas programoms įvykdyti, o iš ko atiduoti?“ – dėstė jis.

Pernai Europos Komisija Lietuvai skyrė 14 mln. eurų nuo embargo nukentėjusiems pieno gamintojams – mažiau nei pusę prašytos sumos.

Vidutinė superkamo pieno kaina Lietuvoje per metus smuko 23,5 proc., o ūkininkų pajamos už parduotą pieną sausį–liepą buvo apie 30 proc. mažesnės nei prieš metus.

Pieno kainos pastaruoju metu krito visame pasaulyje. Tai vyko dėl trijų priežasčių: ekonomikos lėtėjimo didžiulėje Kinijos rinkoje, kur pieno paklausa prieš tai augo labai sparčiai; kvotų panaikinimo ES, kas leido didiesiems gamintojams Vokietijoje ir Olandijoje padidinti savo eksporto apimtis; Rusijos embargo produktams iš ES, kuris buvo įvestas kaip atsakas Vakarų sankcijoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)