Daug žinoti ir mokėti reikia, kad iškeptum skanią naminę duoną. Tad šeimininkės, turinčios tautinio paveldo sertifikatą, įdėmiai klausosi atėjusieji į Arklio muziejų. Duonos kepimas – populiariausia šio muziejaus programa.

Būtent edukacinės programos pritraukia lankytojus ir ne sezono metu.

„Reikia plėsti, įtraukti daugiau amatų. Kitąmet bandysiu ir su margučiais pažaisti, prieš šventes marginimą įvairų parodyti. Gal gausiu sertifikatą“, – sumanymais dalinasi muziejininkė Rita Vasiliauskienė.

Muziejus turi ir audimo, kalvystės, keramikos, kitų amatų meistrų, kurie dėl patalpų stokos žiemą negali demonstruoti ką sugeba, ankštoka ir lankytojams.

Anykščių savivaldybė, kuriai priklauso šis muziejus, kreipėsi paramos amatų centrui. Prieš kelias dienas sužinota, kad patalpoms ir įrangai įsigyti skirta beveik 660 tūkst. litų.

„Tikiuosi, kad nors ir sudėtinga statybininkams dirbti, bet kitų metų pradžioje ką galės, jie pradės daryti. O pavasariop darbai įsibėgės ir per 2011 metus bus projektas įgyvendintas, rekonstruoti 3 pastatai, bus įsigyta įranga ir amatų centras išsiplės“, – teigė Arklio muziejaus direktorius Antanas Verbickas.

Tarp atrinktųjų – ir Kuršėnų puodžiai, Prienų, Kelmės bei Plungės rajono, Platelių tradicinių amatų centrai. Kiekvienam jų kurtis skirta beveik po 700 tūkst. litų.

„Tai nepaprastai svarbu, nes europiniai pinigai, kurie ateina į Lietuvą ne tik šioje srityje, matome, kad ne visada įsisavinami pačiu geriausiu būdu. Tai šiuo kartu, turiu šviesią viltį, kad įvyktų taip, kaip planavom ir kaip to norime. Šiandien esantys amatai ir žmonės, gebantys tai daryti, ir yra ten, kur planuojami tradicinių amatų centrai“, – sakė Kultūros ministerijos Regionų skyriaus vedėja Irena Seliukaitė.

Iš Kaimo plėtros programos kitais metais bus suteikta parama dar 11 tradicinių amatų centrams steigti. Žemės ūkio ministerija ragina savivaldybes teikti paraiškas konkretiems projektams. Jų įgyvendinimui savivaldybėms tereikės skirti tik dešimtadalį savų lėšų.