O kur nereikės, jei žmogus nori ką nors turėti. Pastaruoju metu ūkininkę kankina vis užgriūvančios keistos nelaimės ūkyje. Ypač sukrėtė balandžio pabaigoje įvykęs gaisras: jei ūkininkė nebūtų greitai sugrįžusi iš laukų, būtų sudegę visi galvijai.

Giniškėse - jau daugiau kaip dešimtmetį

Giniškių kaime A.Kirkliauskienė vienkiemio sodybą nusipirko daugiau nei prieš dešimt metų. Iš pradžių gyveno tuščiuose dėdės namuose tos pačios Daugų seniūnijos Rimėnų kaime. Tačiau Asta visąlaik galvojo apie savo sodybą, kurioje galėtų ūkininkauti.

Kaip sako jos mama Marytė Treinavičienė, kolūkių laikais buvusi kiaulių fermos Lačionyse Pivašiūnų seniūnijoje vedėja, Astutė nuo mažumės sakydavo dirbsianti su gyvuliais. Ir mamai, ir aplinkiniams keisti atrodė tokie mergaitės norai, tačiau jiems vis dėlto buvo lemta išsipildyti.

Kai prieš penkiolika metų gimė sūnus Karolis, už vaiką gautus pinigus ir dar susitaupytus - iš viso 300 litų - panaudojo pirmai karvei nusipirkti. Nuo šio pirkinio prasidėjo Astos ūkininkavimas.

Sodybą Giniškėse ūkininkė su gyvenimo draugu įsigijo už santaupas ir iš „Pieno žvaigždžių“, kuriai tuomet pardavė pieną, paimtą paskolą. Sodyba buvo apleista, tad ją teko imtis atstatyti beveik iš naujo. Pirmiausia pasistatė ūkinius pastatus, dabar jau suręstas ir naujas gyvenamasis namas, į kurį šeima dar nesikelia, mat nebaigta apdaila.

Ūkininkė laiko per 50 galvijų, iš jų daugiau kaip 20 karvių. Ūkyje – būrys paukščių. Paršai tik sau auginami, nes parduoti neapsimoka. „Mano Asta labai darbšti, tokių žmonių paieškoti reikia. Aš kartais net pati stebiuosi jos darbštumu“, – dukrai pagyrimų negaili mama, septyneri metai gyvenanti ir dirbanti Vokietijoje, kur įgijo kojų medicininės priežiūros specialybę, turi šios paslaugos teikimo kabinetą.

Pati vairuoja žemės ūkio techniką

Kad mama pagrįstai giria dukterį už darbštumą, liudija keletas šios poelgių. Kai tik gimė dabar jau devynmetė dukra Orinta, Asta ne tik pati ją augino, bet ir įstojo į tuometį Žemės ūkio universitetą, neakivaizdiniu būdu baigė agronomiją. Moteris nusprendė ne tik žinių, bet ir aukštojo mokslo diplomą įgyti.

Mokslai ypač pravertė teikiant paraiškas gauti europinę paramą dėl augalininkystės ūkio modernizavimo, dėl šios paramos dalyvaujant Pieno ir Nitratų direktyvose. Gavusi apie 150 tūkst. litų europinės paramos, ūkininkė įsigijo žemės ūkio technikos, pieno šaldytuvą, melžimo aparatus, mėšlo šalinimo transporterį.

Šiandien jauna ūkininkė turi visą pašarų ruošimo, žemės dirbimo techniką, keturis traktorius. Ši technika labai reikalinga, nes Asta su šeima dirba daugiau kaip 100 hektarų nuosavos ir iš valstybės nuomojamos žemės.

„Tokią pat modernią techniką aš matau ir pas vokiečių ūkininkus. Asta tikrai stengiasi šiuolaikiškai ūkininkauti, tvarkytis sodybą“, – mama vėl negaili pagyrų dukrai.

Žemės ūkio techniką Asta vairuoja pati. Ne tik traktorius, sėda ir prie kombaino vairo važiuodama kulti javų. „Ūkyje reikia daug darbų mokėti, jei nenori žmonių samdyti. Mes daug dirbame, daug kas mums sekasi, gal kai kas ir pavydi. Aš dar dirbu „Dzūkijos piene“ pieno punkto vedėja ir surinkėja. Papildomas litas, uždirbamas ne tik iš ūkio, irgi praverčia“,– sako A.Kirkliauskienė.

Nelaimės persekioja nuo užpraėjusių metų

Regis, A.Kirkliauskienės ūkyje ir šeimoje viskas gerai. Visi stengiasi daug ir draugiškai dirbti. Prieš vienuolika mėnesių šeima susilaukė trečios atžalos – Kornelijos. Tačiau kai balandžio pabaigoje ūkį aplankė gaisras, Asta prisiminė ir kitas nelaimes. O jos užgriuvo užpraeitais metais.

Tada vasarą laukuose, netoli namų, rado 30 šienainio ritinių supjaustyta plėvele. Patirta apie 1,5 tūkst. litų nuostolių, nes į ritinius susuktas pašaras sugedo. „Pranešėm policijai, bet kaltininkai nebuvo rasti. Pernai stovėdamas kieme sugedo galingas traktorius. Į tepalo baką pripilta kažkokios chemijos. Visos sistemos išplovimas kainavo apie 2 tūkstančius litų. Į policiją nesikreipėm, nes, pagalvojom, vis tiek nepadės“, – pasakojo Asta.

Šiemet balandžio 24-ąją apie 14 valandą ūkininkė išvažiavo dirbti į laukus Šiukščiakalnio kaime. Grįžusi namo iš karto pajuto dūmų kvapą. Pamanė, gal dega žolė. Tačiau netrukus pamatė atidarytas garažo duris, jame – pilna dūmų, kažkas smilksta. Labiausiai išgąsdino degantis garažo langas.

„Pasikvietėm kaimynę su broliu, puolėm gesinti ugnies, nešti daiktų iš garažo. Gerai, kad nespėjo užsidegti dujų balionas. Tuomet tikriausiai būtų užsiliepsnojęs ir tvartas su gyvuliais, nes jie dar nebuvo išginti į laukus, o garažas – šalia tvarto“, – prisiminė A.Kirkliauskienė.

Nuostolius įvertino 4 tūkst. litų

Ūkininkė gaisro nuostolius įvertino 4 tūkst. litų. Apdegė suvirinimo aparatas, galandimo staklės, elektrinis šlifuoklis, aprūko garažo vidus, kiti smulkūs daiktai.

Asta apie gaisrą pranešė ugniagesiams. Kadangi pasakė jį užsigesinusi, įvykio apžiūrėti atvyko du specialistai iš Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus.

Pasak įvykyje buvusios šio skyriaus vyriausiosios specialistės Loretos Cibulskienės, įtartas tyčinis padegimas, spėjama, kad gaisras prasidėjo nuo kažkuo apipiltos tuščios šuns būdos: ji buvo visa sudegusi, likusi tik skarda. Ugniagesiai dėl įtariamo tyčinio padegimo iškvietė policijos pareigūnus. Šie ilgokai neatvyko, todėl ugniagesiai nusprendė jų nebelaukti.

„Aš buvau nustebinta policininkų abejingumo. Jie man pasakė, kad dėl tyčinio padegimo nieko neįrodysiu. Parašiau pareiškimą dėl gaisro, nurodžiau du įtariamus asmenis, o jie tepasakė: tirsim, žiūrėsim. Tada jiems atsakiau: jei taip abejingai žiūrėsit, kitąkart gali būti ir aukų“, – bendravimą su policijos pareigūnais prisiminė Asta.

Tarp įtariamųjų A.Kirkliauskienė yra nurodžiusi ir vieną savo giminaitį, kurio sūnus dirba Alytaus policijoje, o pastaruoju metu, anot ūkininkės, tas giminaitis jai kviečia įvairias komisijas. Moters manymu, galbūt tai ir lėmė apsilankiusių policininkų abejingumą: „Aš jiems iš karto pasakiau, kad vieno iš mano nurodytų įtariamųjų sūnus yra policininkas.“

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus specialistės Simonos Ludavičiūtės teigimu, kitądien po gaisro Giniškių kaime, A.Kirkliauskienės ūkyje, pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamąjį kodeksą dėl turto sugadinimo ar sunaikinimo, už tai gresia areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų. Pareigūnės tvirtinimu, ikiteisminis tyrimas vyksta pagal visas procedūras, įvykyje apsilankę kriminalistai padarė viską, kas jiems priklauso.

Gaisro išgąsdintai jaunai ūkininkei šiandien svarbiausia, kad būtų nustatyti padegėjai, nes jei tai nebus padaryta, moteris įsitikinusi, jog jos ūkyje gali atsitikti kur kas skaudesnė nelaimė: „Jau darosi baisu gyventi. Nežinai, kur ieškoti pagalbos. Ir padegėjai dabar stebi, kuo baigsis policininkų tyrimas.“

A.Kirkliauskienė jau užsisakė stebėjimo kameras, kurias įsirengs ūkyje. Tai retas atvejis kaime, bet kitokio būdo apsiginti moteris nemato: „Tiesiog nebežinau nei kaip gintis, nei kaip kovoti. Pasirodo, šiandien ūkininkas turi ne tik daug dirbti, bet ir gintis nuo blogų žmonių. O skaudžiausia, kai iš valstybę, žmones turinčių ginti policijos pareigūnų nelaimėje pajunti jų tarsi bejėgiškumą, kai iš karto pasakoma tyrimo baigtis.“