Turgeliuose šiemet voveraičių litrą įsigyti galima už 6-7 litus. Pernai kainos svyravo nuo 5 iki 6 litų. Prekeiviai sako, kad grybų šią vasarą išdygo daugiau ir gerokai anksčiau nei įprasta. Manoma, kad grybams augti palanki drėgna vasara. Atėjus karščiams grybų randama mažiau nei birželio mėnesį.

Ne visi gyventojai grybus perka turgeliuose, kai kurie miško gėrybes renka patys. Prieš važiuojant grybauti svarbu žinoti kokie grybai valgomi, o kokie nuodingi. Ir pasirinkti tinkamą grybavimo vietą.

„Nerinkti grybų arti plentų, geležinkelių. Pasirinkti tokį atstumą, kad būtų maždaug 400-500 m, nes grybai yra linkę kaupti nuodingas medžiagas. Ir tada valgomi grybai tampa pavojingi sveikatai“, – pataria Šiaulių m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Asta Ivoškienė.

Nuodingi grybai – musmirė, rašalinis mėšlagrybis, nuodingasis nuosėdis ir kiti. Apsinuodijimo stiprumas nustatomas atsižvelgiant į laiką nuo grybų valgymo, per kurį atsiranda pirmieji simptomai. Sustreikuoti sveikata gali ir nuo valgomų, tačiau nešviežių grybų. Apsinuodijimui pasireiškus po 6 valandų ir daugiau, pavojus gyvybei didesnis.

„Ilgasis slaptasis laikas rodo pavojus gyvybei ir sveikatai didesnis. Jeigu pasireiškia apsinuodijimas pasireiškia vėmimas, pykinimas, viduriavimas, gali dvejintis akyse, žmogus mieguistas“, – teigia A. Ivoškienė.
Pajutus apsinuodijimo simptomų būtina kreiptis į medikus. Negalint to padaryti skambinti Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurui, kuris telefonu teikia informaciją visą parą.