Alfonsas Bargaila, Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas, įrodinėja, kad Europos Komisijos reglamentas otus leidžia gaudyti iki birželio 1 dienos.

"Mes šia teise ir norime pasinaudoti, - įrodinėja jis. - Menkių supirkimo kaina sumažėjo daugiau nei du kartus, stintų nebėra, o otai, kuriuos galime gaudyti vos vieną mėnesį per metus, yra vertingos ir gana brangios žuvys. Jų kaina visuomet būdavo vidutiniškai tris kartus didesnė nei menkių. Šiuo metu už otų kilogramą mokama nuo 10 iki 17 litų. Todėl uždrausti gaudyti šias žuvis, reiškia žlugdyti žvejus."

Ilgamečių stebėjimų duomenimis, būtent gegužės mėnesį per 20 proc. žvejų laimikio sudaro otai.

Otų žūklę nuo gegužės 15 dienos uždrausti rekomendavo Lietuvos valstybinio žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimų centro Klaipėdos žuvininkystės laboratorijos mokslininkai. Pasak laboratorijos vedėjo Šarūno Toliušio, gegužės pabaigoje-birželio pradžioje sušilus jūros vandeniui otai plaukia į priekrantę sušildyti savo ikrų. Jei tuo metu čia vyktų verslinė žvejyba, šios rūšies žuvų ištekliams būtų suduotas smūgis.

"Mes turime duomenų, kad šiemet pavasaris buvo ankstyvas ir jūros vanduo iki reikiamos temperatūros sušilo gan anksti, - sako Š.Toliušis. - Todėl pasinaudojome savo teise ir, norėdami sustabdyti populiacijos išnykimą, rekomendavome otų žvejybą uždrausti dviem savaitėmis anksčiau."

Š.Toliušio duomenimis, iki 1995 metų kasmet vidutiniškai būdavo sugaunama apie 40 tonų otų, 2005 metais jų sugauta mažiau - iki 20 tonų, o pastaraisiais metais sugaunama tik po 8-9 tonas šių žuvų. Žvejai prisimena, kad seniau per metus pavykdavo sugauti net iki 50-60 tonų otų. Pasak Š.Toliušio, Latvijoje verslinė otų žvejyba yra išvis uždrausta, o Lenkijoje juos galima gaudyti tik laive esant moksliniam darbuotojui.

Žvejai atšauna, kad šių žuvų sugaunama mažiau ne todėl, kad nyksta populiacija, o dėl to, kad Baltijos jūroje tinklus užmeta vis mažiau žvejų.

"Ir šiemet jau 15 įmonių pareiškė pasitrauksiančios iš verslo ir nori gauti joms priklausančias kompensacijas, - aiškina A.Bargaila. - Mažėjant žvejybos intensyvumui, sugautų žuvų statistika paremti mokslininkų teiginiai, neva nyksta otų populiacija, yra nieko verti."

Žvejus labiausiai piktina ne pats draudimas, o tai, kad mokslininkai savo rekomendacijas pateikė ne sausio, vasario mėnesiais, bet tik dabar, kai daugelis žvejybos įmonių įsigijo žvejybos įrankius, specialiai otams gaudyti tinkamus tinklus.