„Stengiamės operatyviai į šią informaciją reaguoti. Atvykome į Vilkaviškio r., Vištytį, patikrinti, kokia iš tiesų yra situacija, išsiaiškinti problemas, patikrinti, kaip vyksta sienos demarkavimo darbai. Susirinkome čia su projekto rangovais, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais, Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) atsakingais darbuotojais. Apžiūrėję teritoriją Lietuvos pusėje nepastebėjome jokių didelių problemų. O Rusijoje darbai beveik nejuda“, - sakė NŽT direktorė Daiva Gineikaitė. Ir priminė, kad siena turi būti baigta ženklinti jau šiais metais, o kitąmet turi būti pasirašyti visi dokumentai ir sutartys. 

„Deja, turime prielaidą, kad būtent to negalėsime padaryti, nes mūsų darbai vyksta daug greičiau nei Rusijos, abejojame, ar kaimyninė šalis per šiuos metus spės tiek padaryti kiek Lietuva. Nerealu, kad Rusija spės viską suženklinti, nes jie net neturi aparatūros, skirtos išvalyti zoną, reikalingą sienos apsaugai. Todėl susirinkome visi ir bandome išsiaiškinti, kokios dar gali būti kliūtys šiam projektui baigti.“, -  kalbėjo D. Gineikaitė. 

Į Vištytį, kur driekiasi pasienio ruožas su Rusija, taip pat atvyko NŽT direktorės pavaduotojas Tomas Ladukas bei Rizikų vertinimo departamento direktorius Marius Buja.

NŽT vadovams atliktus sienos demarkavimo darbus aprodė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas, štabo viršininkas pulkininkas Valentinas Novikovas, Lazdijų rinktinės vadas Virgilijus Raugalė bei kiti sienos apsaugos pareigūnai.

Pasak pulkininko V. Novikovo, sutartis sienos demarkavimo darbams atlikti sudaryta su Šilutės UAB „Šilutės polderiai“. Bend­rovė atlieka darbus, susijusius su ženklų juostos valymu, ženklų patrulinio tako, pėdsakų juostos įrengimu ir jame pasitaikančia infrastruktūra (pralaidos, tilteliai), viso projekto vertė siekia daugiau kaip 2,7 mln. litų. Šios įrengiamos pasienio apsaugos juostos plotis siekia apie 13 metrų, ilgis – per pusantro šimto kilometrų. 

Per Vištyčio ežerą kas 400 m siena paženklinta plūdurais, per 8 km jų iš viso yra 23. Nuo Ramoniškių kontrolės punkto iki Nemuno liko atlikti darbų lygiai 4 km iš 153 km, kuriuos Lietuva jau įrengė ir beliko tik apdailos detalės. Pulkininkas V. Novikovas abejojo, kad Rusija sugebės per šiuos metus atlikti tiek, kiek Lietuva, tad sienos demarkavimo problemų gali kilti ne iš Lietuvos, bet iš kaimyninės šalies pusės.