„Ir pernai, ir užpernai rugsėjo mėnesį vaisinių muselių buvo gausu, - sako Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos mokslininkė Elena Survilienė. - Kadangi rusėjo orai šilti, o soduose ir daržuose užderėjo derlius, muselėms veistis susidarė puikios sąlygos".

Paprastosios vaisinės muselės (Drosophila melanogaster) priklauso dvisparnių vabzdžių šeimai, jos labai smulkios (kūnas 3,5 mm ilgio), greitai dauginasi ir yra labai vislios. Vystymosi periodas nuo kiaušinėlio iki suaugėlio teužtrunka apie 5 dienas (priklausomai nuo aplinkos temperatūros: 25 oC temperatūroje lervos vystosi dvigubai greičiau negu 18 oC temperatūroje). Drozofilų kiaušinėliai yra labai mažučiai, vos 0,5 mm ilgio. Iš jų išsiritusios lervos iki suaugėlio stadijos vystosi pūvančiose ir rūgstančiose augalų liekanose.

Ar įmanoma nuo šių įkyrių muselių apsiginti? Pirmiausia, nereikia laikyti atvirų šiukšlių maišų, lėkštėse sudėtų įvairių vaisių, pomidorų, vyno, alaus, šampano, sulčių. Visus šiuos produktus reikia laikyti sandariai uždarytus (geriausia - šaldytuve). Be to, muselės mėgsta ir pradėjusį rūgti vandenį vazose, į kurias pamerktos gėlės (ypač jurginai, saulėgrąžos). Tad vandenį reikėtų kuo dažniau keisti.

Galima pakabinti lipnių musgaudžių juostų, bet ant jų muselių kibs tik tada, kai tame pačiame kambaryje nebus labiau viliojančių kvapų ir skonių. Galima pasigaminti nesudėtingus „spąstus": į plastikinį butelį įpilti truputį obuolių sulčių, o patį butelį apvynioti lipnia juosta (lipniąja puse į viršų): sulčių kvapo priviliotos drozofilos pirmiausia tupia ant butelio ir čia prilipusios pasilieka. Kas išbandė, tikina, kad tai labai veiksmingas būdas.