„Nepaisant to, kad ledo storis praėjusią savaitę siekė 45 cm, pats ežeras nesaugus – yra vietų, kur didelės dumblo sankaupos, kas neleidžia ledui būti tvirtam. Antra, ten teka Šventoji – judantis vanduo“, - DELFI aiškino Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos atstovas Juozas Barisevičius.

Be to, pasak J. Barisevičiaus, ant ežero nėra reikalavimus atitinkančių apsauginių juostų – žirgas gali įsiveržti į žmonių minią. Štai hipodrome pasileidęs žirgas su vežimėliu bandė peršokti per užtvarą ir pernai.

Pašnekovo teigimu, varžybos ant Sartų ežero ledo nevyksta jau gerą dešimtmetį ir nebevyks ateityje. Ankstesniais metais yra buvę atvejų, kai į ežerą įlūžo ledą valę traktoriai. Nepaisant storo ežero ledo, šįmet varžybų organizatoriai dės įspėjamuosius ženklus nusprendusiems pasivaikščioti po ežerą ledu.

Šiųmetės varžybos gali būti vienos sniegingiausių ir šalčiausių. „2005 m. vykusios jubiliejinės lenktynės taip pat buvo šaltokos – lenktynių rytą spaudė 18 laipsnių šaltis. Užtat sniego šįmet bus daugiausia per pastaruosius metus“, - teigė J. Barisevičius.

Šįmet kainuos

Beje, šįmet nusprendę apsilankyti lenktynėse ir į jas atvykę automobiliu turės pakloti 10-30 Lt. Zarasų rajono savivaldybės tarybos sprendimu, prieš įvažiuojant į valstybės saugomą Sartų regioninio parko teritoriją (Dusetų miestas, Didžiadvario k. ir dalis Užtiltės k., Zarasų rajono savivaldybė) lauks vietinė rinkliava.

Už leidimą įvažiuoti lengvuoju automobiliu reikės sumokėti 10 Lt, įvažiavimas mikroautobusu kainuos 20 Lt, autobusu – 30 Lt.


J. Barisevičiaus teigimu, visos automobilių stovėjimo aikštelės bus nuvalytos, visi keliai bus prižiūrimi, valomi. Pernai lenktynėse sulaukta daugiau kaip 8 tūkst. automobilių, daugiau nei 60 tūkst. žmonių. Šįmet jų tikimasi sulaukti dar daugiau.

Kinkys Sibiro haskius

Kaip teigiama Žemės ūkio ministerijos pranešime, 104-osiose žirgų lenktynėse numatoma surengti 11 važiavimų, kuriuose lenktyniaus įvairaus amžiaus žirgai. Planuojama, kad šiais metais lenktynėse dalyvaus 75 ristūnai ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir iš Estijos, Latvijos. Besivaržysiantieji dėl geriausio vadeliotojo vardo turės įveikti 1 609 metrų ilgio trasą ir aplenkti praėjusių metų greičiausią ristūną Sakalą, vadeliotą Stanislovo Kėrio iš Varėnos rajono, Sartų hipodrome pasiekusį rekordą – 2,03,347 minutes.

Nugalėtojo laukia Žemės ūkio ministerijos įsteigtas „Didysis žiemos“ prizas. Neliks nuskriausti ir kiti dalyviai – be pagrindinio prizo, bus ir specialių, kuriuos įsteigė Seimo nariai, Sartų regioninio parko direkcija. Taip pat šių metų programoje numatytas tarptautinis važiavimas Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos prizui laimėti.

Lenktynės Sartuose neįsivaizduojamos be žiemos mugės, kurioje kiekvienas ras norimą suvenyrą, lauktuvių galės parvežti riestainių. Lankytojus linksmins ir sušalti neleis įvairūs meno kolektyvai iš visos Lietuvos.

Šventėje lauks ir 10 Sibiro haskių kinkinys. Ši arktinė kinkomųjų šunų veislė šiauriniuose kraštuose naudojami rogėms vilkti. Organizatoriai žada, kad pavadelioti būrį haskių norintys galės pabandyti.

Renginys „Sartai 2010“ prasidės 10 val. Iki iškilmingo ristūnų žirgų lenktynių atidarymo, kuris vyks 12 val., svečiai galės pasidžiaugti tautodailės muge ir liaudiškos muzikos koncertu. Pirmasis lenktynių startas numatomas 12.45 val., o iškilmingas nugalėtojų apdovanojimas – 15.30 val. Po renginio visi dalyviai ir svečiai kviečiami į Dusetų dailės galeriją pasigrožėti paroda „Žirgas fotografijoje“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją