Kitaip nei zoologijos sode, šiuos malonius gyvūnėlius galima ne tik apžiūrėti, bet ir paglostyti, su jais pabendrauti. „Mūsų tikslas – mokomojoje fermoje laikyti tokius gyvūnus, kurie būtų draugiški, mieli. Taip pat ieškome įdomesnių gyvūnų“, - sakė Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorius Bronislavas Rimkus.

Pernai į mokyklą iš Lenkijos atvežtos grakščios lamos – itin mielos ir draugiškos, drąsiai tiesiančios snukučius paglostyti. Skanėsto laukiantys Kamerūno ožiukai pasirengę užšokti ant rankų. Tykūs poniai arkliukai, asiliukai - įvairių švenčių puošmena.

Su visais draugauti nusiteikę ramūs, jokio nemalonaus kvapo neskleidžiantys vietnamietiški paršeliai. „Jie tokie draugiški, kad juos užsienyje žmonės kambariuose laiko vietoj šuniukų“, - pastebėjo mokyklos vadovas.

Lietuvoje daugėja stručių

Narsiausi fermoje – stručiai. Į jų gardą įeiti nerekomenduojama – dvi savo pateles ginančio patino kojos spyris įsimintų ilgam. Reikėtų pastebėti, kad patino svoris gali siekti iki 150 kg, jis gali išvystyti iki 90 km/h greitį.

Prieš maždaug aštuonerius metus kupiškėnai pirmieji Panevėžio apskrityje pradėjo auginti stručius. Jų turėjo iki 30. Išmokę auginti stručius, mokyklos specialistai pradėjo konsultuoti šiuos ilgakojus paukščius laikyti panorusius ūkininkus.

„Stručius auginti nėra sudėtinga. Jie lesa tą patį, ką ir kiti paukščiai – vištos, kalakutai ir kt. Be grūdų, jie mėgsta daržoves, susmulkintą šieną. Išskirtinumas tas, kad mažiems stručiukams pirmaisiais mėnesiais reikia daugiau šilumos“, - aiškino B.Rimkus.

Kai šalies rinkoje atsirado daugiau strutienos (anksčiau ji kainavo 80 Lt/kg, dabar – 50–60 Lt/kg), Kupiškio technologijos ir verslo mokykla nusprendė sumažinti stručių pulką, pasilikdama kelis paukščius ūkininkams, savo auklėtiniams bei svečiams parodyti.

Dabar kupiškėnai pardavinėja stručių kiaušinius, kurių vienas sveria nuo pusantro iki dviejų kilogramų ir kainuoja apie 50 litų (prieš kelerius metus kainavo dvigubai daugiau). Per metus patelė sudeda 30–50 kiaušinių.

Svečiams – atrakcija

Mokomoji ferma mokykloje įkurta maždaug prieš dešimt metų. Tuomet kupiškėnai rengė žemdirbiškų profesijų specialistus, augino kiaules, raguočius. Dėl sumažėjusios paklausos atsisakę rengti žemės ūkio specialistus, sumažino ir gyvulių ūkį. Dabar augina apie 30 riestauodegių, kurių mėsa patenka į mokyklos valgyklą, o mokomoji ferma tapo nedideliu zoologijos sodu.

„Gyvuliukai gerą įspūdį palieka svečiams, kurie apsistoja mūsų viešbutyje. Jų apžiūrėti užvažiuoja įvairios ekskursijos. O mūsų auklėtiniams – puiki galimybė susipažinti, kaip jie auginami“, - apie mokyklos įvaizdžio dalimi tapusios mokomosios fermos populiarumą kalbėjo B.Rimkus.