„Eilių nėra nei Kaune, nei Vievyje. Ketvirtadienį lankysiuos Panevėžio, Biržų rajonuose pats domėsiuos, kokia situacija ten,“- sako ministras. Pasklidusią informaciją, kad eilės susidarė prie AB „Jonavos grūdai“ aruodų, griežtai neigia ir bendrovės generalinis direktorius Vilmantas Tovenskas.

„Keletą pastarųjų dienų, iš tiesų, eilės prie Jonavos elevatoriaus padidėjo, bet ūkininkai paromis čia nelaukia. Per dieną priimame iki 2,1 tūkst. t grūdų. Kiekvieną rytą susidaro eilė iš 30-40 transporto priemonių, bet į eilę ūkininkai stoja dar naktį, kad būtų pirmi ir per dieną suspėtų padaryti kelis reisus. Pavyzdžiui, Ukmergės raj. ŽŪB „Taujėnų sodai“ (60 km. nuo Jonavos) vairuotojas Raimondas Kaziūnas 11.30 grūdus pristatė jau antruoju reisu. Pirmąjį kartą su ūkininko grūdais vairuotojas buvo atvykęs dar 7 val. ryto. Po pietų eilės sumažėja lieka vos 10 mašinų“, – teigia V. Tovenskas.

Jonavos elevatorius priima grūdus laboratoriniam patikrinimui nuo 7 val. iki 22 val., o iškrauna visus patikrintus, nepalikdamas kitai dienai. Grūdus elevatorius krauna, praktiškai, visą parą.

Šiuo metu Jonavos elevatorius priima visas kultūras, kai kiti elevatoriai – atskiras kultūras ir tik pagal išankstinius grafikus, be to, tik savo reikmėms. „Mes priimame grūdus iš ūkininkų daugeliui stambių supirkėjų, kurie aprūpina ūkininkus trąšomis bei chemija“, – pažymi AB „Jonavos grūdai“ vadovas.

Jonavos elevatorius yra vienas iš didžiausių Lietuvoje grūdų paruošimo paslaugų teikėjų. Čia vis dar yra tuščių talpų grūdams bei rapsams. Nuolat veikia trys grūdų priėmimo punktai, priimantys bei išrūšiuojantys 120-160 t/h grūdų. Saulė nelepina ir grūdai dažniausiai atvežami drėgni 20-23proc. drėgnio, todėl nuolat dirba dvi galingos džiovyklos, (viena dar atsarginė, gedimo atveju) išdžiovinančios iki standartinių reikalavimų iki 2 tūkst. t per parą. „Dar nebuvo taip, kad stabdytume grūdų priėmimą dėl džiovyklų“, – sako generalinis direktorius.

Jonavos elevatoriuje šiuo metu priimta per 40 tūkst. t grūdų bei rapsų. V. Tovenskas tikisi, kad tokį pat kiekį dar galės priimti iki sezono pabaigos. Daugelis kaimyninių elevatorių jau užpildyti arba jau stringa, todėl į Jonavą atvežami grūdai ir iš tolimesnių rajonų.

„Esame išnuomoję iš AB „Lietuvos geležinkeliai“ 13 grūdvežių, nors buvome prašę 50. Jais klientų grūdus siunčiame į Klaipėdos uostus, bet su tiek mažai vagonų daug neišveši. Klientai, turintys savo elevatorius ir išnuomotus vagonus, pirmiausia stengiasi atlaisvinti savo elevatorius, – kalba AB „Jonavos grūdai“ vadovas. – Džiaugiamės kartu su ūkininkais geru derliumi, taip pat dalinamės ir bendrais rūpesčiais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)