Europos Komisija šalims narėms skyrė 500 mln. eurų vertės paramos rinkai priemonių paketą, kuriame 350 mln. eurų sudaro valstybėms narėms skirti nacionaliniai vokai (išskirtinė parama pieno gamintojams ir kitiems gyvulininkystės sektoriams), o 150 mln. eurų skirta savanoriškai pieno gamybos mažinimo priemonei.

EK Lietuvos pieno gamintojams skyrė beveik 13,3 mln. eurų išskirtinės paramos. Mums suteikta galimybė paramos dalį papildyti tokia pat suma iš nacionalinių lėšų, taip pat turime lankstumą paskirstyti paramą pagal savo poreikius.

Susitikime su socialiniais partneriais buvo diskutuojama dėl išskirtinės paramos remtinų priemonių ir kriterijų, pagal kuriuos bus skirstoma parama. „Sutarėme, kad visiems pieno gamintojams bus mokama vienodai už 2016 m. pagamintą pieno kilogramą. Tačiau tikrųjų kooperatyvų nariai gaus 10 proc. daugiau, taip siekiant paskatinti pieno gamintojus, ypač smulkiuosius, kooperuotis“, – akcentavo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Pinigų skirstymo schema turėtų būti parengta Europos Komisijai priėmus reglamentą dėl išimtinės paramos skyrimo pieno gamintojams. Rugpjūčio 25 d. numatomas tolesnis reglamento svarstymas. Lietuva turės parengti konkretų paramos pieno gamintojams priemonių įgyvendinimo planą, kurį reikės notifikuoti EK. Tikimasi, kad pinigus pieno gamintojams bus galima pradėti mokėti jau rugsėjo mėnesį.

EK reglamento projekte taip pat numatyta iš ES biudžeto skirti paramą (150 mln. eurų) pieno ūkiams, ketinantiems savanoriškai mažinti pieno gamybą. Taip ES tikisi sumažinti pieno, skirto perdirbimui, kiekį 1,07 mln. t.

Šioje schemoje galės dalyvauti tik ūkiai, parduodantys pieną perdirbti. Žemės ūkio ministerijos įgaliota institucija tarpininkaus ūkininkų norus perduodant Europos Komisijai. Ūkininkams būtų mokama už trims mėnesiams sumažintą ar „užšaldytą“ pieno gamybą (už kiekvieną į rinką nepatiektą pieno kilogramą). Numatoma išmoka -14 eurų už 100 kg pieno. Tačiau jei paraiškų bus daugiau ir jos viršys numatytą paramos sumą (150 mln. eurų), joms bus taikomas mažinimo koeficientas. Ūkininkas, kuris bus pateikęs paraišką dalyvauti schemoje, bet kuriuo metu galės pasitraukti iš schemos be baudų. Paramą gaus ir tie ūkininkai, kurie nuspręs visiškai nutraukti gamybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)