Didžiąją dalį šių lėšų skyrė Europos Komisija, likusią – Lietuva. Skelbiama, jog pieno perdirbėjams visa minėta suma turėtų būti išmokėta vos per dvi dienas – vasario 10-ą ir 11-ą.

Kompensacijos pienininkams apskaičiuotos už laikotarpį nuo rugpjūčio iki lapkričio pabaigos. Rugpjūčio mėnesį pradėjo strigti pieno gaminių eksportas į Rusiją, dėl ko staigiai krito pieno supirkimo kainos.

Vis tik Ginkūnų pieno perdirbimo ūkio atstovas LRT Televizijos laidos „Laba diena, Lietuva“ žurnalistams skundėsi, jog šis pieno ūkis patyrė nuostolių už 150 tūkst. eurų, tačiau jiems bus kompensuota tik 50 tūkst. eurų.

Taigi, bus kompensuojama maždaug trečedalis patirtų nuostolių, panaši kompensacija skiriama ir kitiems pienininkams.

Didžiausią nerimą Žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei bei pieno perdirbėjams kelia tai, jog pieno supirkimo kainos ir toliau krenta.

Vienam litrui žmogus gaus kompensacijos beveik 5 euro centus, – LRT Televizijai kalbėjo V. Baltraitienė. – Jei skaičiuotume lietuviškais centais, tai už kiekvieną priduotą litrą, žmogus gaus apie 15 lietuviškų centų. Kalbant apie kompensacijas tai tie 2014-ieji metai tikrai nebuvo patys blogiausi. Kai pervesime tuos 23 mln. eurų, turbūt vidutinė metų kaina (pieno supirkimo, - red. past .) bus tokia pat kaip 2013-aisiais. Bet 2015 metais šie mėnesiai tikrai neramina ir matom, kad kai kurios įmonės, lyginant su gruodžio mėnesiu, mažina kainas”, – kalbėjo Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Jos žodžius patvirtino Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas. Jo teigimu, gruodžio mėnesį jų nustatyta kaina buvo 22–25 euro centai, o šiandien ji nukrito iki 18–19 euro centų. Taip pat yra ūkininkų, kurie tegauna 11–12 euro centų už litrą pieno.

Žemės ūkio ministerija yra parašiusi raštus visoms pieno perdirbimo įmonėms, kad būtų pagrįsta, kodėl yra mažinama pieno supirkimo kaina. Ne vieną kartą minėjau, jog nematau priežasties, kodėl reikia ją mažinti. Degalų kainos atpigo, elektros kaina atpigo, atlyginimai – tikrai nematyti, kad būtų pakelti atlyginimai darbuotojams – tai kodėl reikėjo mažinti pieno supirkimo kainas?“, – klausė Žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė.

Ji teigė, jog ministerija kreipėsi į konkurencijos tarybą su užklausa, ar pieno kainos yra stebimos, ar žinomos pieno supirkimo kainos kritimo priežastys.

Tuo metu stambieji pieno perdirbėjai tikina, jog pieno supirkimo kainos krenta visame pasaulyje.

Kompensacijas gaus apie 31 tūkst. pieno ūkių bei bendrovių, taip pat neatmetama galimybės, jog į Europos Komisiją bus kreipiamasi pakartotinai prašant papildomų kompensacijų.

Tuo metu kai kurie ūkininkai jau svarsto palikti melžimo verslą ir imtis galvijų ar grūdinių kultūrų auginimo.