Parama – kaimo vietovių gyventojams

Pagal KPP priemonės veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ remiamas tik kaimo vietovėje esančių gyvenamųjų namų, priklausančių fiziniams asmenims, visos asbestinio stogo dangos pakeitimas. Parama projektui neteikiama, jeigu jo įgyvendinimo vieta – sodo bendrija.

Norėdamas pasinaudoti parama, pareiškėjas turi užtikrinti, kad investicijos bus skirtos gyvenamajam namui, kuriame jis šiuo metu deklaruoja gyvenamąją vietą.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ tinkamoms finansuoti išlaidoms priskiriamos stogo keitimo medžiagų (stogo dangos), statybinių medžiagų, būtinų stogo dangai pakeisti, įsigijimo, asbestinių atliekų transportavimo iki šalinimo vietos ir jų šalinimo paslaugų pirkimo, projekto viešinimo išlaidos. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad statybos darbai, taip pat stogą laikančiosios konstrukcijos, stogo šiltinimo medžiagos arba medžiagos termoizoliaciniam sluoksniui įrengti nebus kompensuojamos.

Visi pirkiniai, už kuriuos gyventojai tikisi gauti paramą, turi būti nauji ir nenaudoti. Be to, paramos lėšomis asbesto stogus keičiantys pareiškėjai atsiskaitymus su tiekėjais privalo vykdyti tik per finansines institucijas.

Turi įsipareigoti 5 metus neparduoti namo

Parama pagal šią veiklą mokama taikant išlaidų kompensavimo būdą, t. y. paramos gavėjas turės pradėti įgyvendinti projektą savo lėšomis, vėliau patirtas ir apmokėtas išlaidas, pridėdamas išlaidas pagrindžiančius dokumentus, deklaruoti mokėjimo prašymuose, pagal kuriuos bus išmokama parama.

Patvirtinti projektai turi būti įgyvendinti per 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. Paramos gavėjas, pasikeitęs asbesto stogą, įsipareigoja mažiausiai 5 metus nuo galutinio paramos lėšų išmokėjimo nekeisti (neparduoti ir kitaip neperleisti kitam asmeniui) gyvenamojo namo, kurio danga keičiama įgyvendinant projektą.

Pagrindinės naujovės

NMA Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Žebrauskienė atkreipia dėmesį į svarbiausias veiklos „Asbestinių stogų dangos keitimas“ naujoves.

Jos teigimu, lyginant su ankstesniais metais, padidėjo paramos dydis. Dabar didžiausia paramos suma vienam projektui įgyvendinti negali viršyti 2 tūkst. eurų. Finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

„Atsirado naujas įsipareigojimas apdrausti turtą, kuriam sukurti panaudota parama, ne trumpesniam nei projekto įgyvendinimo ir kontrolės laikotarpiui. Taip pat – reikalavimas, kad įsigyjant projekte numatytas prekes ir paslaugas turi būti vadovaujamasi žemės ūkio ministro patvirtintomis pirkimo taisyklėmis, bei neviršijant šios veiklos įgyvendinimo taisyklėse numatytų skaičiuojamųjų kainų“ – akcentuoja L. Žebrauskienė.

Dar viena naujovė, kad pareiškėjai paramai gauti bus atrenkami taikant balus už atitiktį atrankos kriterijams. Pagal šią veiklą iš viso galima surinkti 100 atrankos balų. Parama teikiama tik projektams, kurių atitiktis projektų atrankos kriterijams įvertinama ne mažiau kaip 30 balų.

Keisti stogą paskatino teikiama parama

Paliūnų kaime (Lazdijų r.) gyvenantis Alfonsas Vabuolas praėjusiais metais buvo patvirtintas paramos gavėju pagal ankstesnio laikotarpio programą ir jau po kelių savaičių planuoja pradėti gyvenamojo namo stogo keitimą. 1963 metais pastatyto namo asbestinį stogą jis planuoja pakeisti skardiniu. „Kol kas nepajudintas stogas stovi, bet jei kas pajudintų, nežinia, kaip būtų. Be to, asbestas kenkia sveikatai. Tačiau kai statėme namą, dengėme stogą iš tokių medžiagų, kokias gavome“, - teigia dzūkas.

Apie asbestinių stogų keitimui teikiamą paramą A. Vabuolas sužinojo iš kelių kaimynų, kurie su ES parama jau pasikeitė namų stogų dangą, ir spaudos. „Pasitarėme su vaikais ir nusprendėme, kad kažkaip pakeisime stogą. Svarstėme ir taip, ir anaip, bet, sakau, jei ne dabar, tai niekada“, - pasakojo jis.

A. Vabuolo skaičiavimais, stogo keitimas jam atsieis per 3 tūkst. eurų. Pusė šios sumos turėtų būti finansuojama ES ir valstybės biudžeto lėšomis. Paliūniškis pažymi, kad be finansinės paramos pakeisti stogą jam būtų labai sudėtinga.

Daugiau informacijos apie paramos pagal KPP veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas” teikimo sąlygas galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Užs. Nr. 2015/04-004

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)