Jais prekiavusi Valentina sakė, kad šiuo metu paklausiausios lelijos avietės ir serbentai. Tačiau panevėžiečio Juozo dėmesį patraukusi net 20 litų kainuojančios retos margalapės alyvos iš karto buvo nupirktos. Pasak vyriškio, nesvarbu, kad jos pirmųjų žiedų teks laukti trejus metus. Akį džiugins ir keistai margi augalo lapai.

Mugėje panevėžiečiai galėjo įsigyti ir dekoratyvinių pušų bei kelių šimtų rūšių jurginų. Juos atvežusi parduoti Panevėžio rajono Skaistgirių kaimo gyventoja Virginija Gasiūnaitė pasakojo, kad gėlėmis prekiauja jau bene 15 metų . Nemažai priežiūros reikalaujančius jurginus moteris augina ir prižiūri viena. Anot jos, niekas taip nemokės prižiūrėti, kaip ji pati. Beje, vienais metais buvo nusisamdžiusi pagalbininkę, tačiau kai sumaišė gėlių veisles, teko pagalbininkės atsisakyti.

Gėlininkė pasakojo, kad užsisakyti gėlių gumbų pas ją atvažiuoja rudenį, kada pats jurginų žydėjimas, o jau perka - pavasarį. Daugiausiai išsiveža gėlių gumbus iš namų, tačiau kas lieka - parduoda turguje arba mugėse. Dabar, anot V.Gasiūnaitės, kiek krito jurginų pardavimas, pats pikas buvo prieš tris metus. Turguje jurginų gumbus perkančiam pirkėjui gėlininkė parodo albumą, kuriame sudėtos visų veislių žiedų nuotraukos ir gėlių pavadinimai.

Kam krienai, o kam – graibštukai

Mugėje netruko ir įdomesnių bei išskirtinių dirbinių ar prekių. Štai net iš Kupiškio į Panevėžį atriedėjęs Vidmantas su sūnumi prekiavo krienais. Ir ne bet kokiais, o ekologiškais krienais. Tiesa, jų kaina buvo kiek didesnė nei įprastų , parduotuvėje parduodamų, tačiau prekystali greitai tuštėjo.

Vyriškis pasakojo, kad krienai auga nuošalioje vietoje, pamiškėje ir žemė ten jau penkiolika metų nemačiusi trąšų. Krienu kasa ir skuta visa šeima, tik mamai jų neduoda tarkuoti, tuo darbu užsiima vyrai. Krienus sutaiso pagal savo receptūrą: užpila būtinai virintu nukalkintų vandeniu, deda acto, cukraus. Tai nėra jų šeimos verslas, tik pirmas pabandymas paprekiauti mugėje prie Velykas, kai prie kiaušinių labai dera krienai.

Panevėžietis tautodailininkas Vytautas prekiavo savo paties pagamintais grabštukais, skirtais iš indo ištraukti konservuotus pomidorus ar agurkėliu. Vielinį kotą puošė dailiai išdrožinėta galvutė, koto gale trys lenkti kabliukai. Pardavėjas pasidžiaugė, kad pavyko parduoti beveik visus, tiesa ir demonstruojamų agurkų stiklainyje gerokai sumažėjo.

Graži saulėta diena, smagi nuotaika lydėjo kiekvieną apsilankiusį pavasarinėje mugėje. Ir jei kas nors ir nieko nenusipirko, tačiau į namus grįžo su gera nuotaika.