Paršelius turguje perka ir patyrę, ir nepatyrę kiaulių augintojai, tačiau šis darbas visiems vienodai svarbus, nes nuo jo sėkmės vėliau labai priklausys galutiniai auginimo rezultatai. Turguose dažniausiai parduodami maždaug 4-5 savaičių amžiaus „nesusiformavę“ gyvuliukai, nes dar negali visiškai pasisavinti augalinės kilmės pašarų, nors dažnai jau ėda iš lovio.

Dažnas kiaulių augintojas žino, kad, perkant paršelius turguje, reikia patikrinti jų apetitą: jeigu šie pašarą ėda noriai, griebia visu snukiu, vadinasi, jie normalūs. Jeigu į pašarą beveik nekreipia dėmesio arba jį tik čiulpia, jie turi problemų.

Veterinaras Arnestas Stačkūnas teigia, kad nereikėtų pirmenybės teikti labai gerai įmitusiems, stambiems, rausviems paršeliams. 

„Jie galėjo būti šeriami pienu su cukrumi, kiaušiniais, bet nebuvo pratinami prie paprasto pašaro – kombinuotųjų ir kitų augalinės kilmės pašarų“, - perspėja specialistas. Tokie paršeliai atrodo gražūs ir sveiki, bet parsivežus į savo ūkį ir pradėjus šerti pašarais neretai jie blogai ėda, suserga ir krinta.

Dalį paršelių pavyksta užauginti, bet jie dažnai serga įvairiomis ligomis, skursta, lėtai auga, suvartoja daug pašarų. A. Stačkūno nuomone, nepatartina turguje pirkti ir sulysusių paršelių, ypač jeigu jie parduodami pavieniai, nes tai dažniausiai kirmėlių turintys ar kitomis ligomis sergantys gyvuliukai.

Krakių seniūnijoje paršavedes laikantis ūkininkas Vytautas Jankauskas sako, kad paršelių šėrimas cukrumi ar kiaušiniais – visiškas prasimanymas.

„Esu girdėjęs panašių kalbų, bet manau, kad tai žmonių sukurtos pasakos. Tikrai žinau, kad jei paršeliams bus laiku suleisti būtini multivitaminai, bus sudarytos tinkamos gyvenimo sąlygos, jie ir be konditerijos produktų bus sveiki ir ėdrūs“, - aiškino patyręs kiaulių augintojas.

Kalbant apie mažiau patrauklius, bet judrius ir gyvybingus paršelius, veterinaro ir ūkininko nuomonės sutapo.

„Jeigu vada didelė, kai kuriems paršeliams galėjo nepakakti pieno. Tokių paršelių ir kaina bus mažesnė, o pradėjus normaliai šerti augintiniai greitai pasieks normalų svorį ir sparčiai augs“, - vieningai tikino pašnekovai.

Turguje perkant paršelius, kiaulių augintojai turėtų nepamiršti pardavėjo paklausti, ar paršeliai prieš pardavimą buvo nujunkyti, ar ne, kokiais pašarais buvo šeriami, kiek kartų per parą jie gavo pašaro, kokiomis sąlygomis buvo laikomi iki pardavimo. Sužinojus išsamią informaciją apie paršelių mitybą bei laikymą, siekiant išvengti gyvūnėlių streso, bent dvi savaites nereikėtų jų radikaliai keisti.

Labiau patyrę kiaulių augintojai žino, kad parsivežtus iš turgaus paršelius reikia suleisti į sausas, švarias ir gerai pakreiktas patalpas. Jos turi būti gerai vėdinamos, bet neturi būti skersvėjų.
V. Jankauskas pirmą kartą iš turgaus parvežtus paršelius pataria šerti ne anksčiau kaip po valandos ar dar vėliau.

„Reikia, kad paršeliai apsiprastų su aplinka ir tik tuomet galima jiems duoti maždaug pusę normos pašaro, kuriuo jie buvo šeriami prieš pardavimą“,- sakė patyręs kiaulių augintojas. Anot jo, pirmas tris dienas paršelius reikia šerti po truputį keturis kartus per dieną. Jeigu augintiniai sveiki ir neturi virškinimo problemų, pašaro kiekį reikia pamažu didinti. Po savaitės pakanka šerti du kartus per dieną.

„Paršeliams iki 25-30 kg svorio reikia gerų pašarų, kuriuose būtų pakankamai energijos, visaverčių baltymų, vitaminų ir mineralų“, - sakė veterinaras A. Stačkūnas. Jo teigimu, neturint specialių pašarų, paršeliai gali būti šeriami paprastu ar nugriebtu pienu, žuvų miltais, geros kokybės išrūgomis, bulvėmis, miežių ir kviečių miltais, kruopomis. Tinka ir morkos. Be to, paršeliai turi gauti premiksų.